16. 5. 2012 Extraliga žen (2) KOMENTÁŘŮ

Slovenská rošáda v Herbadentu: Košturiaková s Janegovou pryč, do týmu míří Ferencová

 



V týmu Herbadentu se v letní pauze vystřídají slovenské reprezentantky. Nejvýraznější postava tamního ženského florbalu Lucia Košturiaková odchází po čtyřech letech v Česku na sever Evropy, Romana Janegová se z Prahy vrací domů, opačným směrem se naopak brzy podle všeho vydá Alexandra Ferencová.

Své dvě krajanky v Praze mine. Košturiaková vyrazí se čtyřmi českými tituly v životopise usilovat o angažmá ve Finsku. Nic domluveného totiž nemá, na sever jde hlavně kvůli studiu. Shodou náhod stejně jako její přítel Jan Jelínek, nová posila Nokianu KrP. „Na školu do Finska jsem se přihlásila, ještě než jsme se poznali, takže bych tam pravděpodobně jela i sama,“ vysvětluje útočnice.

Příští rok by měla končit školu, chtěla využít poslední šance se někam podívat v rámci výměnného programu Erasmus. „Florbal jsem zatím vůbec neřešila, budu se muset asi někam ‚nasomrovat‘. Jednoduše: jestli mě někam vezmou, asi to tam zkusím,“ směje se. Do Finska jede na semestr, s Herbadentem se předběžně domluvila na tom, že se pak připojí zpátky k týmu.

V podobný scénář doufá i Romana Janegová. Osmnáctiletou útočnici z Prahy po roce podle dohody odvelela maturita. V rodné Nitře naskočí zpět do slovenské extraligy. „Bude to rozdíl nějakých 2, 3 tříd. Ale kvůli maturitě to musím obětovat, rok vydržím a snad se vrátím zpátky,“ věří.

Přitom její táta říká, že nakonec ani k návratu nemuselo dojít. Kdyby se prý učila lépe a neměla čtyřky, pětky, vyjednal by ji zkoušku z dospělosti v Praze. „To že říkal? To si s ním musím vyřídit,“ usmívá se Janegová. „Na českou maturitu bych asi fakt neměla, gramatiku stále neovládám. Myslím, že tohle je správné řešení,“ soudí.

V dresu českého mistra vystřídá obě kolegyně z národního týmu kapitánka slovenské reprezentace juniorek Alexandra Ferencová. Ta by se měla do hlavního města přesunout o prázdninách. „Předběžně jsme se dohodli tak, že vzhledem k tomu, že mě v červnu ještě čekají přijímačky na vysokou školu, začala bych koncem června, nebo začátkem července,“ objasňuje.

Obranu Herbadentu by měla vyztužit kapitánka slovenských juniorek Alexandra Ferencová (vpravo).

Hlásí se na medicínu, na zubařinu, vůbec netuší, jestli se jí povede dostat do Prahy. Ve hře je také Hradec Králové a Brno, ale i Olomouc. A Ferencová je v případě, že nevyjde Praha, připravená dojíždět. „Záleželo by samozřejmě na tom, kam bych se dostala. Pokud by to bylo Brno, nebo Hradec Králové, dojížděla bych a potom zažádala o přestup,“ přibližuje.

Jedna z mála Slovenek, která dokázala držet krok s českými reprezentantkami ve vzájemném duelu na prosincovém MS, se krátce po něm už v Herbadentu objevila. „V březnu jsem byla o jarních prázdninách na týden v Praze, takže jsem tam trénovala. Zhruba vím, do čeho jdu, budu se snažit,“ říká odhodlaně.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*