Adam Růžek
11. 11. 2014 Superliga (4) KOMENTÁŘŮ

Zhubl 13 kg a pomohl skolit Chodov. Adam Růžek je zpět!

 



Jeho mohutná postava je už několik sezon neodmyslitelnou součástí kádru Bohemians. V letošním ročníku extraligy vyběhl Adam Růžek na hřiště až v 5. kole, zato už na první pohled o pár kilo lehčí. I díky úbytku na váze se stal jedním z hlavních strůjců překvapivé výhry nad Chodovem.

Odchovanec zelenobílých výrazným způsobem pomohl svému týmu k senzačnímu vítězství v nedělní přestřelce. Šlo přitom o teprve druhý zápas v sezoně, do kterého zasáhl. Na vině ale nebyly problémy s životosprávou, jak se mohli někteří příznivci Bohemky domnívat, nýbrž zranění. „Těsně před sezonou jsem si zlomil prst na ruce a téměř měsíc jsem absentoval,“ vysvětluje.

Do sestavy se vrátil už ve 4. kole proti Pardubicím, do hry ale zasáhl až v dalším zápase na Spartě. „Naskočit do rozjeté sezony není nic jednoduchého,“ přiznává Růžek. Proti Chodovu už však patřil k tahounům klokaního útoku.

Ve druhé třetině převedl skvělý průnik po mantinelu a i když byl faulován, poslal parádní přihrávku před prázdnou bránu Martinu Koubkovi. Z ní už mladý obránce nemohl nevstřelit premiérovou extraligovou branku v kariéře.

Svůj první zásah v sezoně si ve třetí dvacetiminutovce připsal i útočník s číslem 88, když napálil mezi tři tyče pas Martina Poláčka zpoza brány. Obraně předloňských vícemistrů zatopil i v několika dalších situacích a Florbal.cz ho vyhlásil druhou hvězdou zápasu.

Ve florbalové komunitě byl Růžek vždy znám svojí zavalitou postavou. Mnozí fanoušci si ale nyní při prvním pohledu na něj všimnou, že v poslední době několik kilo shodil. „To si všímají správně, je to přibližně 13 kg. Stojí za tím především změna stravovacích návyků a také hodiny dřiny v posilovně a na oválu,“ přibližuje svůj recept na hubnutí.

Výrazný úbytek tukových zásob mu pomáhá i k lepším výkonům mezi florbalovými mantinely. „Moje fyzická kondice šla logicky nahoru a na hřišti se cítím podstatně lépe,“ pochvaluje si.

Růžek se do sestavy Bohemians vrátil, jiné výrazné tváře v ní ale proti Chodovu naopak chyběly. Nenastoupil například častý terč florbalových recesistů Ondra Kozák, žertovně přezdívaný „Dr. Bekhend“. Potvrdila se snad dnes již legendární hláška mnohých z nich, že „ten Kozák nemůže hrát“?

Nikoliv, za jeho absencí stály jiné důvody. „V týdnu podstoupil velmi bolestivé strhávání nehtu na palci. Kdyby si je občas ostříhal…,“ vtipkuje na účet svého spoluhráče Růžek. Nešlo ale o jediný výpadek v týmu Klokanů.

„Mája Chlumský je na trenérské stáži ve Švédsku, Aleš Hoffer má zlomený prst na ruce, lehčí zranění trápí i David Lukáše,“ vypočítává namátkou Růžek. Zvláště nepřítomnost hrajícího asistenta trenéra Chlumského se zdála být velkou komplikací.

Z disciplinárních důvodů totiž nemohl na lavičce být přítomen ani hlavní kouč Michal Jedlička. Ten své svěřence povzbuzoval pouze z tribuny, sedíc nedaleko od reprezentačního kouče Radima Cepka.

Tým vedli provizorně Roman Kieler a George Kisugite, které doplnil člen realizačního týmu ženské složky Michal Matoušek. „Největší slovo má asi Roman, pak George. A Balouš plní roli motivačního kouče,“ přibližuje Růžek hierarchii v improvizované trenérské trojici. „Absence Bedly a Máji nás tedy příliš neovlivňuje,“ dodává.

Výhru Bohemians nad týmem z elitní čtyřky každopádně nikdo nečekal nejen kvůli problémům Klokanů s trenéry. Před nedělním utkáním měli zelenobílí na kontě pouhé 4 body. „Start nebyl ideální, ale sezona je dlouhá a čeká nás ještě dost zápasů,“ připomíná navrátilec do sestavy. „Snad nás vítězství s Chodovem nakopne k lepším výsledkům a tabulkou se budeme postupně prokousávat výše,“ doufá Adam Růžek.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*