Black Angels opouští Superligu, kam se mohou vrátit Pardubice. Foto: Black Angels Black Angels opouští Superligu, kam se mohou vrátit Pardubice. Foto: Black Angels
8. 6. 2024 Superliga (22) KOMENTÁŘŮ

Black Angels bez licence. K dokumentům doloženým po rozhodném datu přihlížet nebudeme, nechceme precedens, říká komise

 



Licenční komise Českého florbalu ani napodruhé nevyhověla Black Angels v jejich snaze o dodatečné udělení oddílové licence, nutné pro start v Livesport Superlize, respektive 1. lize mužů. Podle jejího předsedy Josefa Dufka nemůže přihlížet k dokumentům dodaným po rozhodném datu, kdy mělo licenční řízení skončit.

Předseda Licenční komise Josef Dufek nejprve v komuniké Českého florbalu zrekapituloval situaci. „Tým Black Angels dlouhodobě neplnil podmínky stanovené licenčním řízením, navíc vedení oddílu ignorovalo vytvoření akčního plánu, který měl nedostatky vyřešit. Už pro ročník 2023/24 obdržel licenci s podmínkou s tím, že termín pro odevzdání účetní závěrky za rok 2022 byl prodloužen do konce června. Ani tento dodatečný termín a tím pádem i podmínka pro udělení licence pro uplynulou sezonu nebyl splněn. Tým navíc nereagoval ani na sankce v podobě finančního postihu či omezení matričních úkonů. Oddíl byl ve všech rozhodnutích upozorněn, že v případě neplnění podmínek se vystavuje riziku dalších sankcí, včetně neudělení oddílové licence, přesto jsme však do uzávěrky licenčního řízení neobdrželi byť jediný potřebný dokument,“ říká Dufek.

Ten současně potvrdil, že situace se výrazně zlepšila až s nástupem nového vedení, v čele s generálním manažerem Tomášem Večeřou. „Za Licenční komisi jsme opakovaně žádali i zaslání alespoň průběžných ekonomických výkazů, které však Black Angels nebyli schopni zpracovat a předložit. Vedení klubu začalo fakticky jednat až po doručení rozhodnutí o neudělení licence, byť byl na tuto možnost upozorňován a několikrát od února instruován, co může v případě jeho nečinnosti nastat,“ doplňuje.

Nový management Black Angels, který je doplněn také o prezidenta Tomáše Janečka se sice snažil a podle svých slov dodal všechny potřebné dokumenty, což potvrzuje také Český florbal, leč podle něj pozdě.

„Licenční komise po svém znovujmenování na konci týdne zasedla a znovu se celým případem zabývala. Během procesu pracovala s aktuálním zněním licenčního řízení a jeho cíli, mezi něž patří i ukončení licenčního řízení do jasného rozhodného data. Na základě toho, že elementární podklady pro udělení licence byly dodány až výrazně po nejzazším termínu, nakonec potvrdila svůj původní verdikt,“ popisuje dění tisková zpráva.

Ve zkratce tedy Licenční komise říká, že dodání dokumentů po rozhodném datu není možné a vytvořilo by nechtěný precedens. „V licenčním řízení nemůžeme operovat s dokumenty, které byly odevzdány po rozhodném datu. Licenční řízení musí být skončeno do určitého data, neboť jinak nelze navázat další nezbytné kroky k hladkému startu soutěže. Nelze jej vést mimo dané termíny a držet tak všechny oddíly a soutěže v nejistotě. Jiným rozhodnutím bychom znehodnotili poctivou práci ostatních klubů a založili na nebezpečný precedens, kdy by se nedodržováním nastavených termínů znevážil celý proces licenčního řízení, což by mohlo v budoucnu vést ke snížení prestiže elitních soutěží, poškození dobrého jména nejen florbalu, ale také ohrozit spolupráci s partnery Českého florbalu,“ uzavírá Josef Dufek.

Podle vyjádření nového managementu klubu se dá očekávat, že klub se minimálně odvolá znovu k ORK, kterou již místo Tomáše Kafky vede z pozice předsedy právník Jan Spáčil.

Vážení příznivci Florbal.cz, vážíme si každého návštěvníka a každého příspěvku do diskuse. V rámci spokojené a kvalitní diskuse je třeba ovšem zachovat elementární slušnost. Děkujeme za pochopení.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Cirkus napsal:

    To je estráda, místo aby se to nějak uzavřelo, tak to budou patlat další půl rok. By mě zajímalo, koho budou na losování Superligy losovat. Doufám, že bude v rozpisu napsáno „ten který nakonec licenci dostane“ 😀

  • Komik napsal:

    Se úplně zbláznili? Jak mají oddíly plánovat losování, pořádání, projektové zápasy a zápasy v týdnu. Když nevite jestli jedete na Black Angels a nebo třeba do Budějovic…..komedie je celý ČF.

  • Lucie napsal:

    By mě zajímalo, který totální blázen z 1. ligy se teď bude na to místo hlásit a investovat do toho, když reálně hrozí, že za třeba za dva měsíce ho soud předběžným opatřením vyhodí….a nebo má ČF plán hrát v 15ti?

  • Cirkus2 napsal:

    Přivítejme v “Super”lize Pardubice Angels, Víťa si to evidentně umí zařídit.
    Sokol nikdy nedopadne! 🙂

  • Aaa napsal:

    Prosim, uz tuhle komedii ukoncete. Nemocny klub v dluzich, ktery ted najednou „vyviji aktivitu“ a jeste k tomu si podepsal x lidi pod smlouvy v situaci kdy vedeli, ze jsou uplne v pasti. Vyhozeni z hal kvuli neplaceni uctu, neuzavreny ucetni zaverky, 113 tisic na pokutach unii, kdyz normal je maximalne tak 10, kdyz neshopny trenery co ti nepotvrdi zapis. Hrani ve Sterboholich, coz neni ani dustojna hala, ani tam nemaji zakladnu. Takhle se prece nema ridit spolek, ktery se stara o svoje cleny. At se BA v klidu ocisti, udrzi si mladez a postavi to normalne jako lidi. A o holportu BA s Pardubicemi, ktery se deje ve finale hlavne kvuli tomu, ze si Vitek Drasar muze v Pardubicich sahnout beztrestne jeste jeden rok na dotaci, o tom se ani nema cenu bavit. Konstrukce, ktera se muze rozpadnout asi tak na 86 mistech a obe pofiderni strany najednou veri jedna druhy, ze dodrzi svoje zavazky…

    Tohle je proste fakt strasny a nedustojny – vlastne se vubec bavit s nekym, kdo na to 3 roky sral a najednou se tvarit, ze by mel byt v pravu a ze by mu melo byt umozneno to stejne jako tymum, ktere to dolozily. Jasne CF a jeho pravni novackovstvi tomu fakt nepomohlo, ale 13 dalsich tymu nemelo problem plnit normalni fungovani. ..

    • Pohled zvenku napsal:

      Děkuji za shrnutí na první dobrou pod které se plně podepisuji.
      Nedělejme z BA obětní beránky,co jdou chybou někoho jiného (ČF) na porážku.
      Svým dlouhodobým interním organizačním přístupem si pod sebou podřezávali větev.
      Vášeň pro hru (myšleno sportovní výsledky) jsou jen jednou z mnoha potřebných dílků skládačky vedoucí k úspěšné dlouhodobé schopnosti hrát nejvyšší soutěž. V BA zahodili v minulosti pár těchto dílků a teď se diví, že když nesestaví celé puzzle, nebudou moci vystavovat v galerii zvané Superliga.
      Chápu snahu BA uchovat sportovní rovinu (hrát Superligu)…s ohledem na veřejně dostupné info k jejich situaci by pro ně ale asi bylo lepší si zahrát na Fénixe…a za 2 roky být zpět (hlavně morálně).

      • Hugo napsal:

        A co je to prosím ta nesportovní stránka?
        Bohemka se skládá žebračenkama na rozpočet…
        Vary trénují v Praze a do města jezdí jem hrát..
        FBC Ostrava nemá z bezpečnostních důvodů rozměrově přijatelnou halu…
        Vítkovice díky rekonstrukci také teď budou bez haly…
        A takhle bych mohl hledat škraloupy snad u každého…
        Takže mě zajímají konkrétní pochybení BA, která jsou větší, než ta výše uvedená a nemohou projít. Sportovní hledisko by měl stále být absolutní základ.
        Co teda se může a co nemůže?

        • Tomáš napsal:

          Jako sorry, ale co to je některý za „škraloupy“. Vítkovice rekonstruují halu a budou hrát v hale, která podmínky pro nejvyšší soutěž normálně splňují, to samé ČPP Arena, stejně jako nechápu, že chceš srovnávat to, že Blaci mají bordel v účetnictví s tím, kde trénují Vary. Blaci měli dost času na nápravu, několikrát na to byli upozornění. Lidi jako Janeček jsou v tom klubu asi 10 let a teď jsou najednou všichni překvapení, že se něco děje.

        • Don Bidon napsal:

          Dva roky neplnit nejen licenční, ale hlavně zákonnou povinnost je trumfové eso. To se fakt ničím přebít nedá, pane Hugo.

        • Haha napsal:

          Jako vážně chceš stavět na stejnou rovinu bordel v účetnictví a trénování Varů na dvou místech. Ono je v licenčních podmínkách naspáno jak týmy smí a nesmí trénovat? Bych radši moc nekopal kolem sebe, aby to nezačalo zajímat kromě ČF ještě i finančák

          • Hugo napsal:

            A kdo ty podmínky nastavuje? Český florbal nějakým vlastním pseudouvážením. Jak víte, že za chvilku tam nebude např. jen jeden tým z každého kraje, nebo bezpečnostní zóna od hřiště dva metry, nebo zákaz trénování v jiném kraji….. prostě podle toho koho budou chtít z ligy dostat a nebo do ní dostat. Sport pláče….
            A k účetnictví a výkazům. Víte snad jak to funguje? Minimálně 90% týmů má tzv. servisní s.r.o. na nějakou osobu z vedení a podobně, kde se protáčí peníze, půjčky, dluhy atd. A do Spolku se to jen čistí. Ostatně i Český florbal to tak má – vždyť samotný ani není evidován jako plátce DPH a tudíž příjmy ze sponzorů točí v soukromém s.r.o. a kluby často dělají totéž.
            Proto se směju těm hodnocením účetnictví spolku. S reálným stavem těch klubů nemá absolutně nic společného.
            P.S.: finančák účetní závěrka nezajímá, řeší jen daňová přiznání, průběžná a celková.

          • Haha napsal:

            Sorry Hugo, ale přijde mi, že už se v tom trochu plácáš a hledáš něco jen, aby se omluvil průšvih BA. Nevidím nic špatného na tom, že by kluby měly mít v pořádku účetnictví a finance a pokud to 13 ze 14 týmů je schopno doložit, tak není důvod, proč by ten 14. měl dostávat nějaké extra zacházení, ještě když dostali vloni upozornění. Holt se měli zajímat, co se v jejich klubu děje a ne dát důvěru jednomu člověku a teď dělat hrozně překvapený, že s nimi vydrbal

        • Strážce kasy napsal:

          Hugo, Hugo …
          – Co je špatného na crowdfundingu?
          – Co ti potom, kde kdo trénuje a hraje. I kdyby florbalisti z Aše jezdili na tréninky do Mostů u Jablunkova, tak tobě to může být úplně jedno. Jsou to jejich peníze a čas a dokud to jsou schopní financovat, mají dokumenty v pořádku, tak není co řešit.
          – FBC nemá vyhovující halu a přesto mají Superligové licence.
          – ROMA DIE UNA NON TOTA AEDIFICATA, tak ani rekonstrukce Dubiny nebude hotová za víkend. Ale jestli jsi takový frajer a zvládneš na zelené louce postavit barák za víkend, tak se mi ozvi.
          Nicméně Vítkovice mají kde hrát, takže kde je problém?
          – Hledej a napiš nám ty zbylé škraloupy, ať se můžeme dobře pobavit

    • Petr 2 napsal:

      Podepsaní hráči jsou jednou z podmínek udělení licence.

  • Heretic napsal:

    Zveřejnění účetní závěrky ale.ne zákonná povinnost. Finančak to sice nezajímá, ale rejstříkový soud by mělo. Nezveřejněni účetní závěrky může mít za následek výmaz z rejstříku.

    • Tom napsal:

      Rejstříkové soudy zrovna moc nejedou. Spíše vůbec, jsou spolky co deset a více let nemají závěrky a nikdo na soudech to neřeší. Mimo jiné i většina florbalových spolků z nižších soutěží to neplní.

      • Heretic napsal:

        Tak ono se na to kašle dost i u obchodních korporací, nicméně dodržovat zákon mi jako podmínka účasti ve vrcholové soutěži úplně přestrelene nepřijde. Co bude usoerliga dělat, až se rej. soud probere a milé BA zruší? (Ano nejdřív by přišla spíše pokuta – nicméně na legitimnosti požadavku to podle mne nic nemění)

        • Tom napsal:

          Určitě to legitimní je. Otázka je, jestli tohle brát jako v podstatě top důvod k vyřazení, když ani soudy tohle prostě reálně neřeší. A navíc teda ne nevytvoření, ale jen nedodání v termínu. Mimochodem, třeba nováčci ligy to dodávat tak jako účastníci extraligy nemusí, což je také zvláštní přístup (tzn. nedodání účastníka něčeho v termínu je na vyhazov, ale jiný budoucí účastník to splnit nemusí).

          • Licence napsal:

            Tome, nováček má licenci podmínečně na jednu sezonu, aby si dal vše do pořádku, pokud se chce udržet. V podstatě ČF toto udělal u BA loni (chybějící uzávěrka za 2022), i když nováček nebyli, to je za mě poměrně velkorysý a stejně BA nic neudělali.

            Z toho, co vím z různejch prohlášení i od samotnejch lidí z BA, tak mi přijde, že Pavlík všem lhal o skutečným stavu věcí. Třeba, že ve Kbelích nehrají ani netrénují kvůli zákazu ČF (!), přitom jediný, co ČF řešilo, bylo navýšení kapacity pro zápasy superligy (byla pak klubová sbírka na mobilní tribunu). Že tam dluží statisíce na nájmu nikdo nevěděl, spokojili se prostě s výmluvou na ČF.

            Proto na Pavlíka BA pořád ukazují, a doufají, že ČF pod tlakem určitý části hlasitejch lidí povolí, protože jsou obětí “selhání jednotlivce”, ale sorry not sorry, to si mají hlídat sami uvnitř klubu. Nedivím se, že se teď budou chytat každýho stébla, ale za každou cenu?

          • To Licence napsal:

            Na jednom, nebo dvou lidech je postavena většina oddílů v Superlize. I takový Pacák nebo Bauer, Franke, Musil…kdyby se rozhodli lhát a na poslední chvíli dělat neplechu a nebo třeba nedejbože se stala tragédie, tak to nemá v krátkodobém časovém úseku v těch klubech kdo vyřešit. Pokud to vyloženě bylo o jednotlivci, který „selhal“ a má to kdo dát dokupy, tak tím spíš je logické, že by to měla unie zhojit. Stát se to může každému.

          • Licence napsal:

            Aha, takže říkáš, že při jakýmkoliv průseru stačí hlásit, že “Strašlivá chyba jednotlivce, ČF postarej se, zhoj náš klub!”, to budeme opravdu jak v mateřský školce. Sorry, to je strašnej alibismus, BA šanci dostali a podle mě nemalou, préza lacino lhal a zbytek lidí v klubu si nechal lacino lhát, teď všichni krčí ramenama.

            Že to stojí na jednotlivcích všude je slabej argument. Jasně, kluby maj silnější i slabší období podle toho, kdo to tam zrovna táhne, ale nikdo kvůli tomu nepožaduje nadstandardní zacházení ze strany ČF. Jak blbě ti zní “Jé, on nám teď po 15 letech skončil předseda a on magor dělal všechno, takže ČF teď alespoň rok, možná dva, my se musíme všechno naučit a nechcem o flastrech ani slyšet, jinak jste hajzli.”

            Ten mix emocí je možná pochopitelnej, ale dost absurdní odezdikezdismus – někdo nadává ČF, že chce BA zničit. Oni se už dost poničili sami odsunutím holčičích týmů do Tigers – četls ohlasy rodičů na sítích? A jen to ukázalo jaký maj problémy a to ještě nebyl venku průser s licencí. No a někdo by zase chtěl, aby ČF zasáhl jako boží ruka a klub (rozuměj superligovej tým) neposílal do národky a všechno jim odpustil. A na to se ptám jak to je fér vůči ostatním, co fungují dle pravidel? A v tomhle případě i nejen dle pravidel ČF, ale i státu.

          • Licence napsal:

            Myslím, že soudní precedens,kdy vedení svazu řeklo, že kdo nemá licenci co si pár lidí ve VV vymyslelo, tak nesmí hrát extraligu juniorů už sportovní prostředí zažilo v hokeji. Soudy se jasně proti tomuto umělému byrokratismu VV postavily a soutěž se tehdy po pár kolech musela na celý rok zrušit. Nynější situace je dost podobná, takže se spíš obávám, aby tady nenastal pro florbal a zejména kluby obrovský průšvih (zastavená liga – okamžitě problém zejména pro kluby se sponzory a neplněním dotačních podmínek). Ona totiž samotná unie často data ohýbá dle svého v jiných případech, nejčastěji přihlášky do soutěží, kde třeba do extraligy žen opakovaně brala týmy, které dodaly podklady počínaje přihláškou do soutěže po závazném termínu.

Napsat komentář

*