15. 10. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Bitva o Ostravu je zpět. Je super, že máme zase 2 týmy, shodly se hráčky

 



FBC Ostrava proti Vítkovicím, bitva o královny Ostravy. Takový zápas minulému ročníku extraligy žen chyběl. FBC totiž po odchodu vytipovaných hráček k rivalovi z Dubiny přihlásilo jen 1. ligu. Po roce se ale mladý tým do extraligy vrátil a v neděli poprvé po comebacku vyzval své městské rivalky. Všichni aktéři předehry čtvrtečního mužského klání o Ostravu, kterou ovládly Vítkovice 7:2, se shodli na tom, že jsou za derby rádi.

U hodnocení duelu používaly oba tábory často jedno slovo: super. „Osobně jsem proti Vítkovicím ještě nehrála, takže jako debutantka můžu říci, že to bylo super,“ usmála se útočnice Ostravy Romana Kiecková. „Super! Jsem ráda, že máme v Ostravě 2 týmy, vždyť v Praze je jich celkem 6,“ přizvukovala jí vítkovická Monika Léblová.

I když se hrálo na domácím hřišti Ostravy, slyšet byli především fanoušci Vítkovic. „Diváci přišli, atmosféra super, klobouk dolů před Jakubem Robenkem, že ten tým takto poskládal. Z holek, které ještě nikdy nehrály extraligu,“ hodnotila Léblová. Její sokyně se zase zastávala fanoušků svého týmu. „Také naši fanoušci byli slyšet, myslím si, že po celé utkání fandili,“ ubezpečovala.

Utkání se hrálo v rámci extraligového dvojbloku, Vítkovice v pátek vyzvaly na Dubině Olomouc, FBC naopak čekala nejdelší možná trasa: do Liberce a zpět. „Už v pátek jsme hrály s Olomoucí, což je stylem podobný soupeř, a tak nějaká speciální příprava nebyla,“ prozradila Léblová, nově hrající v první formaci.

Kiecková zvolila netradiční cestu, kterak se vyrovnat s pozdním příjezdem do Ostravy a minimem času na regeneraci. „Přijely jsme někdy o půl páté v noci, do dvou hodin jsem doma spala a poté jsem jela do Čeladné pořádat utkání Frýdku-Místku, takže stoprocentní florbalový víkend,“ nezapomíná na svůj domovský klub.

FBC mohlo být spokojeno s poslední částí. „Myslím si, že kdybychom odehrály celé utkání tak, jak jsme odehrály 3. třetinu, výsledek by nemusel být vůbec špatný, bohužel si ale musíme hned uvědomit, že s takovým soupeřem můžeme hrát a nesmíme se ho bát,“ zhodnotila Romana Kiecková.

Léblová vyzdvihla přístup soupeře. „Bylo to bojovné utkání, prostě derby,“ usmála se. „Celkem vyrovnané, holky z FBC se snažily, zkoušely ubojovat, co šlo, ale technická převaha byla na naší straně, a tak jsme je uhlídaly a zaslouženě vyhrály,“ hodnotila podrobněji.

Sama má zkušenost také z druhé strany barikády. „Vzhledem k tomu, že jsem v FBC rok působila, bylo to jiné. Ale holky už neznám, tak to nebylo tak velké,“ vrátila se k předloňskému působení u rivala.

Monika Léblová se snaží vzít míček kapitánce FBC Pavle Nguyenové.

Monika Léblová se snaží vzít míček kapitánce FBC Pavle Nguyenové.

Utkání okomentovali také oba trenéři. „Nepovedl se nám začátek, kdy nám Vítkovice uskočily na 0:3,“ hořekoval trenér Ostravy Jakub Robenek. „Věděli jsme, že Vítkovice jsou florbalově lepší, ale chtěli jsme soupeři utkání znepříjemnit hrou do těla, na hranici pravidel a únosnosti, což se bohužel nepovedlo a prakticky po celý zápas to nefungovalo,“ kritizoval.

Ve svém hodnocení také posotkl, že kdyby byl soupeř hladovější po gólech, určitě by jich vstřelil víc. „Bohužel, ofenzivně jsme na hřišti prakticky nebyli a v obraně nám to místy neskutečně hořelo,“ dodal Robenek.

Je logické, že jeho protějšek Jiří Velecký měl dojem z utkání lepší. „Zápas měl náboj, pro nás je dobré, že jsme nad ním neztratili kontrolu a v 10. minutě jsme vedli, tak jak jsme potřebovali. Co nás může mrzet, je řešení velkého množství šancí ve finální a předfinální fázi,“ shrnul své hodnocení derby.

Poté vystihl ještě jeden aspekt, proč si derby všichni pochvalují. „Je to levnější než jet někam na jih Čech, pro diváky se jedná o zajímavý zápas. Co se vnímání týče, je to něco víc,“ podotkl.

Utkání sice sledovalo 122 diváků, což je nadprůměrná extraligová návštěva, Monika Léblová se ale na závěr svěřila s jedním velmi sympatickým přáním. „Soupeř se po roce vrátil, myslím si, že časem na něj začnou chodit v hojném počtu, doufám v to, že na příští derby přijde alespoň 300 diváků,“ hodila rukavici moravskoslezské divácké obci.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*