Tomáš Kafka Tomáš Kafka je novým prezidentem Tatranu. Foto: Martin Flousek
2. 6. 2023 Superliga (5) KOMENTÁŘŮ

Něměček se zachoval velmi ohleduplně, jednání nebyla jednoduchá, říká prezident Tatranu Kafka

 



Zkompletoval největší přestup v rámci svého prezidentování Tatranu. Tomáš Kafka popisuje zákulisí přestupu kapitána týmu a českého národního týmu Ondřeje Němečka, který se přesouvá do Storvrety za Filipem Langerem. Neopomene vyzdvihnout ani Němečkovo chování vůči mateřskému oddílu.

Ondřej Němeček mění Tatran Střešovice za Storvretu a podruhé v kariéře tak míří do švédské nejvyšší soutěže. „Jednání nebyla jednoduchá, především, když se ukázalo, že na protější straně stojí Hannes Öhman, legendární scorer Storvrety a finské reprezentace a já jsem na druhé straně dlouholetý strážce branky českého národního týmu. Podle toho to také vypadalo: on střílel a já jsem chytal,“ směje se tatranský prezident.

Jinak ovšem hovoří věcně a bez příkras. „Nakonec jsme našli shodu, myslím si, že jsme byli hodně kreativní ohledně variant nějaké kompenzace a asi jsme spokojení, byť je to dost relativní, když si uvědomíme, že přicházíme o takového hráče, odchovance a kapitána týmu. Takového hráče nelze nahradit. Je smutné, že odchází, na druhou stranu je přirozené, že se chce posouvat tam, kde se hraje nejlepší florbal a jsem moc rád, že odchází s titulem,“ popisuje bývalý skvělý gólman.

Ten také pevně věří, že se jednou Ondřej Němeček do Tatranu vrátí a v Česku pro něj bude jedinou volbou. „Kdo zná Ondru, ten nemá pochybnosti, že by se chtěl vrátit někam jinam než do Tatranu. Projevilo se to i při jednání se Storvretou. Nechci zabíhat do detailů, ale vůči klubu se zachoval velmi ohleduplně a sám nám pomohl, abychom za něj získali patřičnou kompenzaci. Postavil se k tomu velmi konstruktivně. byl loajální vůči klubu. Nejen po herní stránce, ale také díky tomu si zaslouží maximální poklonu,“ vyzdvihuje přístup elitního obránce.

Je součástí dohody mezi Tatranem a Storvretou hlubší spolupráce na bázi různých mládežnických stáží? „Toto součástí dohody není, ale součástí dohody je určitá vazba na mládežnický turnaj, který Storvreta pořádá a vazba mezi oddíly tak bude. Samozřejmě tomu pomůže fakt, že v týmu budou dva tatranští odchovanci. Ačkoliv od doby Johanna von der Pahlena uplynulo už spoustu let, tak bychom určitě chtěli nějakého zahraničního hráče, aby nás obohatil, přinesl do hry nové prvky, vztahy a pohled ze zahraničního oddílu. Navíc zlepšení angličtiny našich hráčů je také benefit do života,“ popisuje.

Teoreticky se také může stát, že se Němeček s Langerem postaví Tatranu v rámci Champions Cupu, který se bude hrát novým způsobem. „Tohle nebylo v perimetru všech možných myšlenek co bude. Přiznám se, že mám pochybnosti ohledně toho, jak je Champions Cup postavený. Jsem zvědavý, jestli to přinese, co to má přinést, myslím si, že florbalu by spíše prospěla nějaká skupinová soutěž s více týmy, které odehrají nějaké penzum zápasů a vyvrcholí to nějakým play off turnajem. Nejsem si jistý, že tento model florbal někam posune,“ uzavírá Tomáš Kafka.


Autor: Tomáš Rambousek / Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*