Florbalistky Startu98 vyhrály baráž. Foto: Matěj Pašek, Start98 Florbalistky Startu98 vyhrály baráž. Foto: Matěj Pašek, Start98
12. 5. 2024 Extraliga žen (5) KOMENTÁŘŮ

Návrat Startu? Jsme v nečekané situaci, hráčky potřebují platformu pro rozvoj, říká Neuman

 



Pražský Start98 se před rokem dobrovolně odhlásil z nejvyšší soutěže, aby vzápětí získal nečekanou možnost návratu, když v baráži porazil Znojmo. Před kluby FG tak stojí velké rozhodování nad tím, jak se situací naložit. Proto pro Florbal.cz promluvil o situaci Ondřej Neuman, generální manažer FLORBAL CHODOV a garant projektu Floorball Group (FG) v jehož rámci oba kluby spolupracují.

Florbalistky Startu98 se před rokem dobrovolně odhlásily z nejvyšší soutěže, sestavily úplně nový tým a po úspěšné baráži proti Znojmu jsou rázem před rozhodnutím, jestli se po roce vrátit. „Jasno není. To, co nyní se Startem řešíme, je naprosto nečekaná situace. Po minulé sezóně jsme provedli řez týmem, prakticky jsme postavili nový tým a nebyl dán žádný ultimátní cíl okamžitého návratu do Extraligy, nechtěli jsme na nově se tvořící tým vytvářet tlak. Zcela reálně jsme si mysleli, že se zcela novým kádrem, ve kterém nezůstal nikdo z toho minulého, nemůže přehané ambice ani mít. Řekli jsme i holkám, že jsme došli o nějaké dvě kola dále, než jsme čekali. Nečekali jsme, že budeme takto konkurenceschopní již v prvním roce. Nebojím se říct, že příjemným překvapením byl přístup i výkony holek, ale také je vidět tvrdá realita ženského florbalu“ říká za FG Neuman.

FG projekt je spoluprací klubů Start98, Florbal Chodov a Traverza, první dva kluby tedy logicky spolupracují i v rámci ženských složek. „Věděli jsme, že budeme silní v základní části, kdy jsme cíleně a systémově do Startu posílali juniorské hráčky na STH především k tomu, aby získávaly další ice time. Velké překvapení ale přišlo play off, kdy jsme najednou byli schopní otáčet zápasy, ve kterých jsme byli outsidery,“ popisuje.

„Teď máme trochu času na to, abychom vyhodnotili naši spolupráci, jestli to pro nás je udržitelný model. Musíme vyhodnotit, co by návrat Startu do Extraligy žen přinesl anebo naopak v čem by jeho návrat do soutěže náš koncept ztížil. Proto není jasno,“ dodává.

Smyslem Start98 je poskytnout určitou herní platformu pro rozvoj hráček. „Cílů spolupráce se Startem je několik. Jsme v pokročilé fázi konzultace toho, jestli to je pro nás dlouhodobě udržitelné. Projekt ženské složky v Extralize žen musí mít náhled ze tří rovin. První je organizačně – finanční. Druhá je o sportovní samostatnosti obou týmů a třetí je ta ryze sportovní – rozvojová, byť třeba může být utopická,“ říká Ondřej Neuman.

A hned dává praktický příklad. „Nyní máme na Chodově větší množství talentovaných hráček, kterým ale nedostačuje příprava v rámci juniorských a dorosteneckých soutěží k tomu, aby byly na úrovni, kterou chceme mít v rámci „A“ týmu žen na Chodově. Benchmark této úrovně hráček určitě není Extraliga jako taková, ale chceme mít sportovkyně, které pracují na svém komplexním rozvoji. My se snažíme dělat obě složky na elitním levelu. Což je nakonec vidět, protože společně s Vítkovicemi jsme už dobrých 10-12 let v absolutní špičce. V tom jsme s nimi asi jediní, kolem nás se pak v užší špičce Extraligy střídají další silné týmy, ale nikdo v tak dlouhodobém horizontu,“ analyzuje nejvyšší soutěže.

„Smyslem konceptu Startu je vlastně hledat mezistupeň ve vývoji a procesu, který hráčkám dá ice time a prostor dělat věci jinak. Jinak bychom každý rok vygenerovali mnoho hráček, které mají na Extraligu žen, ale ne na Chodově. Nemusí být každý hned Luckou Baldreichovou, která se zařadí v prvním roce mezi klíčové hráčky. Jsou i takové, které do role a potřeb Chodova můžou dorůst postupně, nikoli skokově hned v prvním momentu, kdy mohou do žen. To podle nás není špatně, ale nemají vlastně platformu kde dále růst, dozrát a současně hrát Extraligu žen. Start budeme dále podporovat, ať bude na kterékoli úrovni. Ale názor a nějaký návrh vhodného postupu v současné situaci bude za nás vycházet z toho, co je udržitelné a smysluplné pro obě strany dlouhodobě,“ uzavírá Ondřej Neuman.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Honza napsal:

    To je zase snůška keců 😀 proč tedy za Start hrála Mezerova, Břeská a nebo Baldreichová.. ty posledni dve určitě neměly ice time na Chodově v ženách nebo junkach.

  • PJ napsal:

    Tak jistě nechceš mít farmu ve stejné soutěži s prvním týmem. To ti znemožní přesouvání hráček podle potřeby na střídavé starty. Bohužel úroveň 1. ligy je tak špatná, že hráčkám nic moc nedá. Kecy okolo „komplexního rozvoje“ a „benchmarků“ jsou zbytečné.

  • Peter napsal:

    Tvl tohle je fakt něco, místo aby se konečně liga zúžila, tak se bude každý rok řešit, kdo jo a ne a bude se obvolavat půlka 1.ligy jestli by si to teda nechtěli zahrát

    • Vilem napsal:

      Teď by to byla škoda zůžit možná na to Dobruška nemá, ale ta radost z florbalu asi největší v republice a do budoucna třeba i Chomutov oblíbenější než kdokoliv v extralize bylo by smutné kdyby kvůli zúžení ani vítěz 1. ligy extraligu nezkusil i kdyby měl všechny zápasy prohrát.

  • hudino napsal:

    Muzi v Národce bez budoucnosti, Traverza ještě níže, ženy ve špatném stavu, pro všechny strany dobrý floorball group!

Napsat komentář

*