10. 5. 2014 Superliga (13) KOMENTÁŘŮ

ODPOVĚĎ. Unie vydala reakci na otevřený dopis účastníků Superfinále

 



Odpověď České florbalové unie na sebe nenechala dlouho čekat. ČFbU na svém webu zveřejnila prohlášení, ve kterém reaguje na všechny body otevřeného dopisu, který před nedávnem sepsali nespokojení účastníci letošního Superfinále. V reakci se objevily hlasy komise elitních soutěží a organizačního štábu.

Nedostatečný počet akreditací, VIP vstupenek, nevhodný čas a přehnaně luxusní prostory tiskové konference, používání loga bez souhlasu oddílů, zdražení vstupenek, jejich povinný odběr nebo nevhodné promísení fanouškovských sektorů. Zástupci účastníků letošního Superfinále zkritizovali téměř vše, co zkritizovat mohli. Pod otevřený dopis se podepsali vůdčí osoby tří klubů – Tomáš Krásný za Vítkovice, Markéta Šteglová za Herbadent a Martin Vaculík za Tatran.

Podpisem pod otevřený dopis, který celkově čítal 12 bodů, chtěli naznačit, že svátek florbalu pořádaný Českou florbalovou unií není úplně tak svátkem florbalu pro samotné účastníky. Ti si naopak v rámci velké akce, kterou letos navštívilo necelých deset tisíc diváků, připadají jako pouhý doplněk velkolepého veletrhu. Unie zareagovala. Vidět totiž vše pouze optikou účastníků by bylo dosti zavádějící.

„Komise projednávala připomínky velice podrobně. Úspěšné tři ročníky Superfinále ukázaly, jak je tento den pro celý florbal důležitý, proto budeme každé návrhy vždy důkladně zvažovat. Asi nebude úplně lehké u Superfinále vyvážit zájmy oddílů, které se do Superfinále dostanou, ostatních extraligových týmů a samozřejmě i celého florbalu, ale budeme se o to snažit,“ uvedl v oficiálním prohlášení Martin Musil, předseda komise elitních soutěží.

Jen pro upřesnění, komisi tvoří již zmíněný Martin Musil z Bohemians, Michal Bauer z Chodova, Tomáš Pacák z Mladé Boleslavi, Zdeněk Jirák z Kladna a Jiří Matyáš z Židenic. A právě tato skupina lidí celý projekt řídí. Superfinále florbalu bylo v letošním roce organizováno dle přesně vydefinované organizační struktury, která vznikla historickým vývojem během předchozích dvou ročníků a následnou reakcí Komise elitních soutěží na neochotu některých extraligových oddílů podílet se aktivně na organizaci Superfinále florbalu,“ stojí v prohlášení ČFbU.

To je dosti důležitá poznámka. Projekt Superfinále si totiž do značné míry odsouhlasily samy kluby a i v dalším průběhu měly velkou možnost více či méně ovlivňovat detaily této florbalové akce. A jak tedy Česká florbalová unie reagovala na jednotlivé body otevřeného dopisu?

Místo a čas tiskové konference: V prohlášení je doslova uvedeno, že místo konání je po tři roky stejné a první dva ročníky k němu nebyly připomínky. Kvalitní prostor je volen tak, aby byl důstojný pro Superfinále. Vzhledem k dohodě s restaurací je tisková konference realizována za výhodných podmínek, kdy pronájem prostoru, jeho úpravy a catering pro 40 osob stojí přesně 16 264 korun. V otevřeném dopise se spekuluje o tom, že cena tiskové konference musí odhadem dosahovat až několik desítek tisíc korun.

Nedostatečný počet VIP vstupenek: Samotné kluby se prý na toto téma poprvé vyjádřily až nyní. V prohlášení stojí, že současné nastavení vyplývá ze základního nastavení celého projektu Superfinále a je zároveň obsaženo v Reglementu soutěže a že při projednávání prvních dvou ročníků Superfinále neobdržela komise elitních soutěží k tomuto nastavení žádné připomínky.

Počty členů týmu: Zde ČFbU může do budoucna zvažovat vylepšení. Počet členů týmu na lavičce 20+5 je dán mezinárodními pravidly florbalu. Možnost rozšíření členů realizačního týmu na sedm, kdy by se tito dva členové navíc mohli pohybovat pouze v zázemí a v šatnách je prý k diskuzi.

Konflikty s ochrankou: O konfliktech diváků s ochrankou v O2 aréně nemá organizační štáb informace. Leží tedy pravda na jedné ze stran nebo někde uprostřed?

Finanční prémie: Účastníci si stěžovali, že odměny za účast v Superfinále, tedy 160 000 korun pro muže a 80 000 korun pro ženy jsou podmíněny účastí na Champions Cupu. To je pravda. Současně jsou však mistrům na základě smlouvy ČFbU s ostatními federacemi hrazeny kompletní náklady na ubytování i stravu během celého turnaje mistrů v zahraničí.

CELÉ PROHLÁŠENÍ ČFBU NAJDETE ZDE.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*