Lukáš Procházka na lavičce české ženské reprezentace. Foto: Lubomír Skála, Český florbal Lukáš Procházka na lavičce české ženské reprezentace. Foto: Lubomír Skála, Český florbal
6. 2. 2023 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Po zápase s Polskem jsme si museli řadu věcí vyříkat, jako tým nás to posunulo, říká Procházka. Společný čas tým využil na maximum

 



Česká ženská reprezentace má za sebou kvalifikační turnaj o postup na světový šampionát žen. Místenku v Singapuru si podle očekávání zajistila, nejtěžší zápas turnaje s Polskem se ale neobešel bez komplikací. Je si toho vědom také hlavní trenér Lukáš Procházka, který v rozhovoru pro Florbal.cz uvedl, že jeho tým musí být a bude příště připraven lépe. Společný čas prý využil na maximum. 

Pane trenére, český národní tým má za sebou úspěšnou kvalifikaci o postup na světový šampionát. Jaké je obecné hodnocení turnaje?
„Asi nelze napsat jen úplně obecné hodnocení. Je potřeba vidět jednotlivé aspekty, které jsme měli v plánu posunout. Podařilo se nám zapracovat na celé řadě věcí, detailů nejen herních, ale zejména týmových, měli jsme možnost strávit společně dost času pobavit se o detailnějším nastavení rolí v týmu, absolvovali jsme kondiční testování, individuální pohovory a další věci. Jsem přesvědčen, že jsme společný čas využili na maximum. Takže z tohoto pohledu panuje spokojenost.

Chtěl bych také zmínit, že si moc vážím toho, jak holky k národnímu týmu přistupují, s jakou chutí reprezentují a co tomu jsou ochotny obětovat, není to samozřejmé, ale je to jasný předpoklad toho, abychom vytvořili tým, který bude na MS úspěšný.

Stejně tak bych chtěl poděkovat i celému realizačnímu týmu, který odvádí super práci!“

Italská pouť nezačala úplně optimálně, na poslední chvíli se povedlo vyválčit výhru s Polskem. Překvapilo Polsko český tým něčím?
„Ten zápas se nám opravdu nepovedl, od začátku jsme ho nedostali pod kontrolu, nasekali jsme celou řadu chyb a soupeř nás nemilosrdně trestal.

Z naší snahy o nátlakovou hru vznikal prostor pro brejkové situace, pro které má Polsko dobré hráčky, a tak jsme se dostali do hodně složité situace. Pozitivní ale bylo, že i přes nepříznivý vývoj bylo z týmu cítit odhodlání í víra v obrat.

Ale abych se vrátil k otázce – Polsko má velmi kvalitní tým – hráčky jako Buczek, Zagórska, Zuzanna Krzywak, Helman, Noga a řada dalších má kvalitu, a pokud jsou v takovém laufu, do kterého jsme je pustili, tak je to soupeř, který umí být hodně nepříjemný.

Ale znovu říkám, my jsme neodehráli dobrý zápas a příště musíme být a budeme připraveni lépe.“

Ve druhé italské skupině mělo velké problémy se Slovenskem také Švýcarsko. Ukazuje se, že týmy na pátém a šestém místě světového rankingu jsou na dobré cestě a musí se s nimi počítat?
„Ano, určitě se s nimi počítat musí. Viděli jsme celý zápas Slovensko – Švýcarsko a za mě si Slovenky nezasloužily prohrát, hrály velmi dobře a v řadě ohledů byly lepší než Švýcarky.“

V dalších třech zápasech čekali soupeři, kteří se výkonnostně nemohli s českou reprezentací rovnat. Jste spokojen s přístupem týmu k zápasům proti Maďarsku, Francii a Itálii?
„Po zápase s Polskem jsme si museli řadu věcí vyříkat a myslím si, že nás to jako tým hodně posunulo. Samozřejmě, že kvalita těchto soupeřů se s námi nebo i Polskem nedá srovnávat. Ale o to víc byly tyhle zápasy o nás a našem nastavení. Museli jsme si nastavit parametry hry a své vlastní cíle a ty holky plnily velmi dobře. Vůbec nešlo o výsledky, ale o způsob naší hry o týmové pojetí. Není vždy úplně snadné hrát zápasy, kde soupeř nemá takovou kvalitu a prakticky se jen snaží v hlubokém bloku co nejméně inkasovat, ale udrželi jsme si týmovost a chuť hrát, a proto ty výsledky byly takové.“

Co je to nejvíce pozitivní, co si lze z těchto třech zápasů odnést?
„Způsob, jakým jsme hráli – bez výpadků, bez ztráty koncentrace, absolutně týmově a s dobrou energií od začátku do konce.“

Vůbec poprvé v historii se povedlo českému týmu ve třech po sobě jdoucích zápasech neinkasovat. Je to náplast na defenzivní hru v prvním zápase anebo nelze, vzhledem k výše řečenému, dělat překotné závěry?
„Ne ne, náplast na defenzivní hru v prvním zápase to rozhodně není. Tihle soupeři naší defenzivu ničím neprověří. Ale i tak není zdaleka samozřejmé, že zvládnete 180 minut hry bez inkasovaného gólu, za to jsme rádi.

Ale zvládli jsme to zejména díky kvalitní hře na míčku a dobrému pohybu, tím jsme soupeřům nedali prakticky žádné možnosti nás ohrozit. Pokud už se nějaká ojedinělá chybka vyskytla, tak byly holky v bráně připravené, pro ně byly tyhle zápasy rozhodně nejtěžší.“

Do uzavření nominace na světový šampionát zbývá necelých deset měsíců. Dá se říct, o kolika pozicích máte nyní v realizačním týmu jasno a o kolik se ještě bojuje?
„Úplně konkrétní tady být nechci, do MS zbývá ještě 10 měsíců, a to je hodně dlouhá doba. Určitě je řada hráček, které s námi teď nebyly a mají možnost o nominaci na MS zabojovat. Ale o tom, jak by měla vypadat kostra týmu, máme jasno.“

Jaký program tým čeká do konce aktuálního soutěžního ročníku?
„Holky teď čeká především klíčová fáze sezóny, mají před sebou play-off. My samozřejmě budeme sledovat maximum zápasů a budeme se připravovat společně s realizačním týmem na další kemp, který bude na začátku června.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*