Češi se v základní skupině MS utkají se Švédskem. Foto: Český florbal Češi se v základní skupině MS utkají se Švédskem. Foto: Český florbal
8. 12. 2022 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Biohacking je návrat k přirozenosti, říká florbalový vicemistr světa Filip Langer. Jak si zvykal na ledovou vodu?

 



Na nedávném mistrovství světa pomohl českému týmu k historickému úspěchu, když národní mužstvo získalo stříbrné medaile. Filip Langer je bezpochyby jedním z největších talentů a budoucností tohoto sportu. Mladé generaci chce jít jako sportovec příkladem, dbá na správnou stravu, spánek, mentální nastavení a trénink. A svým příběhem inspiruje i na sociálních sítích. Jak se dostal k biohackingu a jak mu pomáhá ve florbalové kariéře?

 Zpočátku se zajímal o zlepšení fyzického výkonu a o trénink nad rámec sportovní přípravy. Postupem času přibyla strava, která ovlivňuje výkon. “A tak se mi začalo propojovat mnoho dalších oblastí, až jsem došel k tomu, že mám nastavené návyky, které tvoří můj životní styl.,” říká Filip Langer, který byl s devíti body druhým nejlépe bodujícím českým hráčem na světovém šampionátu. “Všechno je propojené se vším. Právě tato provázanost oblastí jako jsou světlo, spánek, dech, cirkadiánní rytmus, strava, pohyb, trénink, mentální nastavení, chladová terapie a další, mě postupně přivedla i k biohackingu,” popisuje.

V minulosti navázal spolupráci také se známým ledovým mužem Liborem Mattušem. “Konzultovali jsme spolu mou aktuální praxi v chladové terapii. Trošku jsme ji poupravili a více mi objasnil, jak s chladovou terapií zacházet a jak ji využít ve svůj prospěch. Dále jsme se bavili o dechu a dechových cvičeních,” vzpomíná.

“Výhodou dechových cvičení je, že když vám přináší výkon, přináší vám i zdraví. Bavíme se o tom, jak by dýchání v průběhu zápasu i běžných dní mělo nejlépe vypadat. Zadýchávat se moc nemusíte, když víte jak na to,” upřesňuje Libor Mattuš, autor úspěšné knihy Chladová terapie. Právě chlad podle něj pomáhá nejen v běžném a zdravém životě, ale i ve vrcholovém sportu.

“Ve vytrvalostním sportu kde ale přichází ke slovu i výbušnost, pomáhá chlad před tréninkem aktivovat nervovou soustavu a stresové hormony. Jedná se o velmi efektivní přípravnou rozcvičku, na nervové a biochemické úrovni. Svaly dělají už jenom to, co jim nervy řeknou, říká Mattuš, který s chladovou terapií a dechovými technikami v minulosti pomáhal třeba úspěšnému bojovníkovi MMA Jiřími Procházkovi.

“První seznámení s chladovou terapií, konkrétně ledovou kádí po výkonu, jsem měl koncem roku 2016, kdy jsme ledovou lázeň využívali na juniorské reprezentaci k urychlení regenerace a snížení zánětu po výkonu. Poté jsem někdy koncem roku 2020 začal i s vědomou chladovou terapií v rámci ranní rutiny ke srovnání cirkadiánního rytmu a na podporu imunitního systému,” uvádí Filip Langer a dodává, že z ledové vody se za tu dobu stal pomocník na lepší koncentraci a soustředění během každého dne. Benefitů je ale podle něco celá řada.

“Aktuálně nejvíce vnímám benefity v rámci psychohygieny a zpřítomnění. Mám to moc rád po ránu, protože hnedka potrénuju zklidnění mysli a uvolním se v nekomfortu, což je skvělý start dne. Zároveň mám moc rád chlad jako pomocníka při regeneraci, kdy je potřeba v krátkém časovém období podávat dobré výkony rychle za sebou,” říká dvacetiletý florbalista.

Díky biohackingu se cítí lépe a podává lepší výkony. “Cítím, že mám své zdraví ve svých rukou a to mi dává určitý pocit zodpovědnosti ale zároveň úlevy. Právě biohacking mi pomáhá optimalizovat zdraví a vyvažovat sportovní nároky na tělo a mysl. Pomáhá mi najít balanc mezi výkonem, regenerací a dobrým fyzickým a psychickým stavem. Celkově vnímám biohacking jako určitý návrat k tomu, co je pro tělo přirozené. Přirozené vlivem evoluce a prostředím, v němž jsme se vyvíjeli,” dodává závěrem.

Po úspěchu na světovém šampionátu se Filip aktuálně zaměřuje zpět na klubový florbal. Svou pozornost směřuje na přípravu na play-off v SSL.


Autor: Oliver Saluso



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*