Jana Trošková (uprostřed) hraje svůj pátý ženský šampionát. Foto: IFF Jana Trošková (uprostřed) hraje svůj pátý ženský šampionát. Foto: IFF
5. 12. 2023 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Být tady a pomoct týmu je pro mě velké zadostiučinění za návrat, říká Jana Trošková

 



Prodělala několik těžkých zranění a s návratem na hřiště to už několikrát vypadalo všelijak. Přesto se Jana Trošková dokázala vrátit také do slovenské reprezentace a na šampionátu v Singapuru patří mezi pilíře obrany výběru Michala Jedličky. Po druhém utkání na šampionátu hodnotila nejen svou cestu na mistrovství, ale také duel s Polskem a vyhlídky na duel s českým týmem.

V minulém ročníku překonala další těžké zranění, dokázala se vrátit do české nejvyšší soutěže a získat s Vítkovicemi titul, po sezóně se pak vrátila do domovského Pruského a v listopadu se dočkala nominace na svůj pátý ženský světový šampionát. Splnila si návratem na mezinárodní úroveň svůj cíl? „Místy jsem nevěděla, jak to s mou florbalovou kariérou bude dál, ale nakonec jsem se rozhodla ještě zabojovat a vrátit se na hřiště. A to, že tady teď můžu být, je pro mě velkým zadostiučiněním,“ hodnotí svou cestu.

Byla destinace šampionátu speciální motivací? „Bojovala bych o to, kdyby se hrálo kdekoliv, toto je takové plus, protože jsem třeba ještě nikdy nebyla na jiném kontinentu a jsem ráda, že to díky florbalu zažiju,“ popisuje.

Jak se jí zatím v Asii líbí? „Jídlo mi chutná,“ směje se. „Už jsme viděli i něco z města, ale zatím jsme neměli až takový prostor. Co se ale týče organizace, tak jsem spokojená,“ chválí pracovité domovské organizátory.

Rozhovor vznikal po zápase s Polskem, který Slovenkám fakticky zajistil třetí místo v základní skupině před zítřejším soubojem proti českému týmu. Co podle obránkyně rozhodlo? „Zápas s Polskem byl pro nás sice byl nejdůležitější ve skupině, avšak nikoliv klíčový. Klíčové zápasy nastanou až v play off. V Polsku je pár vynikajících individualit a našim úkolem bylo dát jim co nejméně prostoru, což se nám téměř dařilo. Ještě musíme zapracovat na rozehrávce. Z výhry máme radost, navíc se možná naše cesty ještě protnou, uvidíme,“ zhodnotila utkání proti tradičnímu soupeři.

Do duelu proti Česku chce jít s čistou hlavou. „Favorit je jasný, to všichni vědí. Ale jsme rádi, že už jsme měli možnost hrát se Švédskem, kde jsme otestovali naší obranu a následně jsme si mohli analyzovat uskutečněné chyby. Na zápas s Českem se těšíme a budeme se snažit lépe plnit obranné pokyny,“ přeje si.

Papírově by nyní na Slovenky mělo vycházet osmifinále proti domácímu Singapuru, za předpokladu, že Němky potvrdí roli favorita a domácí tým v posledním skupinovém zápase porazí.

Jisté by tak bylo, že by se Slovenky poprvé představily ve větší ze dvou turnajových hal pro většinu turnaje. „Ve druhé hale jsem ještě nebyla, ale na zápase s Polskem teď bylo několik polských fanoušků a i když nefandili nám, tak udělali dobrou atmosféru, což by na mistrovství světa nemělo chybět. Když se střetneme s domácím týmem, tak jsem velmi zvědavá, jakou atmosféru singapurští fanoušci vytvoří,“ těší se Jana Trošková.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*