Ondřej Neuman na tiskové konferenci před Superfinále ; Foto: Flickr Český florbal
14. 4. 2024 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Letos máme jiný týmový mix, naše mladé hráčky jsou zvyklé vyhrávat, říká kouč Chodova Neuman

 



Už ve 14:00 vypukne ženské Superfinále mezi Chodovem a Vítkovicemi. Utkají se dva nejlepší týmy základní části, které skončily na stejném bodovém zisku a o vítězství v základní části bojovaly až do předposledního utkání a vzájemného souboje. Podle trenéra Ondřeje Neumana je letos jeho tým jiný v mixu zkušeností a vítězném mindsetu.

Bilance pro Chodov nehovoří, Superfinále proti Vítkovicím vždy znamenalo jeho porážku, navíc po často velmi nepříjemných obratech soupeře. „Uvědomujeme si to moc dobře. Bilance to není lichotivá, ale současně je to také velká motivace. Co se týče bloku, tak možná ano, ale já to osobně nechci příliš hodnotit. Byl jsem sice blízko některých stříbrných týmů a se všemi trenéry se znám, ale pořád jsem měl pasivní roli. Vím, že jsme měli období, kdy jsme si vůbec nevěřili na koncovky, kdy jsme Superfinále měli dobře rozehrané a Vítkovice nám je pravidelně otáčely, jednou nám také Ostrava otočila pohárové finále. Ale výsledky z letoška podle mě ukazují, že jsme tu ingredienci možná našli, protože tým, který chce vyhrávat, tak musí zápasy dohrávat,“ hodnotí Ondřej Neuman.

Na druhou stranu, jeho tým jde letos do O2 Arény zaútočit na treble, které loni patřilo právě Vítkovicím. „Když jsme letos hráli o všechno, tak jsme byli vždy nejlepší. Doufám, že si to letos poneseme do Superfinále,“ věří trenér Chodova.

Chodov vnímá jako favorita. „Vnímám ten faktor. Klíčová věc, která hraje roli je to, že jsme od vítězství v pohárové soutěži jsme slyšeli, jak jsme dobří, jak jsme jasné jedničky a věděli jsme, že s sebou poneseme tu tíhu až do konce. X let jsme byli nahoře, řekl bych jako Contender, ale nikdy ne jako ten hlavní favorit,“ popisuje.

Soupeře ale pořád respektuje. „Čísla ale mohou zkreslovat, Vítkovice mají stejně dobrou sezónu jako my. Rvali jsme se do předposledního kola o první místo, skončili jsme na stejných bodech. Nemyslím si, že jejich série s Ostravou byla lehká, myslím si, že po zkušenosti před dvěma lety mají také ony pokoru. Je to o vnitřním sebevědomí, to jsme neměli, ale zase nikdo nepřijde do O2 Arény namachrovaný. Tým si to uvědomuje a bude silný,“ věří Neuman.

Sám vidí největší rozdíl ve kvalitním mixu hráček. „Je to zajímavá otázka, sám jsem nad tím v sezóně přemýšlel. Myslím si, že v těch neúspěšných letech jsme možná měli na pohled lepší a hvězdnější kádr. V čem ale máme dnes obrovskou výhodu je to, že my sice vždy vytáhneme hodně mladých hráček, protože jsme zásobárnou pro zahraničí, ale v posledních letech vytahujeme vlastně vítězky, které mají správný vítězný mindset. Jsou tedy nováčky z pohledu zkušeností, ale umí vyhrávat, jsou na to zvyklé, nemají komplexy na barvu dresu. Ten mix nás dělá jiný. Naše holky chtějí vyhrávat. Byť vyhrát titul v dorostenkách nebo juniorkách je něco úplně jiného než v O2 Aréně,“ zamýšlí se.

Věří, že jeho tým nyní poslední krok udělá. „Bylo by alibi říct, že nejdeme vyhrát, my nejdeme do O2 Arény nic zkoušet, ale zase je fér říct, že je to 50 na 50, protože úplně stejně tam jdou Vítkovice. Jdeme udělat ten poslední krok, dokázali jsme, že Vítkovice můžeme porazit,“ uzavírá Ondřej Neuman.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*