Mikuláš Krbec je ohrožen disciplinárním trestem. Foto: Vladimír Hodač, Sparta Praha Florbal Mikuláš Krbec. Foto: Vladimír Hodač, Sparta Praha Florbal
16. 9. 2022 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Mikuláš Krbec nebude týden hrát, přijde tak o jedno utkání za zapojení se do potyčky

 



Útočník Sparty Praha Mikuláš Krbec obdržel od Disciplinární komise týdenní trest zákazu startů. Jako vůbec první florbalista působící v soutěžích pod vedením Českého florbalu byl potrestán dle nového pravidla o zapojení se do šarvátky z lavičky. Trest platí zpětně od pondělí, přijde tedy o dnešní superligový duel s Pardubicemi.

Premisa situace je jasná: Krbec se jako třetí po přiběhnutí z lavičky zapojil do šarvátky mezi spoluhráčem Michalem Karešem a Adamem Balatkou z Liberce. Podle nového pravidla se tak dopustil jednání, za které měl být vyloučen do konce utkání.

Disciplinární komise shledala, že Krbcovo zapojení nebylo agresivní. „V tomto případě je hlavním prohřeškem Mikuláše Krbce fakt, že v době, kdy byla zahájena potyčka nebyl mezi hráči na hřišti, ale do potyčky přiběhl až jako další hráč z prostoru pro střídání. Po svém přiběhnutí pak zcela zjevně chytil oběma rukama přímého aktéra původní potyčky a odtáhl ho pryč. Pravidla florbalu v tomto směru jasně stanoví, že hráči ze střídačky se nesmí zapojit do potyčky probíhající na hřišti, přičemž tento přestupek vede k udělení trestu do konce utkání. Samotné zapojení do potyčky nebylo dle názoru DK nijak agresivní,“ píše se v odůvodnění trestu.

Mikuláš Krbec se stal vůbec prvním potrestaným hráčem podle tohoto pravidla v soutěžích pod vedením Českého florbalu, na což řídící organizace zareagovala samostatnou tiskovou zprávou. “Z minulosti a zkušeností víme, že hráči přibíhající z laviček drobný konflikt výrazně rozšíří a často dojde k jeho zcela zbytečné eskalaci. Záměrem nového pravidla není primárně někoho trestat, ale přimět hráče a další členy družstva rozmyslet si pod hrozbou vyloučení a následného zastavení činnosti zapojení se do situací vzniklých na hřišti. V rámci samotných utkání to poté přinese pozitivní efekt v tom, že se zmíněné momenty nebudou rozrůstat a prodlužovat tak dobu, kdy se nehraje. Současně, bez zapojení hráčů mimo hřiště, mají při řešení konfliktu usnadněnou roli rozhodčí díky větší přehlednosti celé situace,” uvedl šéf  soutěží Českého florbalu Zdeněk Mlčoušek.

Ten současně apeluje na to, aby se hráči z lavičky nezapojovali do šarvátek vůbec, a to ani s cílem situaci uklidnit. „Při striktním výkladu pravidel mohli být rozhodčími trestem do konce utkání potrestáni i další hráči Sparty, kteří se k potyčce přiblížili ze střídačky. Jmenovitě jde o Prunera a Kolstrunka, jejichž přistoupení ke konfliktu je vidět na videu. Rozhodčí a delegáti jsou pro tyto případy instruovaní tak, aby se snažili vyhodnotit způsob zapojení hráče do potyčky. Zde je třeba si uvědomit, že případná interakce se soupeřem, ať už fyzická či slovní, k uklidnění situace opravdu nevede. Naopak za uklidnění situace může být považováno odvedení spoluhráče pryč od potyčky. Nicméně, pokud nechce být hráč potrestán, je vždy vhodnější zůstat na lavičce,“ říká Mlčoušek.

Mikuláši Krbcovi platí týdenní trest zpětně od pondělí, kdy s ním bylo zahájeno disciplinární řízení. Přijde tak pouze o páteční duel s Pardubicemi, do televizního duelu s Vítkovicemi v pondělí již nastoupit bude moct.

Poznámka: „Vzhledem k faktu, že člen DK Jiří Gurkovský je členem oddílu 1. SC Vítkovice, který je v příštím týdnu soupeřem oddílu ACEMA Sparta Praha v Livesport Superlize, rozhodl se Jiří Gurkovský se z rozhodování v tomto případu vyloučit, aby předešel možnému zpochybnění rozhodnutí DK pro podjatost.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*