Lukáš Procházka na lavičce české ženské reprezentace. Foto: Martin Flousek, Český florbal Lukáš Procházka na lavičce české ženské reprezentace. Foto: Martin Flousek, Český florbal
4. 9. 2023 Reprezentace žen (16) KOMENTÁŘŮ

Z výkonu proti Švédsku jsem nadšený. TOP 4 je vyrovnanější a my její jednoznačnou součástí, říká Lukáš Procházka

 



Domácí turnaj série EuroFloorball Tour skončil historickým úspěchem, když česká ženská reprezentace dokázala poprvé v historii porazit Švédsko. Na hlavním trenérovi týmu Lukáši Procházkovi bylo vidět, jak moc jej výhra potěšila, na druhou stranu ale tým okamžitě burcoval k další práci.

Pár minut po utkání bylo na Lukáši Procházkovi vidět, jak moc mu jeho svěřenkyně udělaly radost. „Jsem nadšený z toho výkonu, protože vidět nás pressovat tři minuty před koncem za švédskou bránou za stavu 3:3 a jít si pro to vítězství. Chtěli jsme hrát a o to je to cennější, od začátku jsme hráli, nechtěli jsme čekat a od začátku jsme hráli. Samozřejmě jsme museli mít pevnou obranu a fantastickou Šollie. Zato, jakým způsobem jsme se popasovali s tím, že jsme neproměnili šance, byli 3:1 dole a nakonec jsme to otočili, za to si tým zaslouží velkou poklonu,“ hodnotil utkání.

To dopadlo dobře navzdory tomu, že začátek třetí třetiny týmu optimálně nevyšel. „Klíčem bylo, že jsme věřili. Cítím, že holky věří nám a my věříme holkám. Když se dostaneme na naši hranici, tak jsme schopni hrát vyrovnané zápasy a tady jsme odehráli tři zápasy opravdu ve kvalitě. Hráli jsme vysoký presink, nebáli jsme se hrát, chtěli jsme hrát, takže to je super zjištění,“ pochvaloval si.

Jaké je obecné hodnocení turnaje? „Hodnotím ho tak, že nás zase posunulo. Umístění je mi asi jedno, pořád je to příprava na mistrovství světa. Klíčové je to, že tým je zase o kus dál. A my jedeme dál v přípravě na mistrovství světa,“ vyhlíží asijský šampionát.

Nakopne výhra tým k ještě intenzivnější práci? „Věřím tomu, že ano, jenom potřebujeme najít motivaci, protože to by pak mohlo být nebezpečné. Potřebujeme totiž pracovat dál, je to první vítězství z nevím kolika zápasů proti Švédsku, takže si teď nemůžeme myslet, že jsme na jejich úrovni. Máme ve hře aspekty, ve kterých můžeme být lepší než Švédky, ale zároveň máme dost na čem pracovat, to víme,“

Švédky zápas chtěly jednoznačně vyhrát, vždyť také sáhly k power play, která jim teoreticky mohla přinést výhru v celém turnaji, ale také rovnou porážku s Českem. „Nečekal jsem to, ale na power play jsme připravení, víme, v jakém systému ji máme hrát. Máme hráčky, které dokážou být aktivní a nedat soupeři to postavení zadarmo a myslím si, že tu power play jsme odehráli slušně, stejně jako proti Švýcarsku, které hrálo v části dokonce 7:5. To byla dobrá průprava na dnešní power play Švédek,“ usmíval lodivod reprezentace.

V Ústí nad Labem to s ohledem na nedělní výsledky dopadlo tak, že křížovým způsobem tak trochu každý porazil každého. „Znamená to, že čtyřka je vyrovnaná a každý má svojí kvalitu v určitých aspektech. Já jsem i čekal, že Švýcarky dnes můžou Finkám zatopit, což se potvrdilo, protože hrají nepříjemnou agresivní obranu,“ hodnotil český hlavní trenér.

Ten se pak vyjádřil třeba k úrovni Švýcarska. „Nemám moc rád ty řeči, že Švýcarky jsou třeba i pod naší úrovní. Ony se prostě dokážou připravit a zahrát vynikající zápas, jako dneska s Finskem a pořád jsou nebezepčné Je jen dobře, že čtyřka je vyrovnanější. Nemůžu říct, že je vyrovnaná, pořád si totiž myslím, že Švédsko je odskočené a finská první lajna je neuvěřitelná. Pořád to tedy není úplně vyrovnané, ale je dobře, že je to vyrovnanější a my jsme jednoznačnou součástí té TOP světové čtyřky,“ uzavřel Lukáš Procházka.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Hans napsal:

    Určitě je vzpruha porazit Švédky a naděje do budoucna. Akorát moc nechápu to o tom, že jsme v top 4. Tam jsme od doby co je florbal florbalem a nikdo to naše postavení ani nikdy nijak reálně neohrožoval (narozdíl od mužských týmů) a ostatně je na tom postavený systém všech MS, EFT, poháru mistrů atd.

    • PJ napsal:

      Asi je to myšleno tak, že jsme součástí TOP4, kde každý může porazit každého. Dřív to tak rozhodně nebylo, bylo TOP2, pak Švýcarsko a my (v ženách my daleko za Švýcarskem). Což se v poslední době mění, viz 2 tituly juniorů, stříbro juniorek, tahle výhra nad Švédkami, která byla sice docela šťastná, ale rozhodně to nebyla haluz, atd.

    • Kerim napsal:

      Nevím, co podle tebe znamená „od té doby co je florbal florbalem“, ale jisté je, že na MS se ČR poprvé dostala do TOP4 až v roce 2009 ve Švédsku. Do té doby to bylo 3x 5.místo, 1x 6.místo a 2x 7.místo.
      A v počtu medailí je ještě stále před námi Norsko se 2 bronzy, zatímco naše ženy mají bronz jediný.

  • repre napsal:

    No ještě bychom potřebovali Vanessu a dva dobrý beky na to MS, ale kde brát ???

    • Tomáš napsal:

      A nějak jsem nezaznamenal, co se stalo V+R Keprtové. Protože v nominaci myslím byla, ale nenastoupila k zápasům. Nevíte někdo? Je mi jasné, i to někde psali, že zranění, ale zda to bylo již něco předtím, nebo až na EFT, a zda bude v pohodě do MS?

    • sestava napsal:

      A jaké beky byste tam nejradši viděl?
      Pojďme trochu diskutovat o sestavě, když už se to MS blíží. Za mě Plášková, Jiráková, Beránková, Mechlová a Staňková jsou jasný a měly by tam být. U zbytku beků si nejsem tolik jist, i když v Ústí mě pozitivně překvapila třeba Lechnerová.
      A jestli bude Keprtová zdravá, tak ta může hrát v útoku i v obraně.

      • repre napsal:

        Dal bych pořadí Jiráková, Beránková, Staňková (ta se během turnaje dobře zvedala), Plášková (ale jen za tu urputnost, jinak má dobrý minely), Mechlová (někdo jí musí říct, aby sama nechodila do tří, dávala to dřív a zbytečně hrubě nefaulovala). Na Lechnerovou mám opačný názor, prostě hraje pořád ten svůj juniorský florbal a asi se to nezlepší.
        Ale kde brát, to opravdu nevím.

        • Martin Petrgál napsal:

          Nejlepší sezónu v kariéře má před sebou Kristýna Bachmaierová, ve Švýcarském Laupenu by měla začínat na postu obránce. Ona ale zahraje TOP výkon na jakékoliv pozici, v každém sportu. Černý kůň pro REPRE?

  • repre napsal:

    Něco s kotníkem před EFT, po zatejpování jakási alergická reakce na tejp (údajně až nemocniční ošetření), tak snad bude v pohodě na další EFT (moc bych jí to přál).
    Škoda, že jí nedopravili ze Švédska do toho Ústí, kde mohla být tváří turnaje při její popularitě.

  • henry napsal:

    Co to tady kecáš ty Luckynevímco ?

  • Jan Plaček napsal:

    Hledáme beky a ve Švýcarsku jsou.

Napsat komentář

*