Foto: Sparta Praha, Český florbal Foto: Sparta Praha, Český florbal
12. 1. 2024 Superliga (6) KOMENTÁŘŮ

POHLED: Elitní české soutěže baví! Po letech nás čekají skutečně otevřené boje

 



Začátek roku 2024 potvrdil to, co se dalo předpokládat už v první polovině základních částí obou nejvyšších českých elitních soutěží. Ty letos prostě baví, nikdo nemá nic jasného a po letech jsou boje v nich velmi otevřené.

Začněme nejdříve Livesport Superligou. Tu aktuálně vedou Vítkovice se zápasem a bodem navíc proti Tatranu Střešovice, na třetím místě je Mladá Boleslav a na čtvrté místo už (nejen) florbalový mág Jiří Curney vytáhl pražskou Spartu.

Minipříběhů je zde hned několik: fakticky má nejlepší pozici Tatran, který si prošel velkou krizí na začátku ročníku, na druhém místě jsou Vítkovice, které měly mít potíže s nahrazením dua Delong – Besta a až třetí je z tohoto pohledu jednoznačný favorit z Mladé Boleslavi.

Ve městě automobilů ale nepanikaří a s finským stratégem Joonasem Naavou místo toho prodloužili smlouvu. Ukázka sebevědomí i toho, že generální manažer Pacák finské cestě prostě věří.

Samotnou kapitolou je Sparta, která po velmi špatném začátku zachytila vlak nejvyšší soutěže a už má stejný počet bodů jako Boleslav, ačkoliv od ní naposledy schytala těžký direkt 4:14.

Stabilně vysoko se drží Chodov, dech možná trochu dochází Liberci, který je ale i tak na skvělém šestém místě. Zezadu budou jistě útočit také sedmí Bohemians, na hraně play off jsou Ostrava, Lípa anebo Vinohrady.

Statečný souboj svádí také BUTCHIS, který již získal deset bodů, naopak zklamáním jsou výsledky BLACK ANGELS a po odchodu opor se trápí také Pardubice, které tabulku uzavírají.

Velmi zajímavá je situace také v ČEZ Extralize žen. Ta po letech získala nejen titulárního sponzora, ale také nový náboj.

Je očividné, že týmy jako Bulldogs Brno nebo Olomouc dospěly a s ohledem na změny v elitních týmech jsou i tyto více náchylné na kdysi nemyslitelné bodové ztráty.

Právě proto vedou nejvyšší soutěž Vítkovice, které sice prohrály oba úvodní duely s největšími konkurenty z Chodova a FBC Ostrava, ale také jako jediný tým dokázaly posbírat všechny body z ostatních utkání. Chodov naproti tomu podlehl Tatranu a především Olomouci, FBC zase prohrálo v Brně.

Přesto jsou nyní kostky vrženy poměrně jasně: kdokoliv z trojice Vítkovice, FBC Ostrava, Chodov, kdo vyhraje všechny zbývající zápasy, nemusí se na nic ohlížet a vyhraje základní část.

Nesmírně zajímavý bude souboj o čtvrté místo. Tatran prochází obměnou a tak „své“ místo v elitní čtveřici dal tak trochu k dispozici a moravská dvojice Olomouc – Bulldogs neváhala. Jistě ani Pražanky ještě neřekly poslední slovo, ale na Olomouc aktuálně ztrácí šest bodů.

Zde je na místě jedna predikce: volba čtvrtfinálového soupeře bude bez ohledu na výsledek boje o 4. příčku, velmi zajímavá.

V poklidu mohou být Bohemians, ale o osmé postupové místo do play off by mohla být pořádná mela: na tvrdě bojující dvojici Liberec – Židenice může po výhře nad Tatranem ještě zaútočit Třinec, poslední Znojmo zatím získalo jediný bod a může se – na druhou stranu – v poklidu připravovat na klíčové boje v play down.

Zpráva, která jde z elitních soutěží, je ale jasná: Čeká nás hodně zajímavý konec základní části!


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • hudino napsal:

    Vítkovice by se zápasem k dobru měli o jeden zápas méně, než Tatran.
    Myslím, že by z tohoto „pohledu“ šlo dostat více, než jen přepis tabulky dle umístění a formy.

    • Dobrý den,

      máte pravdu, že jsem se vyjádřil špatně, nepřesně.

      Na další články se můžete těšit od příštího týdne, kde už budou i podrobnější rozbory.

      S pozdravem
      Bc. Michal Dannhofer / Florbal.cz

  • David napsal:

    Mate uz nekdo spekulace nebo dokonce jiste prestupy na pristi sezonu??

    • K. napsal:

      JJ následující potvrzeno přímo od úseku evidencí přestupů ČF.

      Bauer – FCB Ostrava
      Hemerka – Liberec
      Delong – Vítkovice
      Beneš – Sparta
      Hanák – Bulldogs Brno
      Pěnička – Vary
      Tomašík – reprezentace Slovenska (protože Tomašík – Janošík)

  • David napsal:

    Co napsat nejaky clanek o spekulacich…? Uz toho je urcite vice…myslim tim i odchodyhracu treba…

Napsat komentář

*