České florbalistky si vysoko poradily s Maďarskem. Foto: Michael Peter, IFF Linda Mc Hugh (14) v utkání proti Maďarsku. Foto: Michael Peter, IFF
2. 2. 2023 Ženský florbal (0) KOMENTÁŘŮ

Česká stopa u Francie: Buldočky mě naučily strašně moc, říká Mc Hugh. Francie je blízko postupu

 



Francouzské florbalistky jsou po úvodních dvou utkáních v kvalifikační skupině blízko postupu na světový šampionát. Mezi jejich opory patří také útočnice s číslem 14, Linda Mc Hugh. Ještě pod dívčím jménem Kmeťová tato Slovenka působila v Bulldogs Brno, na což dodnes ráda vzpomíná.

Francouzský tým nejprve remizoval 2:2 s domácí Itálií a následně fotbalovým skóre 1:0 porazil Maďarsko. Oslavy byly bujaré a hráčky se z plochy dostaly po dobrých patnácti minutách, ve vzduchu totiž visí senzační kvalifikace na šampionát. „Prakticky jsme splnili to, co jsme měli, tedy ve vzájemném zápase jsme porazili Maďarky, máme čtyři body a teď musíme fandit trochu paradoxně znovu Maďarsku, aby porazilo nebo remizovalo s Itálií, pak bychom poprvé postoupili. Je to velká věc, francouzský národní tým nikdy nic nevyhrál, neměl ani bod, teď jsme za dva zápasy uhráli tři body. Neskutečné,“ radovala se původem slovenská útočnice.

Ta studovala v Brně, následně na Erasmu potkala svého životního partnera, se kterým se usadila ve Francii. „Buldočky mě naučily strašně moc, jsou mi velmi drahé. Prakticky dodnes z toho těžím a mám je velmi ráda, byla jsem v Buldočkách šest let a mám spostu krásných vzpomínek,“ vzpomíná na působení v dnešním extraligovém týmu, kde se potkala například s brankářkou Hošek Markovou.

Před třemi lety přitom popisovala, že její tým si musí půjčovat i mantinely na zápasy. „Neposunulo se to prakticky nijak, protože COVID udělal francouzskému florbalu strašně zle. V jedné chvíli jsme byli na třech týmech, teď jsme na šesti, ale pořád je to tak, že nejsou podmínky nebo mantinely. Paradoxně, menší města mají poměrně už vybudovanou infrastrukturu, některé týmy už mají třeba juniory, ale zrovna my v Paříží si manťáky půjčujeme od juniorského týmu,“ popisuje florbalistka, která si zahrála také s Luciou Jelínkovou, známější pod dívčím jménem Košturiakovou.

Přesto se francouzský národní tým zvedl. „Máme nyní strašně dobré trenéry, kteří o přípravu velmi dbají, takže se několikrát do roka sejdeme a trénujeme. Máme v týmu holky, které přijedou ze Švédska nebo Německa, takže se to snaží přizpůsobit a dát někde na východ země, aby to všichni měli blíž,“ popisuje přípravu.

Přitom ještě před čtyřmi lety v Gdaňsku tým nestačil a od Švédek dostal potupný výprask 0:61. „Před čtyřmi lety to byl prakticky B-tým, hodně hráček se tehdy nepřipravovalo a nereprezentovalo, kvůli neshodám s realizačním týmem. Teď máme tým úplně jiný,“ usmívá se útočnice.

V novém týmu navíc není jedinou Slovenkou, čisté konto vychytala Zuzana Kandriková, která působila v nejvyšší slovenské ženské soutěži například v Michalovcích.

V rámci turnaje se utká také s českým týmem. „Do zápasu s Českem nejdeme s ambicí na body, pokud dáme jeden gól, tak to bude úspěch, pokud nedostaneme nějakých dvacet, možná třicet gólů, tak to bude úspěch. Zůstáváme nohama na zemi, jsme realisté,“ uzavírá Linda Mc Hugh.

 


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*