Slovenky mají v reprezentaci posilu ze Švýcarska. Foto: Michael Peter, IFF Slovenky mají v reprezentaci posilu ze Švýcarska. Foto: Michael Peter, IFF
1. 2. 2023 Ženský florbal - Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Švýcarskou Slovenku postrčil do reprezentace dědeček. Je to fajn, říká Dominique Schnetzer

 



Na klubové scéně je spoluhráčkou Češky Hany Koníčkové v Red Ants, poslední měsíce pak tráví také jako hráčka slovenské reprezentace. Řeč je o Dominique Schnetzer, čtyřiadvacetileté univerzálce, která nově patří do výběru trenéra Michala Jedličky. Její příběh je zajímavý tím, že ji do reprezentace vlastně postrčil dědeček.

Dominique Schnetzer se narodila ve Švýcarsku, má ale slovenské kořeny. „Moje matka pochází ze Slovenska, když byla malá, tak se rodina přestěhovala do Švýcarska. Můj děda pak vždy chtěl, abych měla nějaké silnější spojení ze Slovenskem, tudíž jsme o tom jednou takto diskutovali a stalo se, že jsem kontaktovala slovenskou fedraci s tím, že mám slovenský pas, takže tak nějak se stalo, že jsem tady,“ popisuje.

Přemýšlela nad možností kontaktovat Slovenský svaz florbalu dlouho? „Ani ne, popravdě jsem si myslela, že úroveň slovenského národního týmu je tak vysoká, že není možné, abych se do týmu dostala. Takže jsem se trochu bála a styděla, ale pak za mnou přišel jeden kouč ze Švýcarska, který mi řekl, ať se nebojím a že je samozřejmé, že bych federaci měla napsat,“ usmívá se.

Pro výběr Michala Jedličky má cenu především díky své univerzálnosti. „Popsala bych se jako univerzálka. Doma hraju většinou jako útočnice, dnes jsem nastoupila jako obránkyně, takže hraju na více pozicích,“ hodnotí sama sebe.

Slovensky rozumí, pro rozhovor ovšem volí raději angličtinu. „Rozumím tak z osmdesáti procent. Musela jsem se naučit nějaká slovíčka, například „strielať“, protože jsem nevěděla, co znamenají a nikdy předtím jsem je nepoužívala. Ze začátku jsem byla trochu občas trochu zmatená, co kouči říkají, ale naučila jsem se tu florbalovou řeč a teď už je to fajn,“ směje se.

Kvalifikace v Itálii je její druhou akcí ve slovenském dresu, na kterém nosí číslo „13.“ „S týmem jsem byla na soustředění v Galantě, tam jsem navázala nějaká přátelství a postupně do týmu zapadám více a více. Samozřejmě, teď musím využít tento čas a poznat spoluhráčky ještě lépe. Zatím znám velmi dobře Katarínu Klapitovou, se kterou jsem tady cestovala,“ uzavírá Dominique Schnetzer


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Jana napsal:

    Co? To by mělo snad být někde na slovenském florbale a né tady. Proč radši tu není něco o repre akcích mužů, juniorů a juniorek a něco k nim?

Napsat komentář

*