František Vykopal i Ronald Gašparík mohou nadále hrát. Foto: Sokoli Pardubice František Vykopal i Ronald Gašparík mohou nadále hrát. Foto: Sokoli Pardubice
25. 11. 2022 Superliga (2) KOMENTÁŘŮ

VERDIKT: Podmínka a zastavení řízení. Gašparík s Vykopalem mohou hrát

 



Otrokovičtí Panteři si mohou oddechnout. O své dva klíčové hráče totiž – zatím – nepřijdou. Disciplinární komise Českého florbalu se totiž rozhodla Ronalda Gašparíka více netrestat, František Vykopal pak dostal dvoutýdenní trest zákazu činnosti, který má ale odložen na zkušební dobu tří měsíců.

Jako první se provinil Gašparík, který po vstřelení pardubické branky udeřil zezadu do zad Lukáše Prixe. Za následnou šarvátku s Vojtěchem Kalužou obdrželi oba hráči červené karty a již si odpykali jednozápasové mandatorní tresty.

Disciplinární komise se již před jednáním vyjádřila tak, že tresty za šarvátku jsou v rámci mandatorního jednoho zápasu dostatečné, na stole tak měla pouze Gašparíkův zákrok proti Prixovi.

„DK si je vědoma, že závěr utkání byl emočně velmi vypjatý a branka vstřelená Ivo Teichmanem definitivně rozhodla o výsledku utkání. Protesty Ronalda Gašparíka vůči rozhodčímu byly vedeny klidnou formou. Následné zakřičení do ucha ze strany slavícího soupeře vyprovokovalo Ronalda Gašparíka k oplácení výše uvedeným úderem do zad. Intenzita zmíněného úderu byla nízká a nebyla tak zdraví nebezpečná. Celý incident pokračoval menší potyčkou mezi Ronaldem Gašparíkem a hráči Pardubic. Za celý tento incident byl rozhodčím udělen Ronaldu Gašparíkovi trest do konce utkání,“ píše se v odůvodnění.

Další trest již pro Gašparíka nepadne. „Kromě zmíněné nízké intenzity samotného strčení do soupeře hovoří ve prospěch Ronalda Gašparíka polehčující okolnosti dle bodu 5.2. DŘ, za které DK považuje fakt, že byl k úderu vyprovokován předchozím zakřičením soupeře a dále Ronald Gašparík nebyl v posledních dvou letech disciplinárně trestán a jeho dosavadní chování se tak dá považovat za řádné. DK v tomto případě považuje trest na jedno utkání dle pravidel florbalu za odpovídající míře provinění Ronalda Gašparíka. Z výše uvedených důvodů rozhodla DK v souladu s čl. 4 bodem 4.7. odst. a) DŘ o zastavení disciplinárního řízení s Ronaldem Gašparíkem,“ uzavřela DK ČF.

František Vykopal byl naopak potrestán za kontakt s Adamem Šmídem v poslední sekundě zápasu. „DK po prostudování písemných vyjádření delegáta, rozhodčího, hráčů Františka Vykopala a Adama Šmída, trenéra Sokoli Pardubice, vyslechnutí hráče Františka Vykopala, zástupce oddílu PSG Panthers Otrokovice Petra Stokláska a zhlédnutí videozáznamu z utkání dospěla k závěru, že v posledních vteřinách utkání stáli proti sobě na vhazování na středu hřiště František Vykopal a Adam Šmíd. Oba se pokusili vyhrát vhazování směrem na polovinu soupeře a hned pokračovat v pohybu za míčkem. Úspěšnější byl Adam Šmíd. Právě během jeho následného pohybu na polovinu soupeře se jej František Vykopal pokusil zastavit svou zdviženou holí, která se v následném souboji dostala mezi nohy Adama Šmída. František Vykopal se snažil svou florbalku uvolnit, přičemž udeřil Adama Šmída do rozkroku,“ píše DK ve svém odůvodnění.

Disciplinární komise volá po větším respektu mezi hráči. „Zákrok Františka Vykopala vyplynul z pohybu obou hráčů po vhazování. Je zřejmé, že florbalka se mezi nohy soupeře dostala při pokusu o zastavení soupeře v pohybu vpřed. V tomto případě má DK za to, že nevložil František Vykopal svou florbalku mezi nohy soupeře úmyslně se snahou ho udeřit do rozkroku. Avšak, DK má rovněž za to, že František Vykopal si musel uvědomovat, že při svém pokusu o zastavení soupeře zdviženou holí, což DK považuje jednoznačně za hru v rozporu s pravidly florbalu, nese plnou odpovědnost za svou hůl po celou dobu souboje, včetně chvíle, kdy se jí snažil vyprostit a zasáhl Adama Šmída bolestivě do citlivých partií. V tomto případě naštěstí nedošlo k vážnějšímu zranění Adama Šmída. DK má za to, že hráči by v podobných situacích k sobě měli navzájem přistupovat s větším respektem,“ zdůvodnila trest pro Vykopala.

Ten má uložen dvoutýdenní zákaz činnost, podmínečně odložený na zkušební dobu tří měsíců. Tato začíná běžet od 25. listopadu.

VIDEO ČESKÉ TELEVIZE


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*