Matěj Jendrišák slaví v zápase s Falunem gól na 4:5.
27. 11. 2014 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Matěj Jendrišák: Hattrick Falunu? Po zápase jsem byl zklamaný z prohry…

 



Hattrick do sítě aktuálně nejlepšího týmu světa. Navíc ani jedna účast na hřišti při inkasovaném gólu. A to jich při prohře Linköpingu s Falunem v prodloužení bylo celkem 7! Matěji Jendrišákovi se nedělní zápas mimořádně povedl. I když po něm nakonec byl smutný, lidé z vedení klubu ho utěšovali. A švédský respektovaný časopis Innebandymagazinet rovnou českého centra vyhlásil nejlepší posilou první poloviny Superligy!

Bývalý vládce tuzemské nejvyšší soutěže na severu válí a jeho tým, jenž v minulé sezoně zůstal bez play off, je navíc jen o bod na 2. místě! „Jsem za to všechno hrozně rád. Daří se mi, ale moje body nejsou to hlavní. Už před sezonou mi říkali, že měli špatné mužstvo, v něm jen jednu lajnu, která rozhodovala zápasy a jela na body. Teď máme špičkové beky a vyrovnané 3 řady,“ popisuje Jendrišák. Svá slova podporuje poukazem na pořadí produktivity, v němž je 5 hráčů jeho celku srovnaných ve 2 bodech. Hvězda Falunu Alexander Galante Carlström zase po vzájemném duelu prohlásil, že Linköping má nejlepší obranu v soutěži.

A v čele klubové produktivity je právě Jendrišák, také díky nedělnímu koncertu. Páni, hattrick Falunu! Tomu týmu, který nedávno ve finále Poháru mistrů ponížil finské šampiony z Happee 12:0! „Tohle ale jen ukazuje rozdíl mezi švédskou a ostatními ligami, protože v Superlize není Falun zdaleka tak suverénní. Třeba s AIK prohrál 3:11,“ připomíná Jendrišák 3 týdny starý kolaps růžového stroje. „Pořád je sice v lize považován za největšího favorita, ale není to jako tady Tatran, že by drtil zbytek soutěže,“ porovnává.

První 3gólový zápas ve Švédsku v kariéře a… „…zrovna proti Falunu. Kluci byli překvapení, odezvu to mělo u nás v týmu hodně velkou,“ vypráví opora národního týmu. „I já jsem moc rád, že jsem ty góly vstřelil. Možná i trochu víc po zápase s Morou, kdy jsem měl náběh na hattrick taky, ale spálil jsem 2 tutovky,“ líčí.

Matěj Jendrišák v zápase s Morou.

Matěj Jendrišák v zápase s Morou.

Tady ne… Jeho tým brzy prohrával 0:3, ale pak se také zapojil do děje a přispěl ke skvělé show. „Byl to speciální, zvláštní zápas. V 1. třetině to byl klasický případ toho, když tým zůstane myšlenkami jinde. V další části zase bylo strašně vyloučení a trestů, takže jsem na ploše nebyl skoro vůbec,“ rekapituluje. Přesilovky totiž překvapivě nehraje. „Chodil jsem na ně ze začátku, ale máme v nich 4 jasně dané lidi a volnou pozici na vrcholu, kde nejsem tak kovaný. Navíc jsem v naší přesilovce dostal 2 tresty, což mi taky neprospělo,“ vysvětluje.

Ve 3. třetině Linköping vyrovnal a drama vrcholilo. Jendrišákovy velké chvíle?

40. minuta, gól na 3:5. Krátký švih ke vzdálenější tyči, jímž zakončil brejk 2 na 1 poté, co jeden z beků Falunu ztratil míček. Švédský komentátor jeho svižnou střelu doprovodil slovy: „No mercy“. Bez slitování…

43. minuta, gól na 4:5. Po náběhu po pravém křídle korunoval vydařenou kombinaci, díky níž se jeho tým dostal za vysunuté 3 útočníky Falunu a Gustav Fritzell jej nádherným pasem od druhého mantinelu přes celou šířku hřiště vyzval k uklízecí práci.

46. minuta, rozjel akci před trefou na 5:5. Zachytil přechod Falunu do útoku a uzmul balónek Galante Carlströmovi, aktuálně nejproduktivnějšímu hráči vítěze Poháru mistrů. Pak vyslal své 2 spoluhráče na zteč. „Byla to dobrá práce křídel. Nesmyslně se snažil projít přes 3 hráče, byla otázka času, jestli mu míček seberu já, nebo někdo jiný,“ říká.

A pak přišla pentlička na parádní večer. V čase 58:49 vyrovnal na 6:6, bekhendem završil ze středu do branky souhru týmu, který už tou dobou hrál v 6 bez brankáře. „Vyrovnávací gól mě potěšil nejvíc. Je zvláštní, že ve Švédsku moc hráči bekhendem nestřílejí, já se tohle přitom snažím zdokonalovat na tréninku. Bylo i vidět, že brankář čekal, že si to dám do forhendu a budu střílet a posunul se špatně,“ vykládá.

Ještě jedna zvláštnost se váže k trefě z předposlední minuty při početní výhodě. I když tady ne klasické. „Přesilovky vůbec netrénujeme a přitom máme 50% úspěšnost. Ostatně všechny týmy mají neskutečné využití. Je to hlavně o tom, že máme na hřišti 5 kvalitních hráčů, jsou vidět i naučené věci, ale jinak je to improvizace,“ podivuje se.

Duel před 1349 diváky naplnil jeho očekávání. „Tým si na Falun věřil, v minulé sezoně tam vyhrál v prodloužení. Já jsem se zase těšil na to, že si zahraju proti nejlepšímu týmu a hráči současnosti,“ svěřuje se s myšlenkou na Rasmuse Enströma.

Ten ve známkování Innenbandymagazinetu dostal průměrnou trojku, zato Jendrišáka ohodnotil reportér čtyřkou, druhou nejvyšší možnou známkou. Pětku přitom sklidil z 31 sledovaných hráčů jen zadák Falunu Jonas Adriansson. K výbornému hodnocení českého forvarda přispělo nepochybně i to, že nebyl u žádného inkasovaného gólu.

Přitom v prodloužení při rozhodující trefě běhala na hřišti jeho řada. „Střídal jsem asi 15 sekund předtím,“ usmívá se. „Celkově si hodně cením toho, že jsme v zápasech výrazně v plusu, naší pětce se daří když ne ty zápasy rozhodovat, tak minimálně nebýt u inkasovaných branek. Góly a body jsou hezké, ale je super, že to doprovází přínos pro tým,“ vyzdvihuje lídr druhé řady Linköpingu.

Jediný kaz to všechno ve Falunu mělo: jeho tým prohrál. „Po zápase jsem z toho byl trochu zklamaný. Ale spoluhráči a lidé z vedení, kteří tam byli, mi gratulovali, že to bylo skvělé.“ Viděl to i trenér, jenž poslal Jendrišáka na hřiště do závěrečné hry v 6. Ostatně důvěru cítí od letního příchodu. Na sever šel s ujištěním, že s ním v klubu počítají na pozici 1., nebo 2. centra, že čas dostane. „Říkali mi, ať z toho nejsem špatný, kdyby se něco nedařilo. Ale na soupisce jsou 4 centři, z toho 2 hodně mladí, věděl jsem, že pokud se nestane nic nečekaného, pozici bych si měl udržet,“ přibližuje.

A během podzimu si ji navíc posílil. Ve Švédsku si získává respekt. „Je to nejlepší posila Superligy. Obvykle cizincům chvíli trvá, než se v SSL adaptují, ale Matěj hned v Linköpingu převzal klíčovou roli. Ze své pozice centra pracuje pilně jako pavouk v síti a vede klubové bodování. Teď pojede do Göteborgu jako lídr národního týmu,“ píše Innebandymagazinet.

Na šampionát odcestoval Jendrišák jako 28. nejproduktivnější hráč Superligy, drží si průměr víc než bodu na zápas (12 utkání, 11 branek, 16 bodů). Příznačné umístění… Právě tohle číslo nosí v národním týmu i v klubu. Na osmičku, s níž strávil roky na Chodově, musel v Linköpingu zapomenout. „Má ji Martin Karlsson, nejvýraznější tvář klubu. Věděl jsem, že i kdybych ji 3x chtěl, nemám šanci ji získat,“ povídá.

No, ještě pár takových zápasů jako proti Falunu a možná bude nejvýraznější tváří klubu on sám…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*