16. 2. 2014 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Kolo překvapení: Chodov prohrál s ELITE, Bohemians dostali 8 gólů od Vítkovic a Vinohrady slaví první výhru

 



Předposlední kolo základní části přineslo řadu nečekaných událostí. Především: dosavadní lídr z Chodova padl poprvé v sezoně v normální hrací době, navíc jeho přemožitelem nebyl nikdo z „velké čtyřky“, nýbrž nevyzpytatelné ELITE. Do vedení v extralize se dostaly Vítkovice, které doma roznesly Bohemians 8:1. Týden po Jihlavě se první výhry v sezoně dočkaly také Královské Vinohrady, které přemohly právě tým z Vysočiny.

Senzací možná celé základní části je prohra Chodova s ELITE. Už to vypadalo, že klub z Jižního Města bude útočit na prvenství v dlouhodobé soutěži, k tomu bez prohry v 60 minutách. Jenže jeho pražský rival jej tvrdě probudil ze snu. Na Děkance jej prakticky k ničemu nepustil, vypracoval si až 3brankový náskok a když jej podpořila skvělá Martina Gécová v brance, Chodov zvládl už jen snížit na 2:4.

Gécové výkon vyzdvihl také asistent trenérky v týmu poražených Jiří Muras. Dnešní výkon nebyl 100%, opět nám utekla 1. třetina. Pak se nám nepodařilo zvednout. Hodně k výhře ELITE pomohla gólmanka, která vychytala spoustu gólových šancí,“ uvedl. V brance jeho týmu se poprvé objevila Daniela Kreisingerová a chytala extraligový zápas skoro po roce. Proti svému předešlému klubu ovšem nápravu za své chybující spoluhráčky nezařídila. Dvakrát ji překonala hrdinka zápasu Aneta Toulová, pro kterou to přitom byl teprve 2. a 3. gól v sezoně.

Po Chodovu převzaly vedení v soutěži Vítkovice, které si před play off posílily sebevědomí debaklem Bohemians. Před 132 diváky řídila kanonádu Hana Sládečková, na 2 ze 3 branek jí přihrála kapitánka Andrea Pastušková (v utkání 0+4). Denisa Ferenčíková (2+0) se zase trefila poprvé od návratu na hřiště po zlomenině zánártní kůstky. Naprosto tragický výkon vedl k naprosto zaslouženému vítězství Vítkovic,“ konstatoval rozladěný kouč FbŠ Jan Kaňkovský.

Vítkovice tak za týden pojedou hájit prvenství v základní části na Chodov, ze srážky 2 top klubů může profitovat momentálně o bod druhý Herbadent. Ten deklasoval Olomouc na jejím hřišti 14:0 a příště vyzve Tatran. Ve městě, kde studuje, zazářila 5 trefami Tamara Hašová, jako by se snad chtěla pomstít za nějakou špatnou známku. Hattrickem přispěla Anet Jarolímová.

Herbadent zaokrouhlil počet vstřelených branek v sezoně na 200, což dělá skvělý průměr téměř 10 gólů na zápas! „I když výsledek vypadá jednoznačně, hra tomu neodpovídala. Byly v ní pasáže, který se mi nelíbily, ale přesto jsem s výsledkem spokojená,“ uvedla trenérka vítězek Markéta Šteglová.

Její tým čeká další zápas už v pátek, Tatran do něj půjde s vítězstvím 5:1 nad Ostravou. Ta si do Prahy přijela pro 10 prohru v řadě a její stav je neutěšený. Chyběla nám rychlost, dravost a síla v osobních soubojích. Přesto je pozitivní zlepšený obranný výkon, na kterém se dá stavět po zbytek sezony. Doufám, že to štěstí, které se k nám ne a ne přiklonit, si šetříme do play down,“ věřil kouč FBC Jakub Robenek.

V něm jako by byl jeho tým pro ostatní vysněným soupeřem a Jihlava se s Vinohrady v posledních týdnech předháněla o to, kdo se s Kieckovou a spol. nakonec utká. Oba celky totiž začaly sbírat body a oba v minulých dnech dosáhly premiérové výhry v ročníku. Pro Vinohrady, jež dnes porazily právě Jihlavu, to byla navíc historicky první v nejvyšší soutěži žen.

Těsný úspěch 4:3 vystřelila 7 minut před koncem svou 2. trefou v zápase Zuzana Macurová. „První extraligovou výhru v historii holkám moc přejeme. Za trpělivost, s jakou snášely celou sezonu často i vysoké porážky, si dnešní radost hrozně zasloužily. Užijeme si chvilku slávy, v boji o záchranu extraligy však ani dnešní úspěch nic neřeší a musíme to zopakovat v play down,“ věděl kouč SKV Vilém Svoboda.

Jednou z nejvýraznějších postav víkendu se stala Klára Leierová. Liberecká kapitánka se podepsala pod 4 branky (1+3) svého týmu při výhře 5:2 na hřišti Židenic a po 2 porážkách vrátila svůj tým na vítěznou vlnu. Příště čeká Crazy girls přímý duel o 5. místo s ELITE a v Liberci dostali jasné echo, že tenhle tým není radno podceňovat…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*