Junioři Sparty vezou z Finska zlaté medaile. Foto: ACEMA Sparta Praha Junioři Sparty vezou z Finska zlaté medaile. Foto: ACEMA Sparta Praha
30. 7. 2023 Ostatní (2) KOMENTÁŘŮ

Junioři Sparty vyhráli prestižně obsazený Mestareiden Cup. Přínos pro hráče byl obrovský, říká Hrma

 



Florbalová Sparta zařadila do letní přípravy mládežnických týmů zajímavý prvek. Týmy juniorů, dorostenců a starších žáků se postupně zúčastní finského turnaje Mestareiden Cup, který se v průběhu léta koná v Turku. Jako první šli do akce junioři a do Prahy se vrací s prvenstvím v turnaji.

Mestareiden Cup je výběrový finský turnaj, kam dostala Sparta pozvání, aby zvedla konkurenci. První náznaky se objevily při stáži šéftrenéra elitních týmů Ladislava Hrmy v tamním TPS. „Myšlenka vyrazit na tento turnaj se zrodila během mé zimní stáže v klubu TPS. Vedení klubu nás pozvalo, abychom jako top tým z ČR zkvalitnili jejich neoficiální mistrovství Finska. Tato nabídka pro nás, i přes vysoké náklady, byla velmi lákavá. Chceme pro naše týmy hledat kvalitní utkání a co nejvíce konfrontace s mezinárodní úrovní,“ uvedl pro klubový web.

Na juniory tak čekalo celkem šest utkání, a to proti TPS Turku, Happee, Nokianu, švédskému Lidingu a dvakrát se utkali také s SC Classic. Poraženi odešli pouze proti Happee poměrem 2:4, například Classic porazili v základní skupině 6:4, ve finále pak 6:5 po nájezdech.

Do All Star týmu turnaje se probojovali tři Sparťané – Michael Wertheim, Jakub Mühlfait a Jakub Bohuslávek. Poslední jmenovaný navíc získal cenu pro nejužitečnějšího hráče celého turnaje.

Není tak divu, že hodnocení turnaje je pozitivní. „Po všech stránkách musíme turnaj hodnotit úspěšně. Povedlo se nám odehrát maximum utkání, a to je pro nás to hlavní. Každé utkání bylo jiné a kluci museli v každý moment turnaje jít na hranici svých dovedností. Toto nyní musíme přenést do našeho tréninkového režimu a zápasů. Myslím si, že jsme teď s juniory na turnaji zanechali výraznou stopu a udělali dobré jméno Spartě, ale i celému českému florbalu,“ říká Ladislav Hrma.

Sparťanský šéftrenér si je vědom také toho, že hráči vlastně sami na sebe upletli pozitivní bič. „Turnaj nám ukázal, že dokážeme odehrát minimálně vyrovnaná utkání s top týmy z Finska, a to jak po herní, ale fyzické stránce. Přinos pro hráče je to obrovský, protože odehráli 6 velmi těžkých zápasů, kde museli ukázat vše co v nich je a posouvat své hranice dál, aby je to dovedlo k vítězství. To si musíme nyní přenést do našeho českého prostředí. Tento level chceme přenést do Česka, to je pro nás základ, pod který nechceme jít a naopak ho musíme ještě stupňovat. V tréninku, ale i v zápasech. Díky tomuto turnaji jsme si nahodili velký závazek, že toto musí být náš standard,“ hodnotí Ladislav Hrma.

Přehled jednotlivých utkání:
Sparta – TPS 8:4
Sparta – Classic 6:4
Sparta – Happee 2:4
Sparta – Nokian 11:2
Sparta – Lidingö 5:1
Sparta – Classic (finále) 6:5 pn


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Semi napsal:

    Zajímavý počin v konkurenci finských velkoklubů. Nedivím se tomu kroku, ve Finsku mají obecně daleko silnější mládežnické týmy než ve Švédsku.

  • Trenéři napsal:

    Je super vidět trenéry z mužské reprezentace u mládeže. Vojta ve Spartě, Brus ve Vítkovicích. To je správná cesta jak mladé hráče vést na TOP úroveň a seznamovat je s mezinárodními trendy a požadavky. Norden ve Švédsku byl dokonce součástí kempu pro mládež ve Växjo.

Napsat komentář

*