Štěpán Laja. Foto: Ladislav Káňa Štěpán Laja. Foto: Ladislav Káňa
13. 11. 2014 Brankáři (1) KOMENTÁŘŮ

Stará dobrá škola, která funguje. Agresivní Laja vrátil Ostravě sebevědomí

 



Přišlo s ním kouzlo? Možná. Ostravské FBC má po letech gólmana, kterého může extraliga závidět. Štěpán Laja sice skoro rok nechytal, ale vrátil se velkém stylu. A není to o tom, že sbírá body. Zaujal hlavně stylem, který z extraligy možná skoro už vymizel.

Je to stará gólmanská škola. Lajovi je 33 let, pamatuje extraligové finále v roce 2002 i 2007 a když přišel do ostravské kabiny, vzal si svou starou masku, na které je ještě logo Torpeda Havířov. Není třeba si zvykat na novoty. A staré dobré gólmanské zvyklosti přinesl Laja i do letošní extraligy.

Z té staré generace zůstal v právě probíhající sezoně v brance snad už jen Tomáš Kafka. A pokud se budete dobře dívat, zjistíte, že ti dva jsou si podobní nejen věkem, ale i gólmanským pojetím.

Žádné válení v brankovišti, žádné nahrávky najisto obráncům. Kdepak. Veterán Kafka, ale Laja možná ještě o malý kousek víc, to je agresivita směrem do ofenzivy. Gólman ostravského FBC ukázal v doposud pěti odchytaných zápasech neuvěřitelně silnou zbraň, jakým je přesný a dobře načasovaný výhoz.
„My jsme takhle hráli kdysi v Havířově a došli jsme až do finále. Prostě na brejky od brány a vycházelo to a zatím to vychází i tady,“ vzpomíná na slavná léta v Torpedu.

Štěpán Laja a Václav Komačka. Foto: facebook FBC Ostrava

Štěpán Laja a Václav Komačka. Foto: facebook FBC Ostrava

Silnou zbraň začal používat i v novém působišti. Jen v zápase s Vítkovicemi by si podle hokejových pravidel připsal dvě druhé asistence. A kdyby jeho noví spoluhráči dokázali proměňovat brejky, možná mohlo být i o nějaký ten bodík víc. Už teď získal Štěpán Laja 10 bodů.

Možná i proto je zbytečná poznámka, zda se s ním zachází v kabině FBC dobře. Před časem si postěžoval bývalý gólman FBC Petr Šrámek, že v Ostravě měli vždy výsadní postavení útočníci a strážce branky často mohl za prohry. Laja však ukázal, že se pořádky mohou měnit. „Jsem v týmu nejstarší a myslím, že nějaký respekt tam asi bude. Ale já ty kluky beru taky stejně, rovnocenně a doufám, že jsem zapadl,“ věří skromně.

Štěpán Laja. Foto: facebook FBC Ostrava

Štěpán Laja. Foto: facebook FBC Ostrava

Před dvěma měsíci přitom vůbec netušil, zda se do extraligy vůbec někdy vrátí. Chodil si jen zatrénovat do Horní Suché, kde působí jeho bývalí spoluhráči z Torpeda i trenér Ivo Jochman. „Petr Skácel mě sice chytat neviděl, ale zavolal mi, jestli to nechci zkusit,“ usmívá se Laja. Po pár trénincích v FBC bylo jasno – bude chytat.

Vyšlo mu i televizní derby s Vítkovicemi, však FBC ještě pár minut před koncem vedlo. Důležitější však je, že novým spoluhráčům pomohl vrátit sebevědomí. Z experimentu se tedy stalo zajímavé a fungující řešení a Štěpán Laja si návrat užívá. „Já doufám, že to vydrží. A pokud uhrajeme play off a bude zájem, tak třeba ještě vydržím,“ usmívá se. Zatím nechce nic zakřiknout, ale je vidět, že je ve svém živlu: „Zatím mě to opravdu baví,“ potvrzuje.

Štěpán Laja. Foto: facebook FBC Ostrava

Štěpán Laja. Foto: facebook FBC Ostrava


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*