Peaches Kemp čeká další expanze. Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo Peaches Kemp čeká další expanze. Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo
14. 12. 2023 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Florbaloví podnikatelé míří na asijskou misi. Svůj kemp budou prezentovat v Číně

 



Nadšená parta florbalových vizionářů, která už téměř desátým rokem vystupuje pod názvem Peaches, míří se svým unikátním kempem pro mladé talenty na další zajímavou zastávku. Po úspěšné expanzi do Spojených států se projekt může pochlubit novou lukrativní spoluprací s Čínou, jejíž hlavním cílem bude posunout úroveň florbalu na půdě asijského kontinentu. Pilotní ročník kempu je na programu už v lednu příštího roku.

Psal se rok 2014 a na stole tehdy ještě florbalových teenagerů se objevila první myšlenka s netradičním symbolem broskve na hrudi. Jedním slovem Peaches. A tak postupně vznikl projekt z repertoáru několika šikovných studentů, kteří trávili volný čas ve školních lavicích přemýšlením o ideální strategii obsazení malého tuzemského rybníčku se svým plánem.

Ze spousty nápadů se nakonec vyklubala představa výběrového týmu, jenž bude ve svých řadách vítat to nejžhavější hráčské zboží ze všech koutů florbalové mapy. Když se poté skupince vyrůstajících podnikatelů podařilo vybudovat téměř neporazitelný mančaft napříč všemi mládežnickými turnaji, rozhodly se „Broskve“ vydat vstříc novým a těžším výzvám.

Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo

Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo

Dalším předmětem zájmu se staly letní kempy. Pravidelné týdenní sjezdy talentované mládeže, které začaly lákat především na bohatý zástup elitních trenérů, špičkový servis i návštěvy z řad florbalových osobností. A rovněž tento krok organizace vedené někdejšími juniorskými reprezentanty Jonášem Kůrou a Josefem Juhou se později ukázal jako pravý lišácký tah.

Z několika zastávek po tuzemsku se Peaches KEMP postupně dostal do zahraničí, po vydařené expanzi na sousedním Slovensku se mladí florbalisté s broskvovými dresy podívali dokonce až za oceán do Spojených států amerických. A po dvou ročnících strávených právě na této netradiční adrese přišlo vedení projektu s dalším průkopnickým nápadem.

Příští zastávka: čínský Šanghaj. Další odvážná destinace, kde se parta mladých nadšenců pokusí udělat pomyslnou díru do světa. V tomto případě toho florbalového. A celkem pochopitelně se hned nabízí otázka, odkud že se vzala tato myšlenka expanze na území asijského hegemona.

Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo

Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo

„S Čínou jsme začali jednat už na začátku roku 2023. Velké poděkování patří v tomto případě Michalu Blažíkovi, bývalému florbalistovi a trenérovi, který tři roky působil právě v Číně a snažil se o tamní rozvoj. Propojil nás a poté už to bylo jenom o tom najít společnou řeč,“ prozradil jeden ze zakladatelů Peaches Jonáš Kůra.

A společná řeč se nakonec našla snad ještě rychleji, než se původně očekávalo. Úvodní plán uspořádat Peaches KEMP v Číně dokonce počítal už s letními prázdninami, kvůli velkému vytížení obou stran však muselo dojít k nucenému odložení na pozdější termín.

Hned v září se ovšem aktivní Číňané ozvali s novou nabídkou a prosbou, zda by se úspěšná domácí značka mohla prostřednictvím svých kempů pro mladé florbalisty podílet na rozvoji tohoto sportovního fenoménu v Asii. „Jednání nebyla vůbec složitá. Číňané jsou ochotní do florbalu investovat, chtějí hlavně kvalitu, kterou jim určitě můžeme nabídnout,“ přiblížil Kůra.

Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo

Foto: Vratislav Polívka, @vratapolivka_photo

A tak definitivně vznikl nový formát Peaches KEMPU. Daleko za hranicemi a v další zemi, která se bude usilovně snažit o popularizaci florbalu mezi mladými sportovci. Pilotní ročník je naplánovaný už na leden příštího roku, kdy se na asijský kontinent vypraví hned tři členové realizačního týmu. Broskvovou atmosféru poprvé v historii okusí moderní aréna v Šanghaji.

„Číňané nám řekli, že vidí velkou budoucnost v napojení na florbalově rozvinutější Evropu. A právě Čína je sama o sobě naprosto klíčová pro další rozvoj florbalu v Asii. Dostávají astronomické peníze na investice do sportovišť, nyní však potřebují samotnou pozornost veřejnosti,“ dodal mladý podnikatel původem z Brna.

Následující akce ve spojení s asijským hegemonem je poté naplánovaná na příští letní prázdniny, zatím však bez přítomnosti českých talentů. „Nevidíme tam takovou příležitost jako v USA, kde to stavíme i na výuce angličtiny. Ale třeba nějakou příležitost najdeme,“ zakončil Kůra s tím, že by se v budoucnu podobnému formátu nebránil ani v Číně.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*