Reprezentace žen před MS v Singapuru. Foto: Martin Flousek, Český florbal Reprezentace žen před MS v Singapuru. Foto: Martin Flousek, Český florbal
24. 11. 2023 Mistrovství světa žen (3) KOMENTÁŘŮ

České florbalistky zahájí přípravu v pátek. Krupnová překoná absolutní rekord

 



České florbalistky čeká už 28. listopadu odlet do dějiště Mistrovství světa žen ve florbale. Na něm budou chtít svěřenkyně hlavního trenéra Lukáše Procházky vybojovat historicky druhou medaili na ženském šampionátu. Vůbec poprvé budou navíc Češky hrát o účast na Světových hrách, které v roce 2025 hostí čínské město Čcheng-tu, a na něž se kvalifikuje pětice nejlepších evropských celků v konečném pořadí MS.

Šampionát v Singapuru bude již čtrnáctým v historii a navazuje na mistrovství světa ve švédské Uppsale z roku 2021. „Je to pro nás velká výzva jak po sportovní stránce, tak i po organizační. Přeci jen, v tak daleké destinaci nehrajete každý den. Naštěstí mají někteří členové týmu zkušenosti z prvního mistrovství v této destinaci a čerpat můžeme i z účasti mužů na posledních Světových hrách, které proběhly v Americe. Musím ocenit práci všech lidí, kteří se postarali o to, že vše doposud běží bez problémů. Těší mne také, že trenérskému štábu se povedlo skvěle namixovat zkušené florbalistky a mladé talentované hráčky. A i když cesta za úspěchem bude dlouhá, tak věřím, že na konci mistrovství světa jej budeme moci hodnotit jako povedené,“ říká prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Pět juniorských vicemistryň světa a zkušené opory

Lvice na něj odlétají s jasným cílem – vybojovat pro národní tým druhý medailový úspěch. Premiérový bronz z roku 2011 si z aktuálního kádru pamatují gólmanská stálice Jana Christianová a kapitánka Eliška Krupnová.

Obě dvě jsou výraznými postavami národního týmu. Krupnová na posledním turnaji vyrovnala rekord Hany Koníčkové v rámci počtu reprezentačních startů, a to napříč všemi pěti kategoriemi. V Singapuru se pak stane majitelkou historicky nejvyššího počtu odehraných duelů v ženské reprezentaci. Christianová má na svém kontě jen o tři účasti méně, překonala však Denisu Billou ve statistice mapující délku působení v národním výběru. Maskovaná opora a nejlepší gólmanka uplynulého šampionátu oslavila 31. října patnáct let od svého debutu na domácím EFT v Praze v roce 2008. V té době nebyly nejmladší člence českého týmu Karolíně Klubalové ani dva roky.

Právě Klubalová, která podobně jako v minulosti její spoluhráčky Vendula Beránková a Michaela Kubečková, bude v ženské reprezentaci debutovat rovnou na vrcholné akci, patří společně s obránkyněmi Kristýnou Lechnerovou, Michaelou Mechlovou a útočnicemi Annou Brucháčkovou, která byla při svém premiérovém cyklu nejproduktivnější českou florbalistkou, a Vendulou Maroszovou k hráčkám, které dokázaly před rokem vybojovat historické stříbro na šampionátu juniorek.

Brankářskou dvojici s Christianovou utvoří Lenka Remešová, která působí třetím rokem ve švédské SSL a účastnila se i posledního šampionátu v Uppsale. S týmem odcestuje i třetí gólmanka Monika Šolleová, která s týmem absolvuje přípravu a tréninky, aby byla připravena zaskočit v případě komplikací. “Je to mistrovství světa a stát se může cokoliv. Pokud by se hrálo v Evropě, pak bychom byli schopní náhradnici dopravit rychle do dějiště šampionátu, cesta z Česka do Singapuru je ale výrazně náročnější, proto jí chceme mít s sebou, abychom v případě nečekané události mohli reagovat,” vysvětluje trenér Lukáš Procházka.

Respekt z destinace. Skupina? Nejtěžší cesta, ví Procházka

Mistrovství světa žen se bude v asijském městském státě konat podruhé v historii. Při první účasti v roce 2005 nakonec skončily Češky sedmé. Součástí výpravy do destinace nedaleko rovníku byla i současná vedoucí týmu a bývalá brankářka Lenka Lačňáková a také ředitelka Sportovního úseku Českého florbalu Zuzana Svobodová, pod jejíž resort spadá právě národní tým, která patřila mezi opory zadních řad.

Ještě před odletem do daleké destinace čeká na Češky závěrečný kemp, který budou absolvovat od pátku 24. listopadu v Hostivici u Prahy, kde bude chtít realizační tým se svými svěřenkyněmi dopilovat detaily a různé herní prvky. „Do exotické destinace se moc těším i proto, že mám obecně ráda teplo. Singapur vítám hlavně proto, že mám za sebou šest šampionátů a je pro jednou dobré si zahrát také někde jinde než ve čtyřech pěti zemích. Každopádně z týmu samotného mám dobrý pocit. Všechny se těšíme, až se sejdeme na závěrečném kempu, zavřeme se do ‚repre bubliny‘ a budeme se soustředit jen na náš cíl,“ říká kapitánka Eliška Krupnová.

Pro samotného trenéra Lukáše Procházku se bude jednat o premiéru na světovém šampionátu v pozici hlavního kouče. „Cítím respekt ze samotné destinace, protože málokdo z nás si dovede představit, co s námi udělá cesta a prostředí, které neznáme. Nejvíce se těším na chvíli, kdy budeme mít cestu i všechnu dlouhodobou přípravu za sebou a budeme si moci říci, že „konečně jsme tady”. Věřím, že budeme na všechno tak dobře připravení, že i cesta proběhne bez problémů a nebudeme řešit žádné komplikace. Těším se na to, až se objevíme na prvním tréninku v Singapuru a až nasajeme atmosféru a chytíme lehkou nervozitu, která ke každé velké akci patří,“ říká zkušený kouč.

České reprezentantky, které nastoupí na šampionátu, začnou mistrovství světa v neděli 3. prosince proti Polsku. V základní skupině posléze narazí i na Švédsko a skupinu zakončí bitvou se Slovenskem. „Je to asi nejnáročnější cesta, ale zase na druhou stranu, pokud chceme dosáhnout cílů, které máme nastavené, tak to k tomu patří. Máme těžkou skupinu, to vnímám, protože Polsko má celou řadu hráček, které jsou nadstandardní. My jsme s ním měli co dělat na kvalifikaci, takže k tomu duelu přistoupíme s plným respektem a věřím, že i ta zkušenost z kvalifikace nám pomůže nejen tento, ale i další zápasy zvládnout. Ve chvíli, kdy ji zvládneme, tak si můžeme skvěle připravit pozici pro zbytek turnaje,“ ví Procházka.

Pokud Češky postoupí přímo do čtvrtfinále, tak jej odehrají v pátek 8. prosince. Před bitvami o konečné umístění je tak mohou čekat dva dny volna. „Měla by to být pro nás výhoda, ale nejdřív si jí musíme uhrát. Potřebujeme zvládnout zápasy ve skupině. Pak to bude jen k dobru, ale zároveň se připravujeme na všechny možné alternativy. Věřím, že si tu dvoudenní pauzu dopřejeme a využijeme jí k tomu, abychom si dokázali odpočinout, na chvilku vypnout, ulevit hlavě, načerpat energii a skvěle se připravit na klíčovou fázi turnaje. Vnímám, že tři zápasy ve třech dnech, ještě umocněné způsobem hry, který chceme hrát, jsou extrémně náročné, ale věřím, že jsme připravení, takže to zvládneme,“ popisuje Procházka.

Všechny zápasy budete moci sledovat živě na ČT sport, která vám nabídne na hlavním kanále a ČT sport Plus i vybrané nečeské zápasy včetně finálového víkendu. Na videoplatformě ceskyflorbal.tv a sociálních sítích vám pak nabídneme tradiční pohledy do zákulisí fungování národního týmu. Češky můžete podpořit i vy na sociálních sítích použitím hashtagu #fandímlvicím.

Národní tým žen navíc bude v asijském městském státě bojovat se silným partnerem v zádech. Už před posledním přípravným turnajem EFT se stala hlavním partnerem české ženské reprezentace Skupina ČEZ, která doplnila současné hlavní partnery technologickou společnost Livesport a pivovar Holba.

Příští zastávka: Brno a Ostrava

Mistrovství světa v Singapuru je zároveň posledním šampionátem předtím, než se centrum světového florbalu přesune do České republiky. V roce 2025 budou hostit vrcholnou akci podruhé v historii města Brno a Ostrava.

Šampionát v České republice je pro nás velkou výzvou po několika rovinách. Především je naším cílem další rozvoj ženského florbalu a sportu obecně a jeho celková propagace. Holky hrají velmi atraktivní florbal a těší mne, že to budou moci ocenit i naši fanoušci. Kromě toho chceme znovu ukázat, že patříme mezi světovou špičku v rámci organizování akcí a neposlední řadě pro nás bude velkou výzvou, abychom implementovali řadu novinek a postupů, které jdou v souladu s našim projektem udržitelnosti. Za sebe teď mohu slíbit, že se diváci v obou florbalově, sportovně i kulturně významných městech České republiky mohou těšit na senzační zážitek a opravdu skvělou akci,“ prozrazuje prezident Českého florbalu.

Nominace reprezentace žen

Brankářky: Jana Christianová (Florbal Chodov), Lenka Remešová (IBK Lund, Švéd.).

Obránkyně: Vendula Beránková (Piranha Chur, Švýc), Nela Jiráková (Endre IF, Švéd.), Kristýna Lechnerová (UHV Skorpion Zollbrück, Švýc.), Michaela Mechlová (SB-Pro, Fin.), Magdaléna Plášková (Florbal Chodov), Šárka Staňková (1. SC Vítkovice), Ivana Šupáková (Zug United, Švýc.).

Útočnice: Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), Eliška Chudá (Florbal Chodov), Vanessa Rebecca Keprtová (KAIS Mora, Švéd.), Karolína Klubalová (FBC Liberec), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam, Švéd.), Michaela Kubečková, Vendula Maroszová (obě 1. SC Vítkovice), Denisa Ratajová, Martina Řepková (obě Zug United, Švýc.), Karolína Suchá (Täby FC, Švéd.), Eliška Trojánková (Piranha Chur, Švýc.).

Český program na MS

Neděle 3. 12.

11.45 Česko – Polsko (OCBC Arena Hall 2)

Pondělí 4. 12.

10.00 Česko – Švédsko (OCBC Arena Hall 1)

Úterý 5. 12.
12.00 Slovensko – Česko (OCBC Arena Hall 2)

Pátek 8. 12.

10.00 Čtvrtfinále (OCBC Arena Hall 1) *

Sobota 9. 12.

Semifinále/O umístění (Singapore Indoor Stadium)

Neděle 10. 12.

O medaile (Singapore Indoor Stadium)

* v případě přímého postupu ze skupiny budou Češky hrát v tento čas


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Hugo napsal:

    Kdo jsou náhradnice pane novinář? Vzhledem k tomu, že minimálně dvě hráčky nejsou moc schopnè hry, byste se trochu mohl snažit.

  • reprezoufalci napsal:

    Že já tomu plešounovi nevěřím ani jak se jmenuje, to bude zase průser, až budou hrát v početní nerovnosti a zase nebudou vědět co hrát. Bych si vsadil, že to ještě v těch Hostivicích nezkoušeli, i když to hlásal do rozhovorů.

    • re napsal:

      Neznám nikoho, kdo by mu věřil. Vždycky to byl křivák, který při neúspěchu jen kopal kolem sebe. Nejvíc do svých hráčů a hráček. Navíc prohrál snad každý důležitý zápas, který zažil. Ale doufám, že tentokrát to bude jiné. Kvůli holkám, florbalu v Čechcách, ať to je příklad pro mladší hráčky.

Napsat komentář

*