Finsko postupuje do finále světového šampionátu žen v Singapuru. Foto: Martin Flousek, Český florbal Finsko postupuje do finále světového šampionátu žen v Singapuru. Foto: Martin Flousek, Český florbal
9. 12. 2023 Mistrovství světa žen (24) KOMENTÁŘŮ

Plán uhlídat dvojčata Kauppi nevyšel a Česko po prohře 2:8 míří do boje o bronz

 



Zlatý sen českých florbalistek na světovém šampionátu v Singapuru skončil. V semifinále turnaje totiž podlehly Finsku poměrem 2:8. Nevyšel plán uhlídat lajnu magických dvojčat Veery a Oony Kaupi, která se nepodílela pouze na jediné brance v rovnovážném stavu. Soupeře v utkání o bronz určí večerní duel Švédska a Švýcarska.

Zní to jako klišé, ale v semifinále mistrovství světa žen se znovu ukázalo, jak moc jsou dvojčata Veera a Oona Kauppi pro Finsko důležitá.

Finkám se povedl vstup do utkání a už za 72 sekund vedly, chybu obrany využila Oona Kauppi. Češky se po pár úvodních minutách dostaly do tempa a pocitově byly lepším týmem, jenže právě v této chvíli předvedla několik klíčových zákroků brankářka Vuorela, navíc přišla další česká chyba na středu hřiště a trest z hole Veery Kauppi.

Český tým odpověděl povedenou rozehrávkou, kterou nasměrovala do sítě Keprtová, využívajíce clonu Maroszové a určila tak skóre první třetiny na 2:1 pro Finsko.

To se mohlo radovat také na začátku druhé třetiny, ve 23. minutě se totiž na mantinelu uvolnila Veera Kauppi a bylo to 3:1. Češky znovu vyrovnaly hru, jenže přišel další finský úder: dlouhý lob na Oonu Kauppi sice Christianová zneškodnila, jenže míček se odrazil k Turunen, a ta zvýšila na 4:1.

Následně dostaly Češky možnost návratu do zápasu v podobě přesilové hry, kterou umístěnou ranou využila Ratajová, jenže Finky si bleskově pomohly kombinací a práci Piispy za brankou využila Saario.

Následovala vyrovnaná pasáž hry, po které ovšem znovu úřadovala finská dvojčata: rozehrávku Oony Veera doslova „přilepila“ pod břevno

Před poslední dvacetiminutovkou tak Češky ztrácely 4 góly.  Třetí část začala poměrně vyrovnaným florbalem, který nabídl několik dílčích šancí na obou stranách. Branka padla ve 49. minutě, kdy Kippilä nechytatelně využila přesilovou hru a fakticky tím zřejmě rozhodla zápas. Češky v dalším průběhu ustály přesilovou hru Finka, ale na konci 56. využila dlouhý výhoz Vuorely… Veera Kauppi a uzavřela tak skóre na 8:2 pro Finsko.

Finky tak postupují do finále, o jeho složení a o soupeři Češek pro zápas o bronz se rozhodne ve večerním duelu sobotního programu mezi Švédskem a Švýcarskem.

Finsko W – Česko W 8:2
branky: 2. Oona Kauppi, 14. Veera Kauppi, 23. Veera Kauppi, 28. Miisa Turunen, 32. Jenna Saario, 38. Veera Kauppi, 49. My Kippilä, 56. Veera Kauppi – 15. Vanessa Rebecca Keprtová, 30. Denisa Ratajová; vyloučení: 1:2; využití: 1:1; zásahy brankářů: Noora Vuorela 24 – Jana Christianová 21; po třetinách: 2:1, 4:1, 2:0


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Prochazka out napsal:

    Tak 2 roky se pripravovali na jeden zapas. A krom spousty reci, jsme nic moc nevideli. Treneri vedi, ze Finky maji 2 hracky a ty se podilely na 7 golech z 8. Takze diky Lukasi a pojdme zase zkusit nekoho jineho, protoze posun je nulovy.

    • hudino napsal:

      Takticky možná nezvládnuté. Obhajoba pro něj je, že Veera Kauppi je jinde a že naše hráčky většinově neumí běhat, pobíhání a la Řepková se nepočítá.
      Těžkopádné profily, které se prostě proti Severu nechytají. A zde myslím, že to není chyba Procházky ale jednoduše není kde brát. Šlo by vyměnit třeba 3 jména ale výsledek by byl stejný.

      • Prochazka out napsal:

        Souhlas s tim, ze Repkove uz mezinarodni vlak ujel. Souhlas i s tim, ze obe Kauppi jsou opravdu jinde, nicmene 7 golu je proste hodne a najit v CR hracky, ktery by je zvladly ubranit se urcite da. Ikdyby tam mely jet jenom kvuli tomu. Staci se podivat na Finku, ktera chodi pouze na buly

        • Re: napsal:

          Řepková bohužel asi i díky životosprávě aktuálně mimo formu pro mezinárodní úroveň. Ale ona se na to hřiště sama nepostavila. Jestli i bez formy celé MS hraje v první pětce, v přesilovce, zůstane na hřišti při stažení na dvě lajny, je to pro její pětku složité. A je to vina trenéra. Snad tam na zápas o bronz dostane Krupnová křídlo s lepší aktuální formou.

          • Mirek napsal:

            Kopat do jedný holky mi nepřijde fér, snad jen kromě Keprtový zahrály všechny pod svoje možnosti = a to jde většinou za trenérským štábem. Jasně, že Finky byly jinde, pomohl jim rychlý gól a česká soupiska mohla na turnaji vypadat jinak, ale z naší strany to byl zabržděnej výkon, jak píše níž Ach jo… Holkám na tom očividně záleží, lepší atmosféra a samozřejmě víc proměněných šancí by je nakoply, jenže v tomhle utkání prostě ztrácely ve všem, nepomohly si ničím, od čeho by se dalo k příznivějšímu výsledku odrazit a Finkám nabídly náskok dost lacině. S individuálními chybami nebo neskutečnými ranami Veery a Kippilä v přesilovce sice trenéři fakt nic neudělají, ale na hřišti hráčky nepůsobily tak, že mají jasný plán, jak bránit, jak útočit. Nebo nefungoval, nebo mu nevěřily. Těžko říct, někdy stačí fakt málo, jedna dvě povedený akce, aby to do sebe zapadlo, anebo naopak, už se ten rozjetej vlak nedá zastavit.

            Je dobrý se poučit, ale na pitvání bude času dost. Teď to zase musí rychle spláchnout a zítra jít na Švýcarky s čistou hlavou. Nebát se, protože na medaili mají a ta je pořád ve hře.

          • Hudino napsal:

            Můj komentář který odstartoval “Řepahejt” byl přitom o tom, že taktika, příprava nebo Kauppifaktor jsou fajn ale půlka týmu neumí běhat, několik jich probíhá po hřišti (napadla mně ona) a jen několik holek umí běhat.

          • Michal napsal:

            Tak ono vůbec celá naše první lajna je divná. Řepková tu je zhejtěná dost a vedle ní Maroszová, která není skoro vidět a i v lize je bez formy, natož na MS a nebo Klubalová hrající přes ruku na postu, kde v životě nehrála. Krupnová taky nehraje nic moc a je neustále podrážděná. Čert ví jestli to není právě ze svých spoluhráček.

  • Flrbl napsal:

    Proc nesly do šesti? 4 min pred koncem mají micek a nezkusi to… Jak se muze stat nejakej zazrak kdyz se o nej ani nepokusi?

  • Ach jo... napsal:

    Holek je mi líto, ale rukopis Procházky je úplně jasný v jedné věci. Stejně jako Chodov pod ním v mnoha důležitých zápasech, vypadá i repre tým ustrašeně, zabržděně.

    Netuším, co trenér hráčkám říká před zápasem, co slyší celý cyklus, ale nastavení v hlavách není v klíčových zápasech vítězné, maximálně u několika jednotlivkyň, které jsou mentálně silnější. Je to na něm vidět i během přenosu. Kouč Finek pracuje na výhře, zatímco z Procházky vyzařuje hlavně ochromující strach, že to zase prohrají. Sálá to přes obrazovku až do Čech.

    Finky dream první lajna, ok, ale že bychom je porazili přes druhou a třetí? Jsem zvědavý, jaký vliv tahle Procházkova vybátá nevítězná mentalita bude mít na muže Boleslavi.

    • Ach jo... napsal:

      A držím palce, ať to zítra holky pojmou jinak. Neporazit nejslabší Švýcarky za mnoho let, kdy je to reálně tak 70-30 pro nás, by byla velký neúspěch.

  • Henry napsal:

    …po neúspěšném EFT ve FINSKU Procházka a Jiráková slibovali překvapení a nějakou „zbraň“ pro MS, kterou vytasí a překvapí !!

    …pls. jen o info ….už to proběhlo ?? …nebo to ještě přijde ??? …bojím se jestli jsem neprošvihl

    ..výsledkově to tady jak s Finskem tak Švédskem dopadlo na skóre skoro ještě hůř 🙁 …a to chytá Christiánová místo nějaké té juniorky ….i když dnes upřímně nějak extra neoslnila….

    • Kritik napsal:

      Naprostý souhlas, předběl jste mne , nachystáno překvapení, které nějakým nedopatřením nedorazilo, nebo ano? Jediné štěstí, že Švycarky jsou letos snad v nejslabší formě a ta placka by měla být, v každém případě pro Procházku to je neúspěch pokud bral jen finále, doufám, že se k tomu tak postaví. Ale v každém případě by se svaz měl zamyslet, je to každý rok stejné, posun nikde, výmluvy bud na dvě hráčky, na rozhodčí a nevím na co vše, musím souhlasit i s tím, že dnes ani golmanka nijak moc neoslnila, nebyla tam holka, která by svým výkonem strhla ostatní, trenérský štab také nic. Myslím, je na čase vybudovat nový tým z mladých, vzít co nejvíce holek a brát momentální formu, ne dvouletou.

      • luky napsal:

        ..taky souhlasím a nic zásadního jsem nepostřehl kromě toho, že oproti EFT hrály holky svoje posty, ale rozdíl ve výsledku bohužel žádný. Co se týká gólmanek, tak se vší úctou k Janě, která toho pro ženský florbal udělala opravdu hodně, tak už tak trochu chybí rychlost, dravost a drzost, ale to už v jejím případě pochopitelné. Zítra bych dal šanci Remešové, přeci jen aktuálně chytá kvalitnější soutěž.

        • Pavel napsal:

          Bohužel, Remešovou do branky Procházka nepustí. Stejně jako i v předchozích cyklech bude dvojka vždy chytat jen nějaký zápas o ničem. I kdyby Christianová prohrála důležitý zápas, bude druhý den chytat znovu. Takhle to funguje v české repre …

          • Petr L. napsal:

            Přesně jak píšeš, ani hračky hrající v zahraničí , které vyřadil ze širšího kádru nevezme. Protože to nejsou jeho kamarádky a myslím , že mu i nominaci určují hračky kamarádky . Možná kdyby udělali fyzické testy, tak by se divili všichni .

  • Nesympatický výkon. napsal:

    Hráčky od počátku vůbec nepůsobily s pokorou, ale byly podrážděné, faulovaly, vztekaly se. Trenérský štáb je arogance sama, hlavně ta ženská tam. Taktický plán se sesypal už jen tím, že Finky jako domácí nasadily Kauppi jako druhou lajnu (vyloženě se vymstilo Krupnové vykládat do novin, jak nás finky neřeší a my je přejedem). Jinak dopředu sice aktivní výkon, ale vůbec ne na míčku. Prakticky jen na beka a střela do chumlu a buď to dopadne pro nás a nebo protiútok. Prakticky tam nebyla ve hře 5 na 5 jediná souvislá akce. A v obraně hrubky, které by potrestal skoro každý nejen Kauppi.

  • repre napsal:

    Jak jsem již jednou psal, když nebude placka může za to jenom a jenom Procházka, který nemá žádnou vizi jak hrát.
    Proč by holky hrály 6 na 5, když to zkoušely asi pět minut.
    Povolejte už konečně toho Bedlu a Špacíra kopněte někam.

  • Socky napsal:

    Ubral bych 50% z energie na sociálnícb sítích, kde jsou holky uměle staveny do pozice hvězd, aby jim zůstalo aspoň 5% navíc na hřišti, kde se můžou hvězdami stát doopravdy.

    • Re: socky napsal:

      To jde za realizákem. Kdyby. Nastavil pravidlo Tady máte jednu vybranoi hràčku na 10 minut denně, zbytek točte tak, ať o vás nevíme, byl by klid.

      Místo toho to nechaní v režimu jak kdyby tam odjelo 20 influencerek. Český florbal chápu, ten dělá svojí práci. Ale mantinely má nastavovat Procházka.

  • Lucie napsal:

    Mejdan slušný, instáče paráda, výlet do tepla. Výkon proti Finkám i předtím Švédkám,.kde fakt o něco šlo bídný.

  • Pavel napsal:

    Dnes a zítra 2 nejdůležitější zápasy repre cyklu. V první řadě Kauppiovky nasadiliy na naši nejlepší lajnu. První konfrontace, Jiráková splatná nahrávka, brejk. Druhá konfrontace, opět Jiráková špatná nahrávka, brejk a gól.
    Finský trenér neustále měnil nástup lajn, naše holky chodili pořád ve stejném pořadí. Osobně bych obětoval lajnu Krupnové na Kauppiovky a naši druhou nechal hrát proti jejich třetí.
    Jinak přeju holkám, ať konečně zlomí tu bramboru

    • Michal napsal:

      Pobavil mě zpětně předzápasový článek Krupnové. Finky na nás nebudou připravené a Kauppi překvapíme. No a buch, finský kouč poslal Kauppi jako druhou pětku, na což jsme nebyli připravené a hned dva námazy určující ráz utkání. Myslím, že šlo zareagovat o hodně rychleji a střídání otočit, ale asi byl strach to tak vyloženě odkrýt. Přitom proč ne, šlo o semifinále MS. Místo toho nám dal lekci z taktiky finský kouč.

  • Náš trenér napsal:

    https://fb.watch/oQi7cwJTt5/?mibextid=WC7FNe

    Kdo by to nezachytil, tohle je náš pan trenér. V nejdůležitějším zápase v životě. Za otevřeného stavu.

Napsat komentář

*