Michaela Šponiarová (uprostřed) představuje Vítkovice. Foto: Martin Flousek - xflorbal.com
21. 9. 2014 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Mistrovské Vítkovice na úvod splnily povinnost. V Ostravě se zápas nedohrál!

 



Úřadující šampionky z Vítkovic zahájily novou sezonu výhrou. Královské Vinohrady přehrály na jejich půdě pohodlně 8:2. Vítězili i další papírově silnější celky. V úvodním kole ale bylo dokončeno jen 5 zápasů, utkání FBC Ostrava s Olomoucí totiž bylo po 1. třetině přerušeno kvůli tomu, že bylo v hale vlhko!

Obhájkyně titulu musely zápas na Vinohradech otáčet, když se po 140 sekundách hry trefila Aneta Tvrzníková a oslavila tak své dnešní 19 narozeniny. Favorit ale už 10 minut nato vedl 3:1 a svůj náskok vybudoval až na konečných 8:2. „I přes to, že to byl úvodní zápas sezony, musíme být individuálně lépe mentálně připraveni a zkoncentrováni. Přesto jsem rád za poměrně poklidné vítězství nad soupeřem, který určitě letos nejeden tým potrápí,“ prorokoval kouč ostravského klubu Jiří Velecký.

Jeho tým je navzdory hladké výhře po 1. kole až na 4. místě. Daleko víc se střelecky dařilo konkurentům. Zvlášť Herbadent si proti Židenicím zařádil a brněnský celek to odnesl debaklem 3:12. Fantastickou premiéru v extralize má za sebou Monika Slavíková. Odchovankyně benešovského florbalu zařídila třetinu branek vítězek, navíc se trefila už po 20 vteřinách při prvním střídání v nejvyšší soutěži!

Shodně po 7 brankách nastřílely hráčky Bohemians a ELITE, přičemž první z nich navíc neinkasovaly. Postarala se o to také Daniela Kreisingerová, která zaklekla do branky zelenobílých po necelých 2 letech. Na poslední chvíli tak nahradila Ester Brunclíkovou, jež na konci srpna zamířila do rakouského Villachu.

Kreisingerová si před 155 diváky, kteří zůstali po televizním zápase stejných klubů mužské extraligy, připsala 15 zásahů a rozesmutnila Tatran, do jehož dresu měla loni v létě blízko. „Jsme na sebe obrovsky naštvaní. Sice nám kvůli zdravotnímu stavu chybělo 7 hráček, z toho 5 obránkyň, ale Bohemka se dnes na žádnou z branek moc nenadřela, většinu práce jsme udělali za ni,“ prohlásil kouč Střešovic Luděk Pasecký.

Ani tým Bohemians ale nebyl kompletní, jeho 3 klíčové hráčky Jana Christianová, Petra Nemravová a Gabriela Žůrková na Děkance sledovaly, jak vstoupí Jičín po 8 letech do extraligy. ELITE uvítalo nováčka v nejvyšší soutěži výsledkem 7:1. Hostující tým mohl za stavu 1:2 vyrovnat, ale bývalá reprezentantka v jeho dresu Ladislava Špíglová neproměnila na konci 1. třetiny trestné střílení.

Nejméně branek ze všech favoritů nastřílel Chodov, v Liberci měl ale také nejtěžšího soupeře. Přesto se většinu hrálo na 1 branku. Mocný tlak 2x proměnila bekhendem Anet Jarolímová, z letních posil se prosadila i Lucie Theimerová, jež otevřela skóre. „Byl to poctivě odehraný a odmakaný zápas. Musíme pracovat na kvalitě přihrávky a zakončení,“ uvedla trenérka vítězek Michaela Marešová, jejíž tým vytěžil z ohromné převahy a 41 střel jen 5 gólů.

V ostravské ČPP Aréně nepadl gól ani jeden. Z duelu tamního FBC a Olomouce byla totiž odehrána jediná třetina, když rozhodčí utkání ukončili z důvodu nevyhovující plochy. Vlhko v hale totiž zapříčinilo, že florbalistky hodně klouzaly a nepomohlo ani vytření hřiště, ani zhruba půlhodinové čekání. Olomouc tak brzy pojede do Ostravy znovu.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*