5. 11. 2011 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Švýcaři vzali Čechům vítr z plachet. Přesto může být v Brně ještě veselo

 



Den po senzačním vítězství nad mistry světa z Finska si Češi vybrali slabou chvilku. Duel se Švýcarskem, které je v poslední době považováno za nejslabší tým z elitní čtyřky, prohráli 3:5 a od světového šampionátu a zisku bronzových medailí na tým helvétského kříže ještě nevyzráli. Díky triumfu v dodatečných nájezdech ale mají svěřenci Tomáše Trnavského čtyři body, po dvou dnech jim v tabulce turnaje patří 2. pozice a sahají po nejlepším umístění v turnaji. Za pět let, co na EFT jezdí, totiž byli šestkrát poslední a třikrát třetí.

Náznak toho, že vše nepůjde tak snadno jako proti Finům, ukázal už úvod. Rozdíl oproti výkonu v pátečním utkání byl zejména v tom, že Češi hráli zbrkle a tropili chyby v rozehrávce. Gólman Tomáš Kafka musel hasit několik ošemetných situací, zlikvidoval i nájezd Simona Bichsela, na zakončení Christopha Hofbauera v přesilovce ale už nestačil. Vzápětí se prosadil i Phillip Fankhauser, když domácí nezvládli pokrýt rychlý kontr soupeře.

Hra výběru Tomáše Trnavského, který opět překvapil zamíchanou sestavou, byla od 2. třetiny rozhodně lepší a Švýcaři se potili zejména ve chvílích, kdy byla na hřišti „vítkovická“ formace. Po gólu prahnul zejména Milan Tomašík, přemíra snahy mu ale možná svazovala ruce. Čechům nevyšla přesilovka, byli však stále blíže gólu. Nakonec trápení prolomil Matěj Jendrišák, který z první propálil Martina Hitze.

Očekávaný tlak ale v závěrečném dějství nepřišel, Emanuel Antener využil chvilky, kdy Petr Kološ přišel o hůl a efektně pokořil Kafku. Odpověd poslal obránce Petr Krzyžanek, jehož projektil z 20 metrů propadl Hitzovi pod rukou. To už se hrálo nahoru-dolů a českou ofenzivu dokonce podpořil i bek Tomáš Chrápek, kterého trenéři poslali na pravé křídlo. Jenže Švýcaři byli daleko nebezpečnější, a tak byl nejzaměstnanějším mužem gólman Kafka. Ani on ale nezabránil dalším dvěma švýcarským gólům z rychlých protiútoků.

Česká snaha přidat další góly za Hitzova záda pokračovala, úspěšný byl ale jen Martin Tokoš. Tutovky spálili Pavel Brus i Milan Fridrich a i další nadějné pokusy pochytal švýcarský brankář.

Bod do tabulky tak aspoň Čechům přinesly nájezdy. Brankář Kafka byl stoprocentní a Aleš Jakůbek s Milan Garčarem se nemýlili. „Aspoň máme jeden bod z nájezdů. Dnes jsme si body ze hry nezasloužili. Hráli jsme hodně špatně. Bohužel by bylo na místě omluvit se divákům, kterých sem přišlo takové množství, podpořili nás a my jsme předvedli takový výkon…“ povzdychl si Milan Garčar, autor vítězného nájezdu.

Soudil, že se na týmu možná podepsalo včerejší slavné vítězství nad Finskem. „Bylo by to od nás neprofesionální říct, ale někde vzadu v hlavě to být může. Že jsme porazili Finy, teď jdeme na Švýcary, které jsme přehráli na mistrovství světa, jsme v nabité sestavě…“ přemýšlel Garčar o důvodech kolísavých výsledků.

Jedno ale bylo podle něj zřejmé naprosto. „Bohužel jsme byli neplodní v koncovce. Byla tam střídání, kdy tři, čtyři hráči z jedné lajny byli během 40 vteřin v gólové příležitosti. Švýcaři to nezvládali, byla to ukázka toho, že když přestaneme hrát statický florbal a jdeme do pohybu, mají problém. Myslím, že si dnešního vítězství budou docela vážit,“ podotkl.

Výsledek:
Česko – Švýcarsko 3:5 (0:2, 1:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 37. Jendrišák (Ondrušek), 46. Krzyžanek, 53. Tokoš (Brus) – 14. Ch. Hofbauer (M. Hofbauer), 18. Fankhauser (Scalvinoni), 42. Antener (Zimmermann), 47. Zimmermann (Antener), 50. Brunner (Scalvinoni). Nájezdy: 2:0. Střely na branku: 24:24. Rozhodčí: Järventausta, Myllykangas (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. Diváci: 1821. Nejlepší hráči utkání: Matěj Jendrišák – Emanuel Antener.
Sestavy:
ČESKO: Kafka – Jelínek, Brus, Krzyžanek, Chrápek, Kološ, Garčar – Tomašík, Sladký, Tokoš – Ostřanský, Jendrišák, Ondrušek – Fojta, Fridrich, Šebek – Skácel, Skalík. Trenér: Tomáš Trnavský.
Švýcarsko: Hitz – M. Gerber, Schmocker, Dysli, Bichsel, Schneiter, Wittwer – Ch. Hofbauer, M. Hofbauer, Reusser – Zimmermann, N. Wälti, Antener – Fankhauser, Brunner, Scalvinoni – Berlinger. Trenér: Petteri Nykky.

Průběžná tabulka turnaje:
1. Finsko 2 1 0 1 12:13 5
2. ČESKO 2 1 0 1 10:10 4
3. Švýcarsko 2 1 0 1 9:11 4
4. Švédsko 2 1 0 1 14:11 3

V neděli se Škoda Cup dohrává duely Česko – Švédsko (16.00) a Finsko – Švýcarsko (19.00).


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • eno nuño napsal:

    Já nevím, co se furt někdo diví, Švýcaři jsou stejně silní jako my (minimálně), takže jaképak překvapení, že jsme je neporazili ? Jasná výhra na MS 2010 je v podstatě jediný výrazný úspěch nad nimi, jinak statistiky mluví spíše pro ně.
    A že je považována za nejslabší zemi TOP4 ? No to jsme v očí Švédů možná i Finů byli vždy my. Ani statistiky netvrdí opak: http://www.buelachfloorball.org/index.php?page=42&cat=men

  • petr napsal:

    jediná lajna, která něco hrála byla ta vítkovická, zbytek chaos, nechápu trenéra proč jsou další lajny tak rozházené

    • XX napsal:

      Je to jenom turnaj. Musí zkoušet různé varianty, bez toho to prostě nejde. V první zápase to vyšlo, ve druhém tomu něco prostě chybělo.

  • Kenny napsal:

    Je to příprava, tak se zkouší všechno možný. Švýcaři hráli dobře, vyhráli zaslouženě, tak proč z toho dělat vědu.

  • FlorbalBazar.cz napsal:

    Zajímalo by mě, kde autor přišel na to, že jsou Švýcaři považováni za nejslabší tým z top4? Kdo může takovou blbost říct? Poslední 2 MS Švýcaři skoro proklouzli do finále přes Švédy, na rozdíl od nás, kdy jsme s finy semičko vždy jen dohrávali

    • eno nuño napsal:

      máš pravdu, ale zrovna s těma semíčkama bych to nesrovnával, jak my, tak Švýcaři hráli vyrovnaně se Švédy (je pravda, že Švýcaři více), ale s Finy jsme také oba na MS neměli nárok …

  • Matejm napsal:

    Nemůžu si pomoct, ale Kafka chytá podstatně hůř než Rytych

Napsat komentář

*