Krister Savonen. FOTO: Flickr IFF
27. 12. 2022 Finsko (0) KOMENTÁŘŮ

SAVONENOVA ZPOVĚĎ: Snažím se žít s poškozením mozku. Chci si koupit piano a založit rodinu

 



Krister Savonen patřil k největším talentům světového florbalu. Jeho kariéru ale před více než rokem zastavily opakované otřesy mozku. Nyní se rozhodl vyložit svůj příběh pro finský večerník Ilta-Sanomat. Ve své zpovědi, která je koncipována podobně, jako u českého portálu Bez Frází, provází nejen svým současným životem.

Otřesy mozku provázely Kristera Savonena v průběhu celé kariéry. „Po pátém otřesu mozku jsem začal pozorovat, že mám problémy s pamětí a koncentrací. Během týmového pobytu ve švýcarských Alpách jsem řekl jednomu spoluhráči, že mé mentální zdraví jde špatným směrem. Nic nevypadalo hezky, nic mě nezajímalo. Bylo to všechno na nic,“ vrací se do období, kdy hrál ve Švýcarsku.

Postupně se tak dostal do péče psychologů. „Po návratu do Finska jsem se snažil situaci přepít, vypil jsem, kolik jsem jen mohl. Poté ale situace vyvrcholila a jednou v sobotu jsem doma řekl, že se chci zabít, už jsem to nechtěl snášet,“ přiznává.

Savonenova matka mu zařídila návštěvy u psychologa, jenže nakonec vše vyvrcholilo před více než rokem. „Poslední zápas jsem odehrál v Tapiole na podzim 2021. Nepamatuji si nic z té druhé třetiny, ale pamatuji si například, že jsem byl na hřišti v první třetině u pěti gólů Oilers,“ vzpomíná na osudné utkání.

Nyní se snaží žít s novou realitou. „Už je to skoro rok, ale symptomy jsou pořád stejné. Nikam nezmizely. Nemůžu třeba číst. Je pro mě těžké udržet se na řádku a když, tak moje hlava začne hrozně bolet a já si nepamatuju nic z toho, co jsem přečetl. Štve mě to, vím, že nejsem normální,“ říká.

Přesto se dokázal zapojit do života.  „Mozek se zotavil do bodu, kdy můžete žít s jeho poraněním. Nevylezu sice z postele bez prášků a neusnu bez prášků, ale jsem schopen pracovat v obchodu Oxdogu. Nikdo neví jak dlouho, ale pokouším se. Chtěl bych také založit rodinu, najít místo k dobrému životu a koupit si piano,“ vypráví.

Moc dobře ví, že s florbalovou kariérou je konec. „Hraní florbalu mi nikdy nechybělo. Nejvíce mi chybí společné momenty s týmem. Takové to pondělní setkání, když se potkáte na tréninku a nadáváte na cestu do Oulu autobusem…,“ zakončil Kriser Savonen.

Celý příběh Kristera Savonena, ve kterém popisuje změny v osobním životě anebo hovoří o svých dalších snech najdete ve finštině na webových stránkách portálu Ilta-Sanomat.

 


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*