Jiří Kajfosz, prezident florbalového Třince. Foto: FBC Třinec Jiří Kajfosz, prezident florbalového Třince. Foto: FBC Třinec
3. 7. 2023 Extraliga žen (14) KOMENTÁŘŮ

Prezident Třince Kajfosz: K Extralize žen přistupujeme s pokorou, nechceme to pouze na rok zkusit

 



Florbalistky Třince se nakonec dočkají Extraligy žen a budou jedním z jedenácti týmů, které vytvoří soutěžní peloton nejvyšší ženské soutěže. Podle prezidenta oddílu Jiřího Kajfosze má Třinec pokoru, nechce být pouze být pouze ročním účastníkem soutěže. Rovněž také pracuje na zvětšení základny a podle prezidenta má pozitivní ohlasy.

Florbalistky Třince vyhrály baráž nad Panthers Praha, ačkoliv to vypadalo, že se soutěže kvůli chybějící mládežnické struktuře účastnit nebudou, nakonec je v extraligovém pelotonu najdeme. „Přistupujeme k tomu s pokorou. Uvědomujeme si, že kvalita našich soupeřů bude výrazně vyšší, než na jakou jsme byli doposud zvyklí. Na druhou stranu nechceme být pouze týmem do počtu, na rok si vyzkoušet nejvyšší ligu a sestoupit zpátky do 1.ligy. To by z žádného pohledu nedávalo smysl,“ je si vědom prezident Třince Jiří Kajfosz.

Z jeho dalších slov vyplývá, že se v podání Třince můžeme těšit na mix zkušenosti a dravého mládí. „Jak jsme již dříve avizovali, náš tým opustilo několik zkušených hráček. Můžeme se však stále opřít o silné třinecké jádro, které je spolu už několik let a pracujeme na vhodném doplnění týmu. Již teď máme nějaké příchody nebo návraty našich odchovankyň potvrzené. Jména hráček, které by měly tým doplnit budeme postupně zveřejňovat,“ uvádí ke kádru hlavního trenéra Šimona Laštůvky.

Na jednom však Kajfoszovi záleží extrémně. „Platí však nadále to, že pokud to bude možné, chceme čerpat především z řad vlastní mládeže,“ zdůrazňuje.

Současně ho nenechává chladným situace v ženském florbale, která se odráží například ve složení 1. ligy juniorek. „Faktem ale je, že v dívčím prostředí je to daleko těžší než u chlapců. Hrozně mi je líto, když vidím, kolik dívčích nebo ženských týmů v dnešní době končí, zaniká a tak dále. Ale tohle je bohužel realita dnešní doby. Práce s dívkami ve florbale stojí daleko více úsilí než s chlapci,“ konstatuje.

Sám se tak snaží v Třinci mládežnickou základnu rozšířit. „U nás momentálně proběhly první akce projektu pro doplnění kompletní struktury dívčí mládeže, a především u nejmladších dívek jsme zaznamenali velmi pozitivní odezvu. Nabíjí nás to optimismem a budeme na rozšíření našich řad pracovat i nadále během celého léta a nadcházející sezóny,“ zakončil Jiří Kajfosz.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Kritik napsal:

    Tak vzhledem k tomu, že nikdo nebude sestupovat je to skoro zbytčný článek

    • Znojmo napsal:

      Jasně, stačí vlastně všechno neprohrát, pak vyhrát baráž, ale jo, hrozně easy. Tak si raději počkáme zase měsíc nebo dva na nový článek v mužské sekci, který se ti bude snad číst líp.

      • Kritik napsal:

        Reaguji jen na to, ,,že nechtějí hrát jen rok“, on totiž nikdo nebude sestupovat, tak klidně můžou prohrát uplně vše……Příští sezonu se ma o 1 tým doplnit na 12

        • achjo šéfe napsal:

          Sestupuje jeden tým namísto dvou, není to uzavřená liga. Občas není na škodu si nastudovat předpis soutěže…

          • Kritik napsal:

            Žádný tým nesestoupí přímo do 1. ligy žen. Poslední celek ligové sezony bude čekat baráž s neúspěšnými prvoligovými finalistkami.

  • PJ napsal:

    Chtějí „čerpat především z řad vlastní mládeže“. Nehrají 1. ligu juniorek, ani letos, ani příští rok. Zřejmě mají tu svou mládež, která bude hrát extraligu, dobře schovanou, aby jim ji nikdo nevyfoukl.

    • Logika napsal:

      Mládež nejsou jen juniorky, stačí jak v horizontu pár let vychovají třeba šikovné dorky nebo žákyně. Ale tak to už je třeba nad tím trochu myslet, což někteří pisálci tady mají zjevné potíže.

    • Vrabec napsal:

      Asi to bude znít naivně, ale Třinec může v extralize „uhrát extraligu“ i bez „hvězd“ a týmem v lize juniorek. V „malých“ poměrech můžou být dvě celostátní soutěže s cestováním Morava – Čechy moc. V dnešní obecné „inflaci velkých slov“ rozhodne „malá všední každodenní práce“ a vytvoření „dobrého“ prostředí a týmového ducha. A toho měl Třinec v zápasech 1. ligy žen i baráže rozhodně dost, byla tam pozitivní týmová energie a silné „napojení“ na fanoušky, kteří ve slušném počtu vyjížděli tým podpořit na venkovní zápasy. Ženský florbal je ale hodně „zranitelný“, tak všechno může stát i padat s jedním či dvěma lidmi…

      • Vrabec napsal:

        Takže ne slova, ale výsledky postavené na „mravenčí“ trpělivé práci dělané s nějakou perspektivou rozhodnou… „Slova“ můžou Třinečtí nechat Pražákům, do těch se např. „pěkně zabalil“ konec a de facto rozpad kdysi slavného ženského Herbadentu (Tigers) nebo předsezónní ambice některých pražských klubů „postoupit do extraligy“, které nakonec „povadly“. Další pražský klub, jehož ženská složka je jen stínem té mužské, se zase v sezóně prezentoval „vizuálem“ v podobě anglického slova „vášeň“…Na výsledcích to až tak poznat nebylo, ale nějaká „vášeň“ tam asi bude, řada mladých hráček většinou „z vlastního chovu“ prý po sezóně odešla jinam nebo florbalu nechala…

        • Pražák napsal:

          Paráda ty kecale, Pražáci ale nemůžou opravdu za “všechno”….Jestli jsi narážel na ženskou Spartu, tak tam to teď “cugrunt” vedou importovaní “Romeo a Julie” z Ostravska …..

  • Dobrý den,

    budu se snažit zareagovat na diskusi, která zde vyplynula, ohledně případného sestupu Třince po jedné sezóně.

    Situace je následující:

    Žádný tým nesestoupí přímo do 1. ligy žen. Poslední celek ligové sezony bude čekat baráž s neúspěšnými prvoligovými finalistkami.

    Cílem této úpravy je mít v sezóně 24/25 opět soutěž o dvanácti týmech, které budou v ideálním případě složeny následovně.

    1 – 10 -> Týmy umístěné na pozicích 1 – 10. v základní části Extraligy žen 23/24

    11 – Vítězky 1. ligy žen 23/24

    12 – Vítězky baráže o Extraligu žen mezi poraženými finalistkami 1. ligy žen a 11. týmem po základní části Extraligy žen.

    Z toho tedy vyplývá, že Třinec (obecně jakýkoliv tým, ale pro potřeby pana Kajfosze nadále budu počítat s Třincem) po jedné sezóně (2023/2024) v Extralize žen sestoupit skutečně může, a to tak, že skončí na 11. místě v základní části Extraligy žen a následně prohraje baráž s poraženým finalistou 1. ligy žen.

    V takovém případě bude Třinec hrát v sezóně 2024/2025 znovu 1. ligu žen.

    S pozdravem
    Bc. Michal Dannhofer / Florbal.cz

  • Bambulin napsal:

    Zas ty pocity hráček pražských týmů, že musí jet x-hodin do Třince. A takové protáhlé ksichty Bauera, Musila a Kafky kolik to stojí, k nezaplacení 🙂

    • Strážce kasy napsal:

      Ono jestli jedeš z Prahýýý do Ovy nebo do Třince je ve výsledku jedno. Je to štrek …
      Ale chápu, že zhýčkaným pražákům a pražačkám se nechce nikam dál než na konečnou metra bo dál už je všechno daleko …

Napsat komentář

*