Úřadující mistr z Mladé Boleslavi. Foto: Martin Flousek, Český florbal Úřadující mistr z Mladé Boleslavi. Foto: Martin Flousek, Český florbal
10. 9. 2022 Superliga (2) KOMENTÁŘŮ

Sezona číslo 30 začíná: 10 důvodů, proč sledovat florbalovou Livesport superligu

 





Tuzemskou nejvyšší florbalovou soutěž čeká jubilejní 30. sezona. Podle všech předsezonních indicií se zdá, že Livesport superliga bude mít o poznání vyšší kvalitu než v předchozích ročnících. Český florbal sbírá v posledních letech mezinárodní úspěchy a jeho sílu demonstroval v průběhu léta i střešovický Tatran, který vyhrál tradiční Czech Open.

Čtrnáctka týmů začne superligovou pouť o nadcházejícím víkendu. Stejně jako v minulých sezonách se o mistrovi rozhodne v jednom jediném utkání v superfinále, které bude příští rok v dubnu hostit pražská O2 arena. Titul obhajuje Mladá Boleslav.

Hráči z TOP10 z ankety světových florbalistů roku

Mužská elitní soutěž je rok od roku kvalitnější a svědčí o tom i čísla a výsledky z posledního období. V anketě nejlepších hráčů světa, kterou vyhlašuje švédský Innebandymagazinet, se v TOP10 umístili Marek Beneš z Tatranu Střešovice (4. místo) a brankář Mladé Boleslavi Lukáš Bauer (7. místo). Sílu ukázal střešovický Tatran na předsezonním Czech Open, když získal skalpy úřadujícího švédského mistra Falunu (4:2) i dalšího předního týmu SSL Pixba Wallenstam (7:2).

Rekordmana ulovila Sparta

Nikdo jiný nedal v české nejvyšší soutěži víc gólů či nahrávek než on. Útočník Jiří Curney (32) se stal hrající ikonou a pomaličku se blíží překonání mety 1000 kanadských bodů. K úžasnému milníku chybí technickému centrovi už jen dvacítka zápisů a dá se předpokládat, že tisícovku Curney v nové sezoně stihne. Nebude to však v dresu Mladé Boleslavi, kde působil devět let, ale ve Spartě, pro kterou se stal hlavní předsezonní posilou.

Pomůže legenda k titulu?

Neustále ambiciózní Vítkovice reagují na tři roky bez mistrovského poháru přesunem v realizačním týmu. Pavlu Brusovi bude k ruce někdejší reprezentant Tomáš Martiník, který se v posledních sezonách v klubu věnoval ženským týmům a naposledy dovedl do finále mistrovství světa české juniorky. Jako hráč pamatuje vítkovické tituly z let 1996 a 1999. Vedle toho se na Dubině těší z příchodu Michala Pažáka z pražské Sparty.

Robenek chce stíhat muže i ženy

Pozoruhodná trenérská rošáda se udála i v týmu městského rivala z FBC Ostrava, kde se kormidla mužského áčka chopil Jakub Robenek (32). Mladý kouč, jenž na jaře dovedl k historickému mistrovskému titulu ženský celek, zůstal zároveň i na své předchozí pozici a bude zajímavé sledovat, jak si poradí s termínovkou a kterému týmu bude dávat přednost.

Kapitán reprezentace Austrálie v Praze

Kde hledat posily? Otázku, se kterou si láme hlavu řada šéfů superligových klubů, mistrně vyřešili na pražských Vinohradech. Brankoviště bude střežit Lotyš Richards Blumbergs, který několik let byl jedničkou týmu Kekava Bulldogs. A z australského klubu Bondi Raptors přichází bratrská dvojice Tomáš a Daniel Gärtnerové. Oba sourozenci, ač se narodili v Praze, už několik let v Austrálii žijí a Daniel je dokonce kapitánem tamního národního týmu. Myšlence strávit nějaký čas v domovině nahrál i fakt, že se protinožci představí na listopadovém mistrovství světa ve Švýcarsku a pro dvojčata může být česká nejvyšší soutěž skvělou přípravou.

Na superligové mapě se premiérově v historii objeví západočeské město. Nováček soutěže z Karlových Varů si postup vydřel emotivním play off, ale mezi elitou mohl být možná dřív. Dva předchozí postupy mu unikly kvůli covidovému konci uplynulých sezon. Tým táhne někdejší hráč Chodova Michal Klápa, největší posilou může být brankář Jan Eckhardt, který v minulosti působil i ve švédské SSL v Höllvikenu. „Hurikáni“ před sezonou narychlo šachovali s obsazením trenérského postu. Původně je měl vést do superligy Ondřej Kašpárek, ten však byl po měsíci u týmu odvolán. Na trenérském postu tak zůstal nováček v oboru Marek Mandler.

Natovův comeback

Celý rok chyběl a na konci minulé sezony aspoň oblékl dres, aby byl připraven na případné superfinálové nájezdy. Jan Natov patří mezi nejvýraznější tváře českého florbalu a v historických tabulkách produktivity mu patří sedmá příčka (14 sezon, 283 zápasů, 279 gólů, 183 nahrávek). Letos ho čeká nová role. Jeho tradiční parťák z útoku Jiří Curney po dlouhých letech v Mladé Boleslavi odešel do Sparty.

Návraty do Bohemians

Nejaktivnější na přestupovém poli byli pražští Bohemians, kteří do týmu přivedli i dvojici hráčů ze švýcarských soutěží. Hlavní akvizicí je reprezentační zadák Martin Kisugute z Könizu, do zelenobílého dresu se hlásí i Jan Řehoř z Thurgau.

Dva góly v přesilovce

Nová sezona, nové pravidlo. Florbal ruší pětiminutové vyloučení, které mnohdy ovlivnilo celý zápas. Nově se za závažnější fauly budou udělovat 2+2 minuty, v jedné přesilovce tak budou moci padnout maximálně dvě branky.

Nedojdou peníze?

Vedení superligy se rozhodlo zkvalitnit i prostředí, v němž se zápasy odehrají. Týmy mají k dispozici speciální povrchy, které se budou na duely nejvyšší soutěže pokládat. Bohužel start nového projektu přichází v době, kdy se zdražují energie a tím pádem i nájmy v halách. Pro samotné kluby bude novinka finančně náročnější, na druhé straně se zvýší prestiž celé soutěže.

Program Livesport superligy


Autor: Livesport.cz



KOMENTÁŘE

  • Hubert napsal:

    Máme to chápat tak, že trend disciplinárky pro tuto sezonu je: pohlavek či nadávky čtyři a více zápasů stop, loket na hlavu či nějaké poslání hráče hlavou na zeď či časoměřičský stolek je tak na jeden až dva zápasy stop. Jen ať ví hráči co a jak…

    • Martin napsal:

      To chápete špatně, rozhodující pro výši trestu je počet sledujících na instagramu a počet lajků na sociálních sítích ČF u Vaší fotky 🙂

Napsat komentář

*