Filip Zakonov si může připsat první reprezentační starty. Foto: Miloš Moc, Florbal Mladá Boleslav Filip Zakonov si může připsat první reprezentační starty. Foto: Miloš Moc, Florbal Mladá Boleslav
4. 1. 2024 Reprezentace - Muži (13) KOMENTÁŘŮ

Na kvalifikaci pojedou Zakonov, Šindelář, Martin Gattnar i Patrik Šebek

 



Českou reprezentaci čeká na začátku února v Polsku kvalifikační turnaj o postup na světový šampionát. Kouč národního celku Jaroslav Berka dá příležitost řadě neokoukaných tváří. V reprezentaci si odbydou premiéru obránce Mladé Boleslavi Filip Zakonov a útočník Vítkovic Martin Gattnar.

Zakonov už v létě absolvoval přípravný kemp, v ostrém zápase ale může nastoupit vůbec poprvé. Úplně premiérově je v seniorském národním celku benjamínek Martin Gattnar, poprvé od září 2019 se objevují ve výčtu reprezentantů střešovičtí Milan Meliš a Martin Šindelář. Po čtyřech letech a po řadě akcí s reprezentací U23 je v nominaci dospělého týmu Patrik Šebek. Největší zastoupení má Tatran, který do akce vyšle hned šestici florbalistů. Mladá Boleslav pošle tři.

„Nominace je primárně otázkou aktuální výkonnosti. Všichni výše vyjmenovaní hráči prokazovali v dosavadním průběhu ligy výbornou formu. Milan Meliš a Martin Šindelář jsou s Tatranem druhou sezonu na špici superligy a stojí i za postupem do finále Champions Cupu. Jsou to hráči, kteří mají vysokou výkonnost a vítězně zvládají velké zápasy. Zároveň i z komunikace s trenérem Milanem Fridrichem víme, že si šanci zaslouží. Filip Zakonov a Patrik Šebek dlouhodobě hrají na postu obránce prim ve svých klubech a patří v superlize k nejlepším, proto je chceme nyní vidět i na mezinárodní úrovni,“ uvedl kouč pro web Českého florbalu.

Ve výběru ovšem nechybějí osvědčená jména krajánků, jako jsou Adam Hemerka, Matěj Jendrišák a Filip Langer. Brankářskou dvojici utvoří Tomáš Jurco a Lukáš Kříž. Lukáš Bauer je pro kvalifikaci jen mezi náhradníky společně s chodovským Karlem Hodíkem. Mezi připravenými borci naskočit v případě, že někdo z nominace vypadne, jsou také Adam Delong, martin Tokoš, Petr Majer nebo Jiří Curney, který v posledním období nabral v Livesport Superlize famózní formu.

Co se absencí týče, reprezentace se v Polsku v zápasech proti Maďarsku, Rakousku a domácímu výběru bude muset obejít bez uzdravujících se Ondřeje Němečka a Marka Beneše. Z rodinných důvodů se nemůže zúčastnit Josef Rýpar a z pracovních Patrik Suchánek. „Ondra Němeček i Marek Beneš nejsou 100% zdravotně fit. Ondra dokonce od posledního EFT ani nenaskočil do utkání a potřebuje adekvátní prostor na to, aby se doléčil a dotrénoval. Marek sice zápasové vytížení má, nicméně v souladu s hlavním záměrem akce využijeme na jeho postu mladší hráče, kteří mají formu a mohou se tak v reprezentaci ukázat,“ dodal Berka k absencím pro Český florbal.

Nominace reprezentace mužů na kvalifikaci na MS:

Brankáři: Tomáš Jurco (Tatran Střešovice), Lukáš Kříž (EräViikingit/Fin.).

Obránci: Jiří Besta, Lukáš Punčochář, Filip Zakonov (všichni Florbal Mladá Boleslav), Adam Hemerka (SC Classic/Fin.), Milan Meliš (Tatran Střešovice), Patrik Šebek (FbŠ Bohemians), Marek Zouzal (Sparta Praha).

Útočníci: Filip Forman (FBC Kalmarsund/Švéd.), Martin Gattnar, Matyáš Šindler (oba 1. SC Vítkovice), Tomáš Hanák, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa, Martin Šindelář (všichni Tatran Střešovice), Matěj Jendrišák (Linköping IBK/Švéd.), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Filip Langer (Storvreta IBK/Švéd.), Matěj Pěnička (EräViikingit/Fin.).

Náhradníci: Lukáš Bauer (Florbal Mladá Boleslav), Karel Hodík (Florbal Chodov) – Jakub Buršík, Jaroslav Petrák (oba FbŠ Bohemians), Jiří Curney (Sparta Praha), Adam Delong, Martin Tokoš (oba Florbal Mladá Boleslav), Petr Majer (Westend Indians/Fin.), Šimon Stránský (EräViikingit/Fin.), Adam Zubek (1. SC Vítkovice).


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • Flrbl napsal:

    Lets go!
    Šindler, Pěnička
    Curney, Tomašík/Stránský in

  • ??? napsal:

    Můj názor:
    Zouzal a Šindler opravdu ne.
    Curneyho bych tam taky rád v současné době viděl.
    Může mi prosím někdo vysvětlit, proč pořád dostává přednost před Majerem Pěnička (když pominu Gattnara). Majer je naprosto lepší hráč s osobitým hráčským instinktem. Pěnička akorát střílí. Koukám na české hráče teď ve finské lize a když porovnám 3 tam působící útočníky, tak Pěnička za Majerem a Stránským je hodně daleko.

  • KarTel napsal:

    A já bych tomu Benešovi s Němečkem nedával tolik prostoru pro jejich uzdravování a kdesi cosi. Proč máme jezdit na jakoukoli akci předvádět něco, co není to top, co ukázat můžeme? Když jednou v reprezentaci někdo je, neměl by si takto diktovat.. samozřejmě nevím, jaké platové podmínky mají a zda to je pro ně výhodné.

    • ? napsal:

      To je snad vtip ne? Takže si mají na zápasech proti Polákům oddělat zdraví, aby nenastoupili ani do ligy, kde je týmy potřebují, a ani potom případně na mistrovství? já bych šetřil klidně i více hráčů.

  • Šimon napsal:

    Svěží sestava, na takové zápasy je opravdu zbytečné brát hráče, kteří mají sestavu prakticky jistou. Za mě se v sestavě nepochopitelně a bez perspektivy se v sestavě drží Punčochář se Zouzalem a Pěničkou. Zajimavá je nominace Zakonova s Šindelářem, určitě ne špatná. A Meliš s Šebkem jsou ofenzivní mladí praváci do obrany, kteří můžou být rozdílový se skladbě 2. a 3. lajny, u kterých se dlouhodobě nedaří najít ideální složení. Naopak nechápu nenominaci Curneyho a Majera.

  • Repre napsal:

    Koukám že někteří jak nakoukli do reprezentace, tak už tam budou asi až do důchodu. Nevím co bysme si počali bez Punčochare a Penicky

  • flrbl napsal:

    Pojďme udělat pro zábavu fantasy draft českých hráčů tady v komentářích. Udělejme top 30. Každý komentář jeden hráč. Jakobyste si skládali tým, koho chcete mít v týmu. Začnu:

  • Kubino napsal:

    Tak já už nerozumim ničemu. To tu sestavu můžu losovat naslepo a vyjde to nastejno.

Napsat komentář

*