Česká ženská reprezentace poprvé v historii porazila Švédky. Foto: Martin Flousek, Český florbal Česká ženská reprezentace poprvé v historii porazila Švédky. Foto: Martin Flousek, Český florbal
3. 9. 2023 Reprezentace žen (2) KOMENTÁŘŮ

V Ústí nad Labem se přepsaly florbalové dějiny! Češky porazily Švédky 4:3 po nájezdech

 



Český turnaj série EuroFloorball Tour v Ústí nad Labem je minulostí. V jeho posledním utkání se představily domácí florbalistky a Švédky. Češky podaly poctivý, především defenzivně, ale rovněž také velmi agresivně laděný výkon, který po šedesáti minutách přinesl remízu 3:3. V následných nájezdech vystřelila historickou výhru dvěma zásahy Denisa Ratajová. 

Že se v Ústí nad Labem mohou dít velké věci naznačilo už úvodní utkání nedělního programu, ve kterém Švýcarky porazily Finsko. Také Češky se favorita v podobě Švédska nezalekly a podaly poctivý výkon.

Soupeřky byly více na balónku, ale dlužno podotknout, že také Češky pravidelně zaměstnávaly brankářku Hedin. Ve 12. minutě otevřela skóre utkání Andersson, za tři minuty ale dokázala pěkným gólem srovnat Řepková.

Ve druhé třetině se jednak na hřišti pořádně přitvrdilo, ale také se ještě o něco zvýšil švédský tlak. Tomu odolávala reprezentační debutantka Šolleová, která po vzoru Jany Christianové rovněž zneškodnila několik gólovek. Ve druhé třetině tak skórovala pouze Loneberg, Češkám se navíc povedlo ubránit vyloučení Ratajové.

Třetí třetina začala konstantním švédským tlakem, ze kterého skórovala v čase 43:11 Öhgren. Domácímu týmu možná trochu trvalo, než se nastavil na třetí třetinu ve 46. minutě ale Ratajová dala kontaktní branku, která očividně znamenala tolik potřebné palivo pro český tým.

Střelkyně druhé branky mohla vyrovnat v 51. minutě, ale těsně minula, na druhé straně držela české akcie pohotová Šolleová, o minutu později pak byla v dobré pozici Kubečková. Vyrovnat se tak povedlo až do třetice Suché, která si prorazila cestu do samostatného úniku.

Relativní překvapení přišlo 90 sekund před koncem, kdy Švédky sáhly po power play tak , aby pro sebe zkusily získat prvenství v turnaji. To se nepovedlo, navíc Švédsko přežilo obrovskou českou šanci.

Po první sérii nájezdů Češky vedly, prosadila se Ratajová a naopak neuspěla Viström. Ve druhé pak po neúspěchu Kubečkové srovnala Öhgren. Třetí a poslední základní sérii otevřel neúspěšný nájezd Brucháčkové, po kterém ovšem neuspěla ani Rasmussen a muselo se pokračovat. Opět se tak rozběhla Ratajová a prakticky totožným způsobem znovu uspěla. Také Švédsko vsadilo na původně úspěšnou Öhgren, kterou ale tentokráte Šolleová vychytala.

Český ženský tým tak vůbec poprvé porazil Švédky. A to je nakonec vůbec tou nejlepší pozvánkou na světový šampionát v Singapuru.

Česko – Švédsko 4:3pn. (1:1, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 15 Řepková (Staňková), 46. Ratajová (Plášková), 53. Suchá (Brucháčková), rozhodující sam. nájezd Ratajová – 12. Andersson, 25. Loneberg (Viström), 44. Öhgren (Johansson). Rozhodčí: Tomáš, Cíbik (oba SR). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 627.

Česko: Šolleová – Plášková, Jiráková, Staňková, Šupáková, Beránková, Lechnerová – Ratajová, Suchá, Brucháčková – Řepková, Krupnová, Maroszová – Chudá, Kubečková, Trojánková – S. Korbelářová, Želízková, R. Korbelářová

Švédsko: Hedin – Boric Svärd, Sundberg, Andersson, Carlsson, Kilpeläinen, Stenvall – Delgado Johansson, Molin, Backstedt – Nordstrand, Wiström, Loneberg – Johansson, Öhgren, De Gyser – Stenberg, Elm, Rasmussen


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Vasek napsal:

    Gratulace!

  • Honza napsal:

    Smekám před výkonem a obětavostí. Gólmanka famózní, mančaft vydržel s fyzičkou až do konce a hlavně, nebyl to ustrašenej beton!! Obrovská gratulace holkám a celému realizačnímu týmu.

Napsat komentář

*