Superfinále by se nově mohlo týkat 1. ligy mužů. Foto: Český florbal Superfinále by se nově mohlo týkat 1. ligy mužů. Foto: Český florbal
10. 5. 2024 1. liga (9) KOMENTÁŘŮ

Ještě jedno Superfinále? Zvažuje se pro 1. ligu mužů, změní se soutěž dorostenců

 



S velmi zásadní možnou změnou dnes přišel Český florbal. Ten totiž přiznal, že zvažuje Superfinále také pro druhou nejvyšší soutěž mužů – 1. ligu. Společně s touto změnou by došlo k prodloužení dvou základních sérií play off, čtvrtfinále a semifinále by se tak hrály na čtyři vítězné duely. Změní se také diskutovaná soutěž dorostenců a zruší se republikový šampionát starších žáků. 

Na stole je zásadní změna pro 1. ligu mužů, která by nově mohla končit superfinálovým duelem v O2 Aréně a přinést „klasické“ základní play off, kdy by se série čtvrtfinále a semifinále hrály na čtyři vítězné duely místo současných tří.

„Vycházíme z požadavků samotných prvoligových klubů, které chtěly po vzoru superligy svou soutěž zatraktivnit formou Superfinále. Pro Český florbal se jedná o možnost, jak do O2 Arény přilákat více fanynek a fanoušků a nabídnout jim další velmi atraktivní program, kterým finále druhé nejvyšší soutěže jednoznačně je. O této změně jsme dlouze jednali a zatím ještě není finálně jisté, zda se příští rok v O2 Aréně představí i první liga mužů. Program BigBoard Superfinále je totiž hodně nahuštěný a dostat tam další velkou bitvu není vůbec snadné, zvlášť když hrozí, že nám stejně jako letos ovlivní přípravy předchozí program v O2 areně,“ říká Jiří Dufek, předseda Komise soutěží v tiskovém prohlášení.

To obsahuje také změnu formátu soutěží u dorostenecké soutěže. Nově bude až 60 účastníků 1. ligy dorostenců rozděleno do dvou skupin (A a B). Obě skupiny budou dále členěny na tři výkonnostní patra (vrstvy), která se budou částečně prolínat.

Každé družstvo v soutěži odehraje 24 zápasů v základní části. Následovat bude jako dosud play-off vrcholící finálovým turnajem pořádaným nejúspěšnějším družstvem po základní části. „Dlouho jsme jednali o úpravách formátu pro nejvyšší soutěž dorostenců. Chtěli jsme zachovat aspekt, kdy jsou eliminována utkání s vysokým rozdílem ve skóre, který přinesl košový systém a současně se pokusit odstranit nevýhody košů. Především mnoho utkání se stejným soupeřem, nepřehlednost přesunů družstev mezi koši a také neznalost dalšího programu týmu, tedy kdy, kde a s kým bude v dalším koši hrát,“ říká za Komisi soutěží Dufek v tiskovém prohlášení.

Poslední změnou bude zrušení republikového šampionátu v kategorii starších žáků. „Tento krok podporuje nejen narovnání příležitostí mezi kategoriemi žáků a žákyň, ale zároveň vychází z principů České cesty, kdy by cílem klubů v této věkové kategorii měl být rozvoj hráčů a hráček během celého roku, nikoliv příprava týmů na vrchol sezony. Vrchol v podobě MČR pro jedinou kategorii zůstal coby pozůstatek z dřívějších dob, který ale v současném modelu poznání a metodické práce týkající se vývoje hráčů a hráček nedává takový smysl. Od příštího ročníku budou soutěže starších žáků probíhat tedy pouze v rámci regionálních turnajů bez zakončení v podobě MČR.

„Metodický materiál Česká cesta nehovoří u kategorie U15 o soutěžení a vyhrávání jako o klíčovém motivu práce. Jedním z cílů této kategorie je, aby se hráči a hráčky sami rozhodli, zda do budoucna chtějí být výkonnostními nebo hobby sportovci, nepotřebují tedy tlak na výsledek během roku natož na konci sezony. Kromě toho, že takové měření sil není vhodné ze sportovního hlediska, nepřispívá pořádání MČR pouze pro chlapeckou kategorii ani k deklarovaným cílům a hodnotám rovných příležitostí Českého florbalu,“ popisuje předseda Komise vzdělávání a mládeže Lukáš Dolejš v komuniké Českého florbalu.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Komik napsal:

    Proboha…superfinále 1.ligy…vždyt je to směšné.

  • Tomáš Krásný napsal:

    To snad nemůže nikdo myslet vážně. Proč by jako první liga měla mít stejné superfinále jako superliga. Chceš hrát superfinále? Tak si nejprve vybojuj účast v superlize a pak se snaž dostat do superfinále. Navíc by se muselo hrát ještě před obědem, což je sportovní nesmysl pro vrchol sezony.

  • znalec napsal:

    Prasatka u korytek potrebuji vice a vice zlatacku

  • flrbl napsal:

    Podle mě by se projekt Superfinále měl přesunout do pohárové soutěže. Už to má prestiž, vítěz jde do Poháru mistrů, byla by to hezká akce s potenciálem na 10k diváků. A liga normálně série jako zbytek playoff

  • Jan Novák napsal:

    Čím víc marketing, tím víc zlaťáků v odměnách z s.r.o..
    Čím víc zlaťáků v kapse tím víc se drží korýtek.
    Čím víc jistoty u korýtek, tím víc cestování po světě zadarmo.
    ….

    Zvracení za 3…2…1…

  • #superfinaleprovsechny napsal:

    Já bych se toho nebál a udělal bych superfinále pro všechna finále všech soutěží, kdy by se jelo v O2 aréně nonstop postupně od nejnižších pralesů. Určitě by se tato velkolepá akce zapsala do všech sportovních análů. Takže pro florbal jedině profit a kýžený mezinárodní přesah!

  • Tonda Halík napsal:

    Ja bych všechny finálové série zrusil a vše do O2, jednou ten florbal jakou tenis dojede na Šumany alias tenisové Kaderky.

  • Kerim napsal:

    Nikdy mě nenapadlo, že pokračování filmu „Ještě větší blbec, než jsme doufali“ bude z prostředí českého florbalu…

Napsat komentář

*