Tomáš Jurco byl jedním z hlavních strůjců střešovického triumfu ve finále Champions Cupu. Foto: Lubomír Skála, Český florbal Tomáš Jurco byl jedním z hlavních strůjců střešovického triumfu ve finále Champions Cupu. Foto: Lubomír Skála, Český florbal
27. 1. 2024 Pohár mistrů (0) KOMENTÁŘŮ

Hrdina Jurco: Vyhrát Pohár mistrů je velký milník! Zákroky mě v zápase dostaly do pohody

 



V zápase zářil, čaroval, vytáhl řadu vynikajících zákroků a na brankové čáře zastavil několik střel, při kterých už se švédští hráči začali pomalu radovat z trefy. Tomáš Jurco se zaskvěl ve finále Poháru mistrů fantastickým výkonem a potvrdil, že patří mezi světovou špičku.

Svému týmu dopomohl k historickému triumfu v Champions Cupu. Dosud se takový úspěch totiž žádnému českému týmu nepodařil. „Je to velké zadostiučinění a skvělý pocit vyhrát finále Poháru mistrů. Jedná se o velký milník, jsem rád, že jsme to s klukama dokázali“ přiznal bezprostředně po utkání.

Zápas se ale v prvních dvou třetinách nevyvíjel dobře, od 19. minutě Falun vedl 2:1 a ve vedení zůstal až do závěrečné pasáže druhé části. K prvnímu gólu Falunu nechtěně dopomohl i Jurco, který svým výhozem trefil spoluhráče a švédský celek této chyby bleskově využil. Slabší okamžik však Jurco desetinásobně vynahradil famózními zákroky.

„Je pravda, že jsem tam měl některé dobré zákroky. Na druhou stranu však musím říct, že jsem udělal jednu velkou chybu, což je škoda a jsem rád, že to kluky nepotopilo a hráli pořád stejně,“ poděkoval svým spoluhráčům, že ho po náročné chvíli podrželi. A on pak mnohokrát podržel je. „Bylo to těžké, ale naštěstí jsem měl pár zákroků, které mě pak vrátily do pohody,“ dodal.

Ve vyprodané UNYP aréně se hrál ostrý zápas plný soubojů. „Věděli jsme, že to bude vyhrocené. V SSL jsou všechny zápasy vyhrocené, je to hodně soubojová soutěž. Byli jsme na to připravení a kluci jsou soubojové typy, takže jsme to i díky tomu zvládli,“ pochválil připravenost Tatranu na duel.

Tomáš Jurco vychytal švédské hvězdy. Foto: Český florbal

Tomáš Jurco vychytal švédské hvězdy. Foto: Český florbal

Stěžejní moment přišel v 54. minutě za stavu 4:2 pro Tatran. Malte Lundmark vybojoval trestné střílení. Jurco si při něm počkal na vhodný moment a nohou zakročil. „Popravdě jsem nepočítal s tím, že pojede Emil Nilsen. Myslel jsem, že se toho ujme Galante Carlström. To mě překvapilo, pořád jsem však byl soustředěný na svůj výkon, takže to bylo spíš o tom, co hráč předvede a jak na to budu reagovat,“ popsal těžké okamžiky.

Byl onen chycený nájezd klíčem k triumfu? „Byl to jeden z klíčových momentů, který pomohl do dalších okamžiků. Nejvíce klíčové byly, když jsme vstřelili góly na 5:2 a 6:3,“ vyzdvihl trefy Tomáše Hanáka a Matěje Havlase.

Takových už má ale Jurco na svém kontě i přes nižší věk víc. Přeci jen je juniorský mistr světa a vítěz posledního superfinále. I z těchto bitev tak mohl čerpat. „Bylo to další finále po tom loňském v superlize. Dalo se na tom stavět. Tyto momenty jsou podobné, je tam velký tlak, takže jsem nějaké zkušenosti uplatnit mohl,“ připomněl finále na MS juniorů proti Finům a vítězné střetnutí s Vítkovicemi.

Po zápase si brankář Tatranu a národního týmu mohl užívat zasloužené ovace. Podvinný Mlýn byl nabity k prasknutí. „Taková návštěva na nás nechodí každý den. Skvělá atmosféra. Že mě fanoušci vyvolávali? Trochu jsem to vnímal, ale samozřejmě jsem se furt soustředil na hru. Fanouškům každopádně děkuju,“ vzkázal návštěvníkům velkého zápasu.

Střešovičtí jsou rovněž ve finále domácího poháru a na čele české nejvyšší soutěže, ve které obhajují titul. Troufnou si na treble, což by byl historický počin? „Jedna třetina je splněná, ale práce ještě nekončí,“ dodal Jurco na závěr.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*