Jakub Menhart. Foto: Matyáš Klápa, Tatran Střešovice Jakub Menhart. Foto: Matyáš Klápa, Tatran Střešovice
3. 1. 2024 Superliga (9) KOMENTÁŘŮ

TÉMA: Jakub Menhart o roku 2023, vizi Tatranu anebo finále Champions Cupu

 



Kalendářní rok 2023 byl jednoznačně rokem Tatranu Střešovice. Jeho muži neztratili v základní části minulého ročníku ani bod, připsali si titul a v jeho závěru postoupili také do finále Champions Cupu, které odehrají před domácím publikem. Generální manažer Tatranu Jakub Menhart ve velkém rozhovoru pro Florbal.cz prošel několik zásadních témat. Současně se jedná o první ze série podrobných rozhovorů s čelními představiteli florbalových oddílů.

OBECNÉ HODNOCENÍ ROKU 2023

„Určitě jej musíme hodnotit pozitivně, ať už s ohledem na získání mistrovského titulu v mužích, tak i celkově v tom smyslu, jaké se povedly akce a jakým způsobem jsme se prezentovali jako klub napříč kategoriemi, tak to musíme hodnotit jako úspěch.“

O ZÁKLADNÍ ČÁSTI LIVESPORT SUPERLIGY BEZ ZTRÁTY BODU

„Nikdy jsme to neměli jako nějaký cíl ve smyslu, že bychom si říkali, že musíme postavit tým na to, abychom s ním prošli základní část bez ztráty bodu. Sezóna spíše plynula a body jsme neztráceli, ačkoliv musím říci, že v některých zápasech jsme měli štěstí, bez kterého to podle mě nejde anebo nám vyšlo prostě všechno. Až pár zápasů před koncem se pár hráčů začalo bavit o tom, že by to mohlo vyjít a musíme pro to udělat maximum, ale to se skutečně dělo až pár utkání před koncem základní části.“

MĚLA BÝT MINULÁ SEZONA VRCHOLEM GENERAČNÍ OBMĚNY TATRANU?

„Rozhodně to není nastaveno tak, že loňská sezóna byla vrcholem. Tým prošel určitou obměnou a je pravda, že před nějakými pěti lety jsme si jako celé vedení Tatranu sedli a řekli si, jakou vizí a cestou se jako celý oddíl chceme ubírat.

Je třeba to brát tak, že A tým mužů je pouze jednou částí. Řekli jsme si, že chceme znovu bojovat o medaile, postavit konkurenceschopný tým,a především jsme si stanovili způsob, jak do něj budeme vybírat hráče, to je pro nás důležité.

Nyní jsme ve fázi, kdy máme konkurenceschopný tým, který útočí na ty nejvyšší příčky, ale rozhodně to není nastaveno tak, že loňská sezóna byla vrcholem. Naopak, byla to první meta a nyní je třeba tento systém udržovat a jít stále výše.“

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ VIZE V BUDOVÁNÍ KÁDRU A PROGRAMU TATRANU?

„Obecně je to o tom, jak chceme kádr sestavovat. Kostra týmu je složena z nadprůměrných hráčů, o kterých ale na druhou stranu víme, že nemají například takové ambice směrem do zahraničí, mají dlouhodobé smlouvy a my se na ně tak můžeme dlouhodobě spolehnout.

Tuto kostru chceme z jedné strany doplňovat našimi odchovanci, kterých jsme schopni skrze náš systém generovat velké množství a už jsme ve fázi, kdy opravdu není jednoduché se prosadit z juniorky do A týmu. Na druhé straně musíme dobře vytipovat hotové hráče, kteří přijdou a budou okamžitě posilou týmu.

Za třetí je to o získání finančních prostředků, které následně můžeme investovat do rozvoje týmu. Chceme jít cestou, která bude pro Tatran dlouhodobě udržitelná. Tatran není týmem, který by chtěl kupovat drahé hráče a investovat do nějaké „profesionalizace“ toho sportu ve smyslu hráčských odměn. Takovou cestou jít nechceme, musí to pro nás být udržitelné.“

O ZMĚNÁCH V REALIZAČNÍM TÝMU

„Nyní jsme spokojeni, je to nastaveno skvěle a funguje to. Se Zdeňkem Skružným se to bohužel z obou stran nepotkalo tak, jak bychom si obě strany představovaly. Milan Fridrich je ten, který udává směr, vizi a tým tlačí dopředu a kluci mu výrazně pomáhají, mají výraznou část odpovědnosti. Martina Pánka a Marka Mandlera už nyní považuji za velmi kvalitní trenéry, ale v rámci trojlístku, který máme mohou vedle Milana ještě výrazně růst.“

JAKÉ JE NASTAVENÍ OHLEDNĚ CHAMPIONS CUPU

„Šli jsme postupně. Když jsme věděli, že půjdeme na vítěze Swiss Cupu, tak jsme si dokázali představit, že to bude tým, který bychom měli porazit. Cílem tedy bylo postoupit do semifinále.

Po postupu do semifinále jsme dle veškerých informací, které jsme měli, počítali s tím, že musíme narazit na švédský tým, což se pak nějak zvláštně změnilo. Poté jsme dostali Wiler, což nás trochu zklamalo v tom smyslu, že nejdeme na švédský tým, ale zase nám to asi objektivně dalo snadnější cestu do finále, což se nakonec potvrdilo, byť to byly těžké a vyrovnané zápasy a jsme rádi, že jsme postoupili.

Vlastně ani nevím, kde nastala ta změna a jestli nastala vůbec, nebo jestli to jen třeba bylo špatně komunikováno. My jsme na začátku sezóny dostali informaci, že bude nový formát Champions Cupu, pravidla budou taková a bylo tam napsáno, že dva týmy ze stejné země se mohou potkat až ve finále.“

O VYPRODÁNÍ HALY ZA MINUTU

„Především mě mrzí, že v Praze vlastně není větší hala, která by pro nás byla dosažitelná. Hokejové stadiony jsou pro nás mimo, protože kapacitně jsou 10 000+. O2 aréna má 20 000, Holešovice pak nějakých 14-15 000, tuším. Navíc to ani ekonomicky nedává smysl, protože náklady by byly enormní.

Zvažovali jsme O2 Universum anebo STAREZ Arénu (původním názvem MSH Vodova, pozn. aut.). Úplně ideální by byla hala Královka, jenže tam se po rekonstrukci nevejde florbalové hřiště, takže jsme od toho museli upustit. O2 Universum má pro florbal kapacitu 2000 míst, aby se tam vešlo hřiště. Takže to není takový rozdíl a náklady jsou několikanásobně vyšší.

O2 Universum zájem vyjádřilo, ale ačkoliv má oficiální kapacitu 3800 míst, na florbal by to bylo 2000 míst. Navíc je trochu šibeniční, že se to celé řeší až ve chvíli, kdy je dané, který tým postoupí.

Zůstala nám tedy Vodova v Brně a tam jsme si vyhodnotili, že to pro nás nemá smysl. Jednak bychom asi vůbec nedostali pořadatelství, protože by hrálo roli, že by Švédové museli ještě cestovat v rámci České republiky a za druhé jsme počítali s tím, že když „core base“ našich fanoušků je z Prahy, tak bychom v Brně arénu nemuseli vyprodat. Tudíž zůstala ve hře UNYP Aréna. Samozřejmě jsme rádi, že lístky tak rychle zmizely, ale na druhou stranu mě to mrzí, protože na 2500 lístků bychom si věřili.“

O TOM, JAK VNÍMÁ MARKETING FLORBALOVÉHO KLUBU

„Marketing považuji za nedílnou a velmi důležitou součást celého oddílu. Vím, že to je takové polarizované téma. Některé kluby v uvozovkách jedou jenom marketing, některé zase tvrdě jedou tu sportovní cestu.

My to máme uchopeno tak, že jedno bez druhého nefunguje. Chceme tvořit kvalitní sportovní produkt, není to jenom o A týmu mužů. Chceme být v TOP 4-5 Extraligy žen, chceme mít úspěšnou mládež, juniorské reprezentanty. Sportovní stránka je pro nás extrémně důležitá.

Na druhou stranu se ale také potřebujeme prodat. A slovem prodat mám na mysli to, abychom byli atraktivní pro diváky, abychom byli schopni přivést do klubu nové partnery, kteří se s námi budou chtít spojit. Také musíme prodávat náš merch, mít super fanshop. Je to postaveno jako stejně důležitá část.“

VÝHLED DO ROKU 2024

„Byl bych rád, kdybychom v elitních soutěžích hráli o nejvyšší příčky. Jsem rád, že jsme se teď nastartovali, byť to nebylo jednoduché. Začínáme Champions Cupem, kde věřím, že na jedno utkání jsme schopni potrápit i takový tým, jakým je Falun a zároveň fanouškům v hale naservírovat neopakovatelnou show.

Obecně bychom si přáli, abychom měli spoustu kluků a holek, kteří by chodili rádi sportovat, vytvářeli si u nás neopakovatelné zážitky a emoce, které si ponesou celý život. Ruku v ruce s tím bychom chtěli spokojené rodiče, kterým bude naše cesta dávat smysl a vlastně celou naši komunitu bez které by Tatran nebyl Tatranem!“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • L.Klesák napsal:

    No, to by mě zajímalo, kdo jsou ty dlouhodobé opory – nadprůměrní hráči – bez zahraničních ambicí. Beneš se rozhoduje, kam půjde po sezoně, Šindelář odchází, Šimek, Kisugite končí, jsou už starý. Určitě odejde i pár mladých. To vypadá na pěkně okleštěný tatran příští rok 😉 Jako fanoušek bolky můžu s klidným srdcem říct, že taktika udržování a hlavně dostatečného oceňování klíčových hráčů je mi sympatičtější než spoléhat furt na to, co mi vykvete z mládeže.

  • Hudinho napsal:

    Šindelař do Boleslavi místo Tokoše, který se vrací do vítkovic. V MB o něj není zájem a je nespokojený.

  • flrbl napsal:

    Kisugite nekončí, vyjadřoval se, že chce ještě do reprezentace..

    • Tom Krásný napsal:

      Tak já chci taky do reprezentace a neznamená to, že na ni mám nebo dokonce, že by mi to zaručovalo místo v jakémkoli klubu 🙂 a taky bych chtěl hodinky s vodotryskem.

  • Karel napsal:

    Dalsi spekulace o prestupech…?

Napsat komentář

*