Série play-down mezi Pardubicemi a Libercem je naprosto vyrovnaná. Po nedělním zápase i výsledkově. Liberec dobrým výkonem zvítězil 4:3 a srovnal sérii na 1:1.
13. 3. 2006 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Chlumecká série po víkendu nerozhodná

 



Na úvod prvního utkání play down si zjevně oba týmy uvědomovaly důležitost tohoto zápasu, protože hra byla ze začátku plná nepřesností na obou stranách. Právě nervozita byla hodně znát už při rozcvičování na brankáři Liberce Lukáši Knapčíkovi a to byl teprve začátek…

První gól zápasu vstřelil v páté minutě po první pěkné akci Zozulák, kterého za libereckou obranou našel Musil. Liberec s odpovědí neotálel dlouho a poté, co Motejzík zablokoval střelu pardubického obránce, našel volného Slaného, který uklidil míček do domácí branky. Poprvé a naposled v prvním zápase se Liberec dostal do vedení, a to díky Štěpánkovi, který si ve 13. minutě vyjel zpoza brány a úspěšně zakončil.

Do druhé třetiny oba týmy vstoupily s hodně tvrdou hrou. Přestože rozhodčí hru hodně pouštěli, vyloučen byl nejprve liberecký Uglanov a poté jeho spoluhráč Slaný. Tento faul už potrestal Kosejk, který po kombinaci mezi domácími obránci prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Ve 33. minutě rozhodčí nařídili trestné střílení za faul na pronikajícího pardubického hráče. Jenže juniorský reprezentant Zozulák nepřekonal svou nervozitu a ještě než se dostal k zakončení, stáhl balon a Pardubice tak hrály „jen“ další přesilovku. Kosejk tím dostal možnost zopakovat si úspěšnou přesilovkovou souhru, díky které domácí upravili výsledek na 3:2.
Sokol Pardubice

Ve 38. minutě pak Pardubice ukázkovou kombinací našly cestu ke zvýšení na 4:2. O chvilku později se opět usadily na polovině FBC a po standardní situaci v rohu se střelou z úhlu prosadil Brychta. Pro brankáře Knapčíka to zřejmě byla poslední kapka, do třetí třetiny již nenastoupil. Zkaženou třetinu hosté završili dvě vteřiny před koncem, když nedokázali využít propadnutí pardubické obrany.

Na poslední část se vyměnili strážci liberecké branky – Knapčíka vystřídal Wiencek, jenže ani on si čisté konto dlouho neudržel. Velmi nepovedenou střelou, která prošla Wiencekovi mezi nohama, završil svůj hattrick Kosejk. „Naši brankáři prostě nejsou v pohodě, ale to není celý tým, vlastně už od ledna,“ řekl Jan Jánský, trenér Liberce. Hra se opět trochu přiostřila, souboje se začaly dohrávat, ale fakt, že rozhodčí hru pouštěli, podle obou trenérů vývoj nijak neovlivnilo. „Maximálně párkrát neodpískali opakované přestupky, ale jinak to nemělo žádný vliv,“ dodal Jánský.
Liberec se pokusil vrátit do zápasu ve 45. a 48. minutě, kdy skóroval nejdříve Štěpánek a poté junior Křenek, který po celý zápas dělal Sokolu velké problémy. Hosté tou dobou měli jasnou převahu, soupeře pouštěli jen do ojedinělých protiútoků, konečně také začali vyhrávat buly, což byla první dvě třetiny dominanta domácích. Jenže v 53. minutě se míčku zmocnil pardubický hrdina Kosejk a přidal svůj čtvrtý gól. Na světelné tabuli v tu chvíli svítilo skóre 7:4. Liberečtí se pak snažili jakoukoliv cestou dopravit míček do soupeřovi sítě, ale jejich hra postrádala myšlenku, přihrávky byly nepřesné a zbrklé. Po time-outu zkusili hosté hru bez brankáře, tu však nezvládli a Drašar pohodlně zvýšil už na 8:4. Skóre uzavřel 52 vteřin před koncem smutný hrdina trestného střílení Martin Zozulák.

„Výsledek zápasu rozhodně neodpovídá obrazu hry. Myslím si, že dnes rozhodli brankáři, ty góly, které jsme vstřelili, byly hodně laciné. Ale Liberec si od nás chtěl odvézt aspoň jedno vítězství, takže to zase tak jednoduché mít nebudeme,“ zaznělo z úst trenéra Pardubic. A jak zápas hodnotí asistent na liberecké střídačce? „Začali jsme dobře, ale rozhodila nás zbytečná vyloučení. Taky nás trápí docela velká marodka, znát je hlavně absence Havrdy,“ přiznal Jánský.

Jestli v sobotu byla na libereckých hráčích vidět nervozita, v nedělním střetnutí z celého týmu vyzařovala pohoda a odhodlání, které předznamenalo výsledek utkání. Pardubice byly nuceny stáhnout svoji sestavu na dvě pětky, chyběli jim totiž minimálně tři hráči základní sestavy. Naopak Liberec svou sestavu oproti prvnímu zápasu znatelně obohatil.

Druhý zápas začal úplně jinak než ten předchozí. „Chtěli jsme na ně vlítnout hned od začátku. Víme, že pardubickou slabinou je obrana a mají problémy s nástupy,“ upřesnil taktiku Liberce trenér Jánský. Už ve druhé minutě se snažil splnit pokyny Křenek, ale bekhendem střílel jen do boční sítě. O chvíli později skončil za mantinelem Michal Poledno, kam ho nevybíravým zákrokem poslal Vacík a díky zranění liberecký obránce utkání nedohrál. „Myslím si, že to byl jednoznačný likvidační faul, hráč Pardubic neměl snahu hrát balon. Možná by to nedopadlo tak zle, kdyby to nebylo u mantinelu. Za takové zákroky se má dávat vyšší trest ! Michal má nejspíš lehký otřes mozku, takže utkání samozřejmě nemohl dohrát,“ řekl k tomu Jánský. Následnou přesilovku Pardubice dobře odbránily, jen k jejímu konci, kdy se hra na chvíli zastavila, kvůli chybě domácího časoměřiče, se Liberec dostal do tlaku a obstřeloval domácí branku.

FBC Liberec
Skóre však otevřel až Petr Kosejk, který tak navázal na svůj čtyřgólový účet z prvního zápasu. Jeho střela do pravé šibenice neměla chybu. Po nacvičeném signálu v 7. minutě však srovnal Slaný. V polovině první třetiny se pak hrál pohledný florbal, kdy útok střídal útok. Jeden z libereckých brejků musel Vacík zastavit faulem, a tak si i Liberec mohl zkusit trestné střílení. Kopta zvolil střelu, nenašel však místo v postoji domácího brankáře Paukrta. Následnou přesilovku pak Pardubice zvládly a hosty do žádné šance nepustily.

Když Brychta ve 13.minutě dával gól na 2:1, mohlo se zdát, že se bude opakovat sobotní scénář. Pardubice měly více ze hry, v 15. minutě získaly dokonce početní výhodu za vyloučení Křenka. V té na Liberec hodně tlačily a Kunát během dvaceti vteřin dvakrát nastřelil tyčku. Když pak v 18.minutě Slaný zbytečně dohrával souboj, musel FBC podržet tentokrát výtečně chytající Knapčík.
Ten pak svůj tým skvěle podržel i ve druhé minutě třetí třetiny, kdy Brychta využil své rychlosti a zakončoval bekhendem.

Pardubice hodně vysunuly svůj forčeking, což je zjevně stálo hodně sil. Hosté se aktivní obranu snažili překonat vysokými balony mířenými na bránu soupeře, kde pak docházelo k tvrdým soubojům. Liberecký Kopta po jedné z podobných akcí nastřelil břevno. Vyrovnat na 2:2 se ale Liberci povedlo až chvíli před polovinou utkání, kdy vysoký balon zpracoval Motejzík a úspěšnou dorážku si připsal Marek Štěpánek.

Tempo hry začal udávat hostující tým, který ve 31. minutě využil přesilovku za Černohorského hru na zemi. Branku si připsal Křenek za střelu z dálky, přihrával Motejzík. Stejná dvojice čísel se v zápise objevila i o pět minut později, když se mladý Křenek prosadil střelou přes bránícího obránce.

Třetí třetinu zahájil svým vyloučením Chovanec, který v souboji mimo hru zbytečně fauloval. FBC v následné přesilové hře nastřelilo pouze tyč. Ve čtvrté minutě zahrozili domácí, ale Brychta netrefil bránu, která po povedeném přečíslení 4 na 2 zůstala odkrytá. Pardubice pak zvýšily svou aktivitu a z posledních sil zatlačily Liberec, který držel výborný Knapčíka. V osmé minutě vychytal Cibereho. Po faulu při pardubickém brejku nařídili rozhodčí trestné střílení ve prospěch Pardubic, jenže ani střelec Kosejk svou úlohu nezvládl a stejně jako v prvním zápase Zozulák, stáhl balon dozadu. „Myslím si, že je to nesoustředěností hráčů, ale také chybnými návyky z tréninků. Tam se sice nájezdy trénují, ale nikdo tam přesně nehlídá, jestli hráč balon potáhne nebo ne. On si ho pak ve chvilce nesoustředění přehodí a je konec,“ hledal vysvětlení domácí trenér. Deset minut před koncem měly Pardubice ideální příležitost pro snížení při vyloučen hostujícího obránce Kamila Gembece a během dvou vteřin ji také využil Zozulák. Dvě minuty před koncem odvolal Sokol Paukrta z brány a zkusil to v šesti. Nepovedlo se mu ale usadit se na útočné polovině, Paukrt se naopak musel několikrát vrátit.

Liberec využil pardubických absencí a zvítězil v druhém utkání 4:3. Vyrovnaná série se z Chlumce nad Cidlinou stěhuje příští víkend právě do Liberce.

Autor článku: Lukáš Krejča


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*