Slovenky naslouchají pokynům trenéra Martina Řeháka
19. 8. 2014 Ženský florbal (1) KOMENTÁŘŮ

Slovenky šokovaly Prahu. Byla to pohádka, říká kouč

 



Výkon slovenského reprezentačního výběru byl jednoznačně největším ženským překvapením letošního Czech Open. Přitom bronzové krasojízdě nic nenasvědčovalo, sestava se rodila hodně těžce, hlavní trenér Jaroslav Marks navíc do Prahy pro zdravotní problémy nemohl. Nakonec ale dvanáct statečných pod vedením kouče Martina Řeháka dočkalo bronzu.

Bezprostředně po prohraném semifinále s Dalenem se kouč Řehák usmíval. „Byla to pohádka, která pro nás skončila krásným třetím místem, které si holky zaslouží,“ pochvaloval si.

Věřil by něčemu takovému před turnajem? „Samozřejmě, že ne, sestava se rodila hodně těžce, když jsme ji pak, tak jsme si říkali, že příště už nepřijedeme a teď jedeme na výlet, ale holky se semkly, vytvořila se výborná parta a holky ukázaly, že florbal hrát umějí,“ pokračoval.

Omluvenky, to je takový slovenský kolorit, se kterým trenéři musí bojovat. „Oslovili jsme všechny dostupné hráčky, co zbylo, to zbylo, některé se omluvily z pracovních důvodů, sedmička hráček hrála za domovské kluby, Sádecká a spol se omluvily, nicméně důvody přesně nevím,“ vyjmenovával Martin Řehák důvody, proč nepřijela třeba Dominika Sádecká nebo Zuzana Šponiarová.

Nepřijel ani hlavní trenér. „Pan Marks měl zdravotní problémy, dělali mu nové zuby, takže byl u zubaře a nemohl tady být, ostatní měli pracovní důvody,“ vysvětlil neúčast nejen českého doyena Martin Řehák.

Slovenský florbal nicméně i v takto okleštěné sestavě potvrdil, že je na obrovském vzestupu. „Holky musím za turnaj pochválit, prohráli jsme pouze dvakrát s Dalenem, který byl tady podle mého soudu nejlepší,“ pokračoval kouč v superlativech. „Je to velký úspěch pro slovenský florbal a pro holky velké množství zkušeností, protože viděly, že s takovými týmy mohou hrát,“ říká trenér, kterému už na lavičce sekundoval pouze vedoucí týmu Marián Janega.

Podle kouče měl jeho tým štěstí na los turnaje. „Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným a my připraveni byli, v rámci možností, dobře,“ usmál se.

Medailová selfie Slovenek

Medailová selfie Slovenek

K takovému výsledku je ale třeba také florbalový um. „Holky ukázaly velké slovenské srdce a rovněž fakt, že se posouváme na nějakou technickou a taktickou úroveň, plus se zvyšují individuální dovednosti jednotlivých hráček,“ všímá si Martin Řehák.

A hned nabízí důvod rapidního zlepšení. „Po vzoru české reprezentace jsme zavedli tréninkové deníky, které nám hráčky musí posílat a obecně se snažíme dělat vše pro to, aby šel slovenský florbal nahoru,“ odkrývá, které praktiky převzali od české reprezentace.

Se zvyšující se kvalitou přichází také lasa od českých klubů. „Snažíme se, aby holky měly fond na úrovni českých hráček, navíc je zvedá, že kolem nich začínají kroužit české kluby, které by je chtěly a holky pak berou tréninky poctivěji,“ říká Řehák s tím, že trenéři pak takové kroužení berou jako poctu.

Dalším faktorem, který hráčky ze slovenské extraligy žene vzhůru je vidět své kamarádky, jako Košturiakovou, Ferenčíkovou nebo Klapitovou v elitních českých klubech. „Určitě, jsou to pro ně vzory a vidí, že přitom tyhle holky jsou úplně normální, nechodí někde s nosem nahoru a holky tak vědí, že když nasadí tuto pracovitou cestu, tak dosáhnou toho, že hrají v elitních českých klubech a na výsluní českého florbalu,“ potvrzuje Martin Řehák.

Výsledkem pak je, že Slovenky neprohrály jediné utkání s českým extraligovým týmem. „Trochu jsme změnili taktiku, začali hrát ofenzivněji a musím říci, že nás holky trochu překvapily, přičemž presinkem pak překvapily také soupeře a dávaly z toho branky,“ uzavřel Martin Řehák.


Autor: esport-test



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*