Šéf Black Angels Vojtěch Pavlík (se kšltovkou). Foto: Black Angels Šéf Black Angels Vojtěch Pavlík (se kšltovkou). Foto: Black Angels
18. 1. 2024 Superliga (8) KOMENTÁŘŮ

Superligu prodávat nechceme, rádi bychom hráli nový ročník v Lounech, říká šéf Black Angels

 



Florbalová superliga by se v nové sezoně mohla hrát v královském městě Louny. A to za předpokladu, že tým Black Angels udrží elitní českou ligu a vyjde mu záměr přestěhovat svůj elitní tým do Českého středohoří. V rozhovoru pro Florbal.cz to říká šéf pražského klubu Vojtěch Pavlík.

„Jeví se to jako nejpravděpodobnější varianta. Město Louny má o superligu i Black Angels zájem, stejně tak vnímám i interes tamního oddílu, který pracuje velmi dobře,“ říká prezident pražského klubu.

Vnímáte, že aktuální a pro vás pátá superligová sezona je v historii klubu nejtěžší? Co všechno se aktuálně v Black Angels v klubu řeší?
„My oddíl vnímáme jako celek. A tým je samozřejmě jeho výkladní skříň, ale je také jedním ze třiadvaceti týmů. Prioritou je proto komplexní řešení. Co se týče sportovní stránky, tak nyní samozřejmě procházíme nějakou krizí, kterou nám zlí jazykové předpovídali mnohem dříve. Myslím si ale, že jsme florbalovou veřejnost přesvědčili, že mezi elitu patříme a až letos po pěti letech v nejvyšší soutěži se dostavil nějaký útlum. Věřím, že se s ním dokážeme vypořádat. Obecně děláme maximum proto, abychom se v superlize zachránili, protože věříme, že to je pouze výkyv a budeme schopni v dalších letech znovu předvádět kvalitu.“

Propad tabulkou do bojů o záchranu je ale důsledkem hráčských ztrát. Máte pocit, že jste v předsezonním období udělali něco špatně?
„Myslím si, že nabídkám TOP 4 se aktuálně čelit nedá. Pro oddíl je plusem finanční kompenzace. Zároveň pokud tady máme hráče, kteří třeba aspirují na reprezentaci anebo pomýšlí na to, že třeba vyhrají titul a je to pro ně nějaký životní cíl, tak musíme být realisté v tom, že v Black Angels je titul nedostižnou metou, pokud bude oddíl nastavený tak, jak je. Naše cíle byly a jsou vždy reálné, teď je cílem postup do play off. Klukům to ale v žádném případě nemám za zlé a poděkoval jsem jim. Chápu, že sportovec se má posouvat.“

Nyní ale před boji o záchranu odešli i dva slovenští hráči Bačinský a Beriac…
„Co se týče konkrétně těchto dvou hráčů, tak v závěru sezony dochází k určitému zúžení kádru. Chceme týmu dodat větší kvalitu a těm hráčům, kterým jsme nebyli schopni garantovat místo ve dvou lajnách, jsme férově nabídli, ať si kariéru zlepší odpovídajícím ice timem jinde. Zároveň pořád platí, že chceme mít postavený tým a příběh na odchovancích. Oba hráči se tak vrací na Slovensko a bude je čekat souboj o titul ve slovenské nejvyšší soutěži, místo českých bojů o záchranu. Finančně z toho nic nemáme, máme to nastaveno tak, jak by to podle mě ve florbale mělo být: k nám přišli zadarmo a od nás odchází zadarmo.“

Jaká je vlastně tedy finanční kondice klubu. Je zřejmé, že jste v posledním období hledali ideální řešení a stěhovali jste se po různých halách.
„Finanční situaci jsme představili členům našeho oddílu na celoklubové schůzi, takže třeba i rodičům. Snažíme se být v našich problémech maximálně transparentní. Vyhodnotili jsme si, které položky nás stojí nejvíce a je to jednoznačně superligový tým mužů. Takže u něj došlo k určitému krácení nákladů a byl to také důvod přesunu do Štěrbohol. Ten přesun nám sice po finanční stránce nějakým způsobem pomohl, ale rozhodně nám nepomohl sportovně.”

Štěrboholy tedy budete opouštět?
„Pokud mluvíme o superlize, tak Štěrboholy v nové sezoně v plánu určitě nejsou. Jsme v nejužším kontaktu s městem Louny a tamním klubem TJ Lokomotiva, a to nejen co se týče nějakého sportovně-finančního zázemí, které by Louny mohly nabídnout. Už jsme tam odehráli několik zápasů, tým tam našel hezkou podporu publika. Pro novou sezonu se nám Louny jeví jako nejpravděpodobnější varianta.

Můžeme tedy čekat stěhování?
„Určitě nepůjde o celý klub. Tréninkovou základnu bychom určitě nadále měli na severu Prahy, ale na nějakých tři až pět sezon bychom si pomohli tím, že bychom A tým mužů měli tam, kde nás chtějí a vytvoří podmínky, abychom mohli prosperovat. Superligu prostě chceme zachovat a neprodávat.“

Řeší se i vstup nějakého investora?
“I na to se díváme jako na celek. Vstup investora by samozřejmě přinesl nějaké peníze, ale mimo to samozřejmě interně řešíme projekty a financování tak, abychom v dalších letech byli stabilní. Myslím si, že každý oddíl řeší mnoho strategických rozhodnutí v průběhu sezony a my se je snažíme řešit v předstihu. Na stole jsou vždy všechny možné varianty až do doby, než se nějakým způsobem rozhodne náš výkonný výbor. Aktuálně ale není definitivní nic.”


Autor: Tomáš Rambousek / Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • flrbl napsal:

    Dokud budeme ve florbale (a nedej bože v TV přenosech) používat výrazy typu icetime, dvacet nad led, mezi kruhy a podobný ptákoviny z hokeje, budou nás brát jako slabší verzi hokeje. Buďme sebevědomí a používejme vlastní výrazivo. V házené nebo basketu nikdy neuslyšíte nikoho říct icetime, nebo dvacet nad led. Protože jsou to sebevědomé sporty.

  • flrbl napsal:

    Nemluvě o slovu „hokejka“. Hokejkou se hraje hokej, protože je to zkrácený výraz pro „hokejová hůl“. Florbal se hraje s flobalovou holí, neboli florbalkou, nebo pouze holí. Ještě, že už alespoň slovo „hokejka“ zmizelo z pravidel.
    V jiných jazycích „hokejka“ ani neexistuje, používá se prostě hůl (v angličtině stick, švédština klubba).
    To samé „kanadské body“… jak souvisí Kanada s florbalem? nijak. Zase v jiných jazycích neuslyšíme „kanadské body“ ale pouze „body“. Tomu už vůbec nerozumim, proč se to používá ani v hokeji, natož ve florbale. Má fotbal nějaký kanadský body? Házená? Basket? Ne! Pojďmě si svojí cestou

    • Karel napsal:

      Konečně nějakej konstruktivní podnět pro rozvoj florbalu. Obrozenci by z tebe měli radost. Well done!
      Nejen kandaský, ale všechny body bych zrušil! Za gól by se započítal ZÁSAH (hattrick by byl POTOPENO) a asistence by byla normálně NALEJVKA.
      Ale proč zůstat jen u toho. V rámci emancipace bychom měli provést revizi veškerý terminologie.
      Hřiště je pro děti, my chodíme na PLAC. Mantinely (zase ten hokej) budou OHRÁDKA (stejně jsou nízký). Rozhodčí stejně nic nerozodujou. Tady by mohla unie vyhlásit hlasování o nejčastěji používanou nadávku (místo hráče měsíce). Ta by se pak povinně používala.
      A nakonec branka. Ta je od slova bránit, což se ve florbale buď vůbec nedělá, nebo minimálně neumí. Tady bych s náhradou potřeboval pomoc. Nějaký nápady?

  • ivan napsal:

    Karle, naopak vynikající komentář! Progresivismus není cesta, flrbl. Buďme trochu nad věcí…

Napsat komentář

*