Bulldogs Brno se vrací do Superligy. Foto: Sokoli Pardubice Bulldogs Brno se vrací do Superligy. Foto: Sokoli Pardubice
6. 5. 2024 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Superliga bude na Vodově, musíme mít pokoru a zmírnit skok, který nás čeká, říká šéf Bulldogs

 



Po pěti letech se Bulldogs Brno vrací do nejvyšší soutěže. V Livesport Superlize vystřídají Pardubice, které porazili v baráži 3:1 na zápasy a po druhém místě v základní části doplní Kladno, které si postup vybojovalo vyhranou finálovou sérii. Prezident Bulldogs Miroslav Mikšl ale ví, že tým nečeká nic snadného a už v přípravě se chce co nejvíce měřit s týmy ze superligy.

Pane prezidente, po pěti letech se vracíte do nejvyšší mužské soutěže. Jak to zatím pro Bulldogs Brno zní?
„Samozřejmě, že jsme hrozně rádi. Bylo to hodně dlouhých pět let. Věřili jsme, že se po sestupu vrátíme v co nejkratší možné době, ale na dva roky nás zastavil COVID a všechna opatření okolo něj a poté jsme padli ve dvou pátých zápasech. Bylo za tím hodně práce. Jsme také rádi z toho důvodu, že se nám povedlo postoupit s hráči, kteří jsou v klubu dlouhodobě, jsou to Brňáci a povedlo se nám vytvořit dobrý mix s rutinéry, kteří jsou v klubu od sestupu a hráči, kteří do Brna přišli na střední nebo vysokou školu.“

Celá ročník se pro Bulldogs vyvíjel poměrně dobře, skončili jste druzí v základní části a ve finále 1. ligy jste podlehli Kladnu. V čem bylo lepší?
„Řeknu to tak, že v dresu Kladna byl jeden rozdílový hráč, a to Matyáš Bachmaier. Právě on vytvořil rozdíl mezi námi a Kladnem, on dokázal to, že my jsme finále prohráli a Kladno vyhrálo.“

V baráži čekaly na Bulldogs Brno Pardubice. Vnímali jste, že díky problémům, které třeba nejsou úplně veřejné, ale přesto viditelné, tak mohou být zranitelnější?
„Myslím si, že jsme si s realizačním týmem před začátkem sezony hlavně řekli, že se budeme primárně soustředit sami na sebe. Vnímali jsme, že pokud nám sezona půjde, tak se můžeme porvat o postup, ale nebylo to nastaveno tak, že jdeme postoupit za každou cenu.

Jak jste říkal, sezonu jsme měli relativně pod kontrolou, první místo v základní části nám uteklo na základě dvou utkání v jejím závěru, které jsme úplně nezvládli, což také rozhodlo o tom, že se páté finále 1. ligy hrálo na Kladně. Tlak na kluky ale nebyl, byli jsme omlazení, takže jsme šli zápas od zápasu a zbytečně netlačili na konečný výsledek, což nám pomohlo také po dvou prohraných domácích zápase play off s Chomutovem a Ústím.“

Může Bulldogs pomoci, že elitní týmy z Brna jsou kromě Komety trochu na ústupu, třeba Zbrojovka se trápí, volejbal není úplně nahoře…
„Úplně nesouhlasím s tím, že jsou elitní Brněnské kluby na ústupu. Díky podmínkám, které město vytváří, tak v halových sportech má především v ženském sportu velkou úspěšnost. U mužských sportů je to o finanční podpoře zvenčí, takže pokud Kometa bude dlouhodobě na špici, tak bude podporu mít. Ostatní sporty mají podporu města také, ale chybí právě ty finance zvenčí, protože v Brně není tolik firem, ochotných investovat peníze.

Mělo by tady ale zaznít, že naším cílem není jít proti sobě, halové sporty v Brně spolupracují a máme fajn vztahy. Brněnské florbalové kluby se snaží stejně jako celý florbal vyrovnat svým postavením a podporou ve městech dalším halovým sportům v České republice. V tomto ohledu nám podle mého názoru může pomoci ženské mistrovství světa, které bude příští rok v Brně. Kromě Šelem, které letos získaly volejbalový titul, tak jsme vlastně jediný další oddíl v Brně, který má pod sebou nejvyšší soutěž mužů i žen.

Pohled na letošní výsledky BUTCHIS ukazuje, že rozdíl mezi oběma soutěžemi je velký. Co uděláte obecně k tomu, aby se takový scénář neopakoval?
„Určitě to vnímáme. Zrovna v úterý jsme se na poradě bavili, že rozdíl je obrovský a musíme se pořádně připravit. Což se dá lehce říct, ale my se skutečně musíme připravit podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí, byť nějaký náraz asi zažijeme. Naši junioři skončili v sezoně 2022/2023 třetí, nejsou to ovšem úplně hotoví hráči pro Superligu, ale v ten potenciál věříme. Musíme zapřemýšlet nad nastavením týmu a je očividné, že nebudeme mít v příštím ročníku vysoké ambice. Budeme pokorní, budeme se snažit využít domácí prostředí a jít zápas od zápasu. Věřím tomu, že nám pomohou také diváci, historicky to pro nás byla velká zbraň v zápasech nejen proti TOP týmům. Očekávání nejsou přehnaná, rozumně se připravíme a zkusíme v přípravě sehrát – pokud to bude možné – co nejvíce zápasů proti týmům ze Superligy, aby ten skok nebyl tak velký.“

Sám jste zmínil, že za Bulldogs stojí fanoušci. Je v plánu návrat do STAREZ Arény na Vodově ulici?
„Určitě. Letošní ročník na hale SportPoint jsme brali jako přechodný, elitní florbal patří v Brně na Vodovku. Už jsme zahájili jednání a budeme řešit konkrétní kroky, abychom na Vodově měli odpovídající zázemí. Určitě budeme hrát na Vodově a nevylučuji ani výjezdní utkání v Hodoníně, protože nám v play off místní klub dost vytrhnul trn z paty a i to přijetí od místní komunity bylo skvělé, takže předběžně plánujeme výjezdní utkání v Hodoníně.“

Jaký je Váš výhled na pět let s ohledem na Bulldogs Brno v Superlize?
„Vnímáme to, že po sestupu jsme se snažili vrátit tak trochu ke kořenům. V dobách, kdy jsme hráli dvakrát semifinále superligy a pohárové soutěže jsme měli tým postavený na odchovancích, kteří se prosazovali už od mládeže ve svých soutěžích a které jsme tehdy vhodně doplnili například o Aleše Jakůbka a dalším díky nadstandardním podmínkám ze strany našeho generálního partnera. Myslím si, že budoucnost máme, starší žáci byli třikrát za sebou ve finále MČR, junioři třetí. To je pro nás cesta. Co se týče doplňování hráčů zvenčí, tak i já jako šéf klubu budu v tomto směru obezřetnější, protože historická zkušenost je pro mě varováním.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Petr napsal:

    Pane Mikšl vy jste alibista. V Brně jsou firmy, které by florbal podpořily, jen vy nejste nejspíš dostatečně kompetentní k jednání.

    Brno má potenciál vybudovat tým na top 6 v extralize. Stačí se podívat, kolik brněské kluby v posledních letech vychovaly hráčů, kteří v dorostu odchází jinam. Vše je o domluvě a spolupráci, ale u Vás se za jeden provaz moc netahá.
    Mimochodem včera na MČR dva hráči z Brna do budoucna pro extraligu zajímaví byli.
    Místo rozhovorů prosím zvedněte telefon a nasledně zadek, ať seženete silného partnera, který Vás v extralize udrží, jelikož když se moc prohrává, tak nějaké srdíčko a týmový duch půjde do háje. To Vás nezachraní ani Rostislav Kohút, jako před lety.

  • Kadlík napsal:

    S kupou laciných slibů, spoustou lží a dalších různých pochybných akcí – se Bulls daleko nedostanou. Vycucávání všech kolem jak u holek, tak i u kluků zakrývá vlastní neschopnosti ve výchově. Už A tým v této sezóně měl více jak polovinu odjinud – kde jsou tedy ti odchovanci o kterých mluví pan Mikšl?
    Snad to pan Titz se pojišťovací metodikou dotáhne dál 🙂

  • Xavér napsal:

    Dostat se jednou za dva týdny na Vodovu, kde si budou muset vybookovat celý odpoledne na položení povrchu, to jsem teda zvědav. To aby v tom Hodoníně nehráli co měsíc.

Napsat komentář

*