Tom Ondrušek nasázel ve své kariéře hromadu gólů. Foto: Matěj Pašek, Florbal Chodov Tom Ondrušek nasázel ve své kariéře hromadu gólů. Foto: Matěj Pašek, Florbal Chodov
25. 4. 2024 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Další velikán se loučí! Chodov oznámil konec kanonýra Toma Ondruška

 



Janem Natovem loučení legend s kariérou nekončí. Ve stejný den oznámil Chodov na svých sociálních sítích konec dalšího českého florbalového velikána. Kariéru uzavřel bývalý reprezentační kapitán, třínásobný mistr české nejvyšší soutěže a stříbrný medailista z mistrovství světa Tom Ondrušek.

O Ondruškově budoucnosti se spekulovalo už koncem sezony. Smlouvu měl s celkem z Jižního Města podepsanou pouze do konce aktuálního ročníku. A nyní je jasno, že další starty nepřidá. V nejvyšší soutěži debutoval už v 16 letech v dresu Bulldogs Brno, kam přestoupil z brněnských Gullivers. V roce 2010 si ho vyhlédli Střešovice.

S Tatranem Ondrušek vybojoval dva mistrovské tituly, jeden triumf v domácím poháru a stříbro na Champions Cupu 2011. Stal se ofenzivní hvězdou nejvyšší soutěže. Po sezoně 2012/2013 přestoupil na Chodov. V něm pak dokázal v roce 2016 vybojovat historicky první titul v dějinách klubu, když superfinále s Vítkovicemi rozhodl vítěznou trefou na 5:4.

Po ročním působení ve švédské SSL, kde oblékal dres Warbergu, se vrátil zpátky na Jižní Město a vybojoval ještě dva ligové bronzy. V každé sezoně patřil k nejproduktivnějším hráčům nejvyšší soutěže a obávaným kanonýrem. V superlize nakonec nastřádal 420 zápasů, v nichž nasbíral úctyhodných 817 bodů.

Bohatou měl také reprezentační kariéru. V letech 2009 a 2011 se zúčastnil juniorského mistrovství, pokaždé z toho bylo čtvrté místo. V seniorském výběru odehrál 108 zápasů a přispěl 102 kanadskými body. Metu sta bodů překonal jako čtvrtý český reprezentant v historii.

Ze světových šampionátů má tři medaile. Bronzy z let 2014 a 2021 (kde vedl mužstvo jako kapitán) a stříbro z posledního mistrovství 2022. Reprezentační kariéru pak uzavřel přátelským zápasem se Švýcarskem v únoru 2023. Chodovský klub se s Ondruškem rozloučil velkým poděkováním.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • Petr napsal:

    Kloubouk dolů. Skvělá kariéra. Florbalově měl na to hrát za Chodov ještě pár let.
    Někdy za repre schytával kritiku i zbytečně.
    Je smutné, že v jeden den končí dvě nejlepší levá křídla poslední dekády.
    Je to teď na Havlasovi. Věřím, že Pěnička, Majer, Petrák, Zůbek, nebo mladičký Vařecha, navážou na jejích výkony a z repre jednou přivezou zlato.

Napsat komentář

*