Kati Eteläpää během mediálního dne na MS žen. Foto: Martin Flousek, Český florbal Kati Eteläpää během mediálního dne na MS žen. Foto: Martin Flousek, Český florbal
7. 12. 2023 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

KATI ETELÄPÄÄ: Moje srdce patří tomuto týmu, největší výzvou jsou české emoce

 



Malá žena vzrůstem, ale nesmírně důležitá pro realizační tým. Řeč je o asistentce hlavního trenéra Lukáše Procházky u reprezentace žen Kati Eteläpää. Zkušená finská trenérka, která dlouhodobě žije ve Švýcarsku při setkání s českými novináři prozradila, že největší výzvou v jejím působení jsou české emoce, které jsou součástí povahy.

Setkání se uskutečnilo v týmovém hotelu a zkušená trenérka sršela optimismem. „Očekávání jsou samozřejmě taková, že vyhrajeme. Myslím si, že zatím máme v turnaji pozitivní vývoj, protože se zlepšujeme zápas od zápasu, blížíme se k vrcholu,“ hodnotí situaci před čtvrtfinále.

Se stavem týmu je spokojená. „Myslím si, že právě teď máme ten nejlepší mix, který můžeme mít. Je důležité, že se holky soustředí na malé věci, musí se soustředit na následující zápasy, ovšem krok po kroku, nemyslet nějak dopředu. Jsme připraveni,“ hlásí před začátkem play off.

Jak si zatím užívá působení u českého národního týmu? „Zbožňuju to. Mentalita je úplně jiná než ve Finsku nebo Švýcarsku, musím říct, že si to strašně užívám,“ usmívá se. „Největší výzvou, co se povahy týče, tak jsou emoce. Opravdu je v českém chování hodně emocí, přičemž já jsem spíše klidnější člověk, takže s tím občas bojuju. Je ale pro mě důležité, abych těm emocím rozuměla, protože je to součástí české mentality a já to nehodlám měnit. Ale už třeba vím, že  nemůžu říct, ať hráčky na lavičce sedí, protože ony stojí a to je něco úplně jiného než třeba ve Finsku,“ naráží na jev, který se ve florbale uchytil až v posledních letech.

Situaci ale umí také odlehčit. „Jsem menší člověk, takže přes ně moc nevidím, když stojí. Ale ne, takto: pokud je to součástí české povahy a ten tým se v té pozici cítí komfortně, tak prostě bude stát. Tak to je a já si musím najít pozici, občas vedle Lukáše, občas jinde,“ popisuje.

Poslední skupinové utkání ji rovněž potěšilo. „Pokud se budeme bavit o utkání se Slovenskem, tak jsme předvedli opravdu týmový výkon a je vidět, že máme opravdu talentovaný a schopný tým, ale na konci je to vždy o tom, co tým dokáže předvést. To je hrozně důležité,“ vypočítává.

Důležitou roli má v českém národním týmu také mládí. „Mladé hráčky jsou úžasné, myslím si, že je to tím, že trenéři juniorek odvádějí skvělou práci, my to pak můžeme využívat a zhodnotit. Hráčky jsou úžasné, protože jsou prostě dobře trenérsky připravené a musím říct, že je obecně obdivuju také jako lidi. Jsme prostě dobrý mix, po všech stránkách,“ hodnotí.

V rámci rozhovoru je striktní pouze v jedné věci: a to, že se nechce příliš zaobírat budoucností, konkrétně nabízeným semifinálovým duelem proti Finsku. „Nepřemýšlím tolik o budoucnosti, přemýšlím tady a teď. Pokud to bude Finsko, tak to bude Finsko. Jasně, jsem Finka, ale moje srdce patří tomuto týmu, takže s tím nebude problém,“ říká.

Své mantry se ale hodlá držet. „Když začnete přemýšlet o budoucích zápasech, tak ztratíte koncentraci a pozornost. Takže my musíme jít zápas od zápasu, krok po kroku a den po dni. Pokud začneme uvažovat nad sobotou nebo nedělí, tak ztratíme koncentraci. Takže plán je krok po kroku,“ uzavírá Kati Eteläpää.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*