14. 2. 2013 Brankáři (0) KOMENTÁŘŮ

Vychytat nulu? Během zápasu na to myslíme, shodují se někteří gólmani

 



Existují nějaké shodné momenty v utkáních, v nichž brankáři vychytají nulu? O své zkušenosti se shutoutem se podělilo několik extraligových gólmanů, kteří v probíhající sezoně udrželi čisté konto a pomohli tak k výhře svého týmu.

Libuše Masárová
Crazy girls FBC Liberec – FBS Olomouc 3:0 (13 zásahů)

Libuše Masárová

Libuše Masárová

„První dvě téměř tutové šance měla Olomouc hned v úvodu zápasu, kdy míček 2x mířil do prázdné branky a jako zázrakem se mi jej podařilo chytit. A to ještě ta druhá šance byla taková, že míček do vlastní brány nasměrovala moje obránkyně a podařilo se mi ho vyrazit doslova 5 centimetrů před brankovou čárou… Po těchto dvou velmi nabuzujících zákrocích jsem se dostala do optimální pohody, a i když člověk nemyslí na to, jestli udrží nulu, nebo ne, přiznám se, že jak jsem se dostala do ‚laufu‘, i díky tomu, že Olomouc poměrně dost střílela a tlačila se do šancí, už v hlavě občas zableskly myšlenky na nuličku. Ale i kdyby nedopadla, důležité byly 3 body ze zápasu a vychytaná nula je taková ta třešinka na dortu (a bez pomoci spoluhráček by to taky nešlo…). Jestli byl zápas něčím jiný ve srovnání s ostatními duely, to říct nedokážu, ale paradoxní je, že nejvíc ohrožení se dostává z vlastních řad, spoluhráčky asi zkoušejí mou pozornost.“ (směje se)

Jan Krkoška
Panthers Otrokovice – X3M team SSK Future 5:0 (26 zásahů)

Jan Krkoška

Jan Krkoška

„Nula byla pro mě od začátku zápasu hlavním prvkem motivace. A jak všichni víme, bez výborné hry spoluhráčů to nejde. Jinak SSK moc šancí nemělo, chybělo jim to pomyslné štěstíčko, které já naopak měl. A bez něj to taky nejde… Jinak zajímavostí bylo, že jsem při procházce se spoluhráči před zápasem šlápl do exkrementu, asi proto se to povedlo. (usmívá se) A závěr, proč se podařila nula udržet? Jde o pomoc spoluhráčů, o kousek štěstí a samozřejmě p moře práce na tréninku i mimo něj.“

Monika Měrková
EUROSPOLEČNOSTI Brno Židenice – FbC COQUÍ Asper Šumperk 6:0 (22 zásahů)

Monika Měrková

Monika Měrková

„Nebyl to zápas, v němž bych si nesáhla na míček. Šumperk se snažil střílet docela často. Jako nováček extraligy celkem překvapuje a ukazuje, že v extralize není jen do počtu. Ale proti nám hrál hůř. Já ten zápas brala jako každý jiný, vůbec se mi nehonilo hlavou podcenění nováčka. Ani celý náš tým na to nemyslel, vždyť víkend před námi Šumperk sebral bod ELITE Praha.“

Roman Ciompa
1. SC WOOW Vítkovice – FbŠ pipni.cz Bohemians  9:0 (18 zásahů)
„Zápas byl jednodušší tím, že většina hráčů soupeře přijela spíš na výlet (myslím, že to byl jejich druhý zápas ve třech dnech, tak možná i proto) než předvést florbal a těm pár, kteří se snažili hrát a střílet, to tam prostě nespadlo. Za celý zápas na mě šlo asi 15 střel, přičemž 2 byly zpoza beka z bližší vzdálenosti, na které zareagovat nešlo a prostě mě jen trefily do ramena. Jediná čistá gólovka byla ve 2. třetině, kdy po nahrávce do prázdné trefil hráč ze dvou metrů jen tyčku, od níž se míček odrazil mimo hřiště. Během jeho zakončení už jsem šel na střídačku ‚zapít‘ obdrženou branku.“ (směje se)

Roman Ciompa

Roman Ciompa

1. SC WOOW Vítkovice – AC Sparta Praha Florbal 8:0 (17 zásahů)
„V zápase se Spartou jsem toho na práci opravdu moc neměl, sparťané se příliš do zakončení netlačili a nějaké nebezpečné zakončení vlastně vyplynulo až po našich dvou chybách v obraně ke konci zápasu. Tehdy jsem měl štěstí, že první střelec získal míček příliš blízko a už toho moc nevymyslel a proti druhému jsem vyjel dost na to, aby mě trefil do ramena a nefouknul mi to kolem hlavy pod břevno. První dvě třetiny šlo spíš o propagační střely a zkoušení střelby přes beky, ale ti výborně blokovali a nevzpomínám si, že by něco nebezpečného, co bych neviděl, ke mně proletělo. Prostě klidný zápas, ve kterém se vždy v každé třetině čekalo, až se prosadíme a potvrdíme dominanci na hřišti i brankově. Nula pro mě byla snazší než ta první v sezoně s Bohemkou, a to především díky kvalitnější defenzivě a docela velké pasivitě soupeře v zakončování.“

Šárka Topičová
FBŠ AL INVEST Jihlava – EUROSPOLEČNOSTI Brno Židenice 1:0 (28 zásahů)

Šárka Topičová

Šárka Topičová

„Tenhle zápas byl takový zvláštní. Den před tím jsme měly ‚týmovou seanci‘, na níž se trenér zeptal, čeho chceme ve florbalu jednou dosáhnout. Řekla jsem, že mé přání do budoucna je aspoň jednou vychytat nulu. Že se mi to splní hned druhý den, to jsem vůbec nečekala. (směje se) Samotný zápas měl celkem normální průběh, ale měla jsem i dost velké štěstí. Jedna střela po zemi mi podjela pod nohou, ale těsně před brankovou čárou jí vytáhla obránkyně Terka Přibylová. Jasný gól. Takže i díky ní, ale i díky ostatních spoluhráčkám, které schytaly spoustu ran, aby mi k nule pomohly, jsem ji udržela. Po zápase mi pak řekly, že si mám vybrat jiné přání, které si nesplním hned druhý den, takže…“ (směje se)

Našli jste ve vzpomínkách brankářů větu či slovní spojení, které popsané zápasy spojuje? Rozhodně se dá zjednodušeně vyvodit, že spojitostí mezi těmito zápasy je ŠTĚSTÍ brankáře společné se špatným dnem protihráčů. Další otázkou pak je, jestli štěstí přináší dobrá připravenost (fyzická a psychická) brankáře a týmu, nebo naopak absence příznivých okolností u soupeře.


Autor: Jakub Koráb



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*