Vítězky 1. ligy FBC Dobruška. Foto: PECEN Photography Vítězky 1. ligy FBC Dobruška. Foto: PECEN Photography
25. 4. 2024 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Pro Extraligu žen uděláme všechno, musí to ale dávat celkový smysl, říká předseda vítězek 1. ligy

 



Vítězkami 1. ligy žen se staly florbalistky Dobrušky, které ve finálové sérii porazily Start98. Kromě sportovních výkonů zaujaly také skvělou diváckou kulisou, do tamní nové sportovní haly si našlo cestu i skvělých 550 diváků. Spolu s právem postupu do nejvyšší soutěže nastává také otázka, jestli se ČEZ Extraligy žen tým také zúčastní. Předseda klubu Jan Černý říká, že pro start v soutěži udělají vše, ale účast musí dávat smysl.

Dobruška patřila dlouhodobě k nejlepším týmům 1. ligy žen, právě skončený ročník pak znamenal její primát v soutěži. „Sezónu nejde hodnotit jinak než pozitivně, byla to jízda. Někdo si možná řekne, že to bylo snadné, protože jsme v základní části měli 22j zápasů a 22 výher, ale nebylo to snadné, některé výsledky byly těsné,“ hodnotí předseda klubu a trenér ženského týmu Jan Černý.

Rozhodující série play off jeho tým vždy vyhrál 2:1, kde bylo týmu nejhůř? „Play off bylo obecně těžké v tom, že jsme se utkali se třemi týmy ze západní divize, kde jsou podle mého názoru kvalitnější týmy. Měli jsme za cíl projít minimálně dvě kola, protože v minulosti se nám třeba v play off nedařilo,“ popisuje.

„V sériích proti Black Angels a Chomutovu jsme nezvládli první domácí zápasy a bojovat pak na půdě soupeře o vyrovnání bylo složité, ale zvládli jsme to. Ve třetím zápase proti BLACK ANGELS jsme soupeře zbytečně pustili do hry a udělali z toho ze stavu 7:0 drama, ale dokázali jsme to ustát, proti Chomutovu to byla ještě více vyrovnanější série a parádní souboj ve všech aspektech – od podpory fanoušků po důrazné ale férové souboje na hřišti. Finále proti Startu98 pak už bylo těžké, protože každý chce vyhrát, ale nakonec si myslím, že jsme předvedli koncentrovaný a bojovný výkon a díky tomu finále zvládli,“ říká k samotnému florbalovému dění.

Sám pak odpověď na otázku zakončí poukazem na důležitý faktor. „Myslím si, že nám strašně moc pomohlo, že se rozhodující třetí zápasy hrály na naší domácí palubovce v Dobrušce, před skvělým publikem,“ usmívá se.

Faktem je, že Dobrušku se povedlo florbalově zbláznit a počet diváků na domácích zápasech byl ohromující. „Je to neuvěřitelné, nevím, co na to říct. Myslím si, že obecně dostat 550 diváků na halový sport našeho rozměru v České republice je unikát, skvělé. Byli jsme zvyklí třeba na 150 diváků, pak jsme si říkali, že když přijde 300 lidí, tak to bude super, najednou ale bylo v hale 450 diváků, což už byl v dobrém slova smyslu úlet a nakonec 550 diváků. Nevím, co k tomu říct, ale všem děkuji,“ říká předseda oddílu.

„Poděkování si zaslouží celý klub a město Dobruška, ukázalo se, že máme skvělé vztahy s vedením městské sportovní haly, protože jsme se samozřejmě museli připravovat na to, že tolik lidí přijde a vůbec to uskutečnit nebylo snadné, nemůžete si prostě pustit na halu 550 lidí jen tak. Všem zainteresovaným patří velký dík a uznání,“ nezapomíná na partnery a dobrovolníky.

Nyní stojí vedení klubu před klíčovou otázkou: Bude Dobruška hrát Extraligu žen? „Jednoznačně nyní nedokážu říct,“ odpovídá Jan Černý.

Připomíná pak loňské hledání týmů pro tuto soutěž, když došlo k odhlášení Startu98 a Jičína. „Oslovení jsme byli už loni a tehdy panoval poměrně jednoznačný názor, že tým a klub na to není připraven, navíc jsme si to ani nevybojovali sportovní cestou,“ vrací se o 12 měsíců zpět.

V Dobrušce to ale chtějí minimálně zkusit. „Nyní je to tak, že jsme si postup sportovně vybojovali a od minulé neděle to řešíme. Obecně mohu říct, že uděláme všechno proto, abychom nejvyšší soutěž hráli, ale musí to dávat smysl z ekonomického pohledu, z pohledu týmu a celého oddílu. Jednoznačně ale nyní nedokážu odpovědět,“ uzavírá Jan Černý.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Flrbl napsal:

    A kdyz vyhraje start baraz tak bude chtit postoupit? A kdyz ne tak kdo bude mit to právo?

    • Dobrý den,

      ohledně tohoto tématu čekám na konec baráže, co se týče systému postupu, resp. oslovení týmů, tak ten je shodný jako v minulém ročníku.

      S pozdravem
      Bc. Michal Dannhofer / Florbal.cz

  • kukis napsal:

    Dobruška je skvělá,zaslouží si zkusit extraligu. Jen mám strach že dopadne jako zoufalé Znojmo. Tlačenice do extraligy asi nebude. Jihlava prý nepřihlásí 1 ligu žen z finančních duvodů,to fsou tragedi.

Napsat komentář

*