Denisa Ratajová během utkání s Finskem. Foto: Martin Flousek, Český florbal Denisa Ratajová během utkání s Finskem. Foto: Martin Flousek, Český florbal
10. 12. 2023 Mistrovství světa žen (1) KOMENTÁŘŮ

Vzchopíme se a sebereme zbytky sil, medaili chceme, vyhlásila Ratajová

 



V sobotu přišla další semifinálová porážka. Sen o finále, potažmo zlaté medaili pro české florbalistky skončil, míří do zápasu o bronz proti Švýcarsku, které ve večerním zápase srdnatě vzdorovalo Švédsku. Denisa Ratajová po utkání mluvila o úskalí finského stylu, který ovšem z týmového pohledu obdivuje. Věří, že společně s týmem vybojuje medaili.

Před zápasem se logicky řešilo, jak zastavit magická dvojčata Veeru a Oonu Kauppi. Jak se to tedy mělo dít? „Tím, že jsme chtěly hrát víc na balonku než ony. První třetinu se to dařilo, držení míčku bylo na naší straně fajn. I jejich rozehrávku jsme zvládly celkem ubránit, ale pak jsme udělaly chyby v naší vlastní rozehrávce a ony se na góly tolik nenadřely. Je to pak hrozně těžké. Pak jsme si je nechaly odskočit tím, že jsme neproměnily naše šance,“ hodnotila utkání zkušená útočnice.

Sama snížila v přesilové hře na 2:4 a ačkoliv se zápas vlastně nikdy nevyvíjel pro české barvy dobře, tak stále věřila v obrat. „Skoro v každém střídání jsme měly nějakou větší šancí, ze které jsme mohly dát gól, ale nepadlo nám to. Asi ta naše špatná produktivita rozhodla vedle finských dvojčat o tom, jak to nakonec dopadlo,“ smutnila.

Přitom dvojčata bránit lze. „Věřím, že ano. Švédky to dokazují, i když uvidíme jejich další zápas. Je to škoda. Myslím si, že jsme měly na to hrát s nimi vyrovnaný zápas, ale bez gólů to nejde. Mají svůj styl postavený na tom, že dělají všechno pro první lajnu a věří, že právě ta góly dá,“ říká.

O nějakém komplexu z Veery a Oony ale mluvit nechce. „Hlavně nechci, aby si ho z toho dělaly naše mladé hráčky a přenášely si to do dalších let. Ještě chvilku hrát budou, ale pro Finky je zrádné soustředit vše na dvě hráčky. Na druhou stranu je úžasné vidět, že se pro to zbytek týmu takhle obětuje, některým hráčkám by to myslím nevyhovovalo ani nehrát, jen předávat balonek. Za to smekám, ale doufám, že jednou budeme schopné to narušit,“ přeje si.

Nyní bude chtít získat bronzovou medaili. „Myslím, že jsme neměly minulé roky problémy s motivací, protože jste smutné, ale v šatně před zápasem o bronz se vám hlava vyčistí. Vidíte lidi kolem, spoluhráčky a chcete i pro ně medaili, tak věřím, že se vzchopíme a sebereme zbytky sil,“ zakončila Denisa Ratajová.


Autor: Michal Dannhofer, ČTK



KOMENTÁŘE

  • Michal napsal:

    Medaile věřím, že bude. Ale upřímně celé MS je pro mě od našeho týmu zklamání. Jasně, že porazit Swe, Fin by bylo z dílny velké kliky, ale výkony v těch zápasech byly z naší strany pod možnosti. Proti slabším SVK, Pol jsme taky měli tragické úvody. Když vynechám Dánky z B-skupiny, tak jsme v podstatě neodehráli na tomhle MS žádný vyloženě dobrý zápas. Tak snad dnes.

Napsat komentář

*