4. 11. 2011 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

SENZACE: ČEŠI PORAZILI MISTRY SVĚTA Z FINSKA 7:5!

 



Česká florbalová reprezentace se dočkala v Brně na turnaji Škoda Cup historicky druhého vítězství nad Finskem. Hlavní podíl na senzačním výsledku proti mistrům světa měli gólman David Rytych a také střelec dvou branek Martin Ostřanský. Český celek porazil tým Suomi dosud jedinkrát na světovém šampionátu v roce 2002.

Kdo viděl prvních 10 minut, musel si užívat zřejmě nejlepšího florbalu v podání českého národního týmu za poslední léta. Bezstarostný ofenzivní florbal s velkou chuti hrajících Čechů byl oceněný i dvěma góly. Poprvé rozjásal diváky Ostřanský, který si drze udělal prostor před finskou brankou a obstřelil Ikonena k vzdálenější tyči. Poté si forčekingem vytvořila gólovou akci třetí formace a míček se po trase Fojta – Richter – Skalík dostal do finské branky podruhé. Škoda tak bylo gólu do šatny, který mistři světa dali 15 sekund před sirénou, do hry dostal Finy Jussila.

Ve druhé třetině to bylo s českou aktivitou o poznání slabší a Suomi také nově představili formaci, ve které se potkali bratři Mika a Mikko Kohonenové. A právě po úchvatné souhře nové elitní pětky Finové vyrovnali. Češi se od té doby začali více spoléhat na brejky a Seveřané byli zákonitě daleko víc před Rytychem. Tiitu pak také po Jussilově pasu definitivně otočil skóre.

Finové mohli vedení navýšit, brejk Lauriho Kapanena ale Rytych pohlídal a premiérového gólu v prvním zápase za národní tým se dočkal Tom Ondrušek. Jeho střelu pod břevno z levého křídla Tomi Ikonen nezkrotil. Před koncem druhé třetiny ještě Rytych vytáhl parádní semafor opět proti Kapanenovi.

Třetí třetinu začali lépe Finové, do vedení je dostal bek Tatu Väänänen. Pak ale nadešly velké české chvíle. Tým Tomáše Trnavsého odbránil i druhé oslabení a dočkal se další odměny, Ostřanský přímo z trestné dostal pobídku od Šebka a bekhendovým blafákem pod tělem Ikonena opět vyrovnal. Kapitán Fridrich navíc vzápětí otočil skóre, když se prosadil svým typickým zakončením – důrazem na brankovišti.

Následné minuty pak strhly publikum ke skandování. Rytych uspěl v další zkoušce a zlikvidoval nájezd Tatu Väänänena a Češi následně přežili i třetí oslabení a v přesilovce, kterou vybojoval nebojácný Tokoš, zvýšili na 6:4. Zdánlivě ospalou přesilovku zakončil po zemi Garčar po pasu Ondruška.

Finové vsadili v posledních dvou minutách na hru bez gólmana, jenže aktivní Tokoš unikl Mikovi Kohonenovi a navýšil na 7:4. Fatální Jakůbkova chyba, po které Mikko Kohonen snížil na 7:5, tak už tolik nemrzela.

V hale ve Vodově ulici sice diváci mnohdy vytvářeli domácí reprezentaci slušnou kulisu, návštěva ale zklamala. Mistři světa bohužel nepřitáhli více než tisícovku diváků a na dopolední utkání juniorských výběrů byly díky školám tribuny plnější.

Výsledek:
Česko – Finsko 7:5 (2:1, 1:2, 4:1)
Branky a nahrávky: 7. Ostřanský (Jendrišák), 8. Skalík (Richter), 37. Ondrušek, 46. Ostřanský (Šebek), 49. Fridrich (Šebek), 56. Garčar (Ondrušek), 58. Tokoš (Chrápek) – 20. Jussila (Mika Kohonen), 27. Mikko Kohonen (Pa. Halonen), 30. Tiitu (Jussila), 43. T. Väänanen (Koskelainen), 59. Mikko Kohonen. Nájezdy: 0:1. Střely na branku: 29:32. Rozhodčí: Gross, Larinovs (oba Lot.). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:0. Diváci: 916. Nejlepší hráči zápasu: Ostřanský – Jussila.

Sestavy:
Česko: Rytych – Kološ, Garčar, Krzyžanek, Chrápek, Jakůbek, Machala, Brus – Skácel, Fridrich, Šebek – Ostřanský, Jendrišák, Ondrušek – Fojta, Richter, Skalík – Tokoš, Tomašík. Trenér: Tomáš Trnavský.
Finsko: Ikonen – Kinnunen, Lamminen, Pasi Halonen, Lax, Aro, Väänänen, Savolainen – Koskelainen, Mika Kohonen, Hyvärinen – Vänttinen, Jussila, Hyvärinen – Moilanen, Hänninen, Kapanen – Mikko Kohonen. Trenér: Petri Kettunen.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • pan Bily napsal:

    Gratulace !

  • Kryštof napsal:

    David Rytych – nejlepší golman současnosti

  • Petr Čuhel napsal:

    Návštěva 1000 diváků na florbal je málo? Od kdy? Navíc se hraje 3 dny po sobě a celkem 12 zápasů..důležitá je celková suma…pak můžeme hodnotit…

  • ..... napsal:

    1000 diváků je hodně málo, hlavně když vezmeme v potaz, že se jednal o zápas národního týmu s mistry světa!!!! Ukazuje to jak na tom skutečně florbal je!

  • Petr Čuhel napsal:

    Pánové, o čem tady mluvíte? Kde máte nějaké argumenty? Brno je super město na takovou akci, hala, pořadatelé, prostředí a dneska čekám přes 2000 diváků…:-)

  • ..... napsal:

    V Bolce na pohár mistrů to bylo lepší?

  • Ivan napsal:

    ja stejne nechapu proc hala s kapacitou 2800 nemuze byt naplnena, odhadem tipuju ze jenom v Brne hraje florbal min.2000 lidi + je tam neregistrovana liga, + mnoho tisic lidi z blizkeho okoli, nechapu proc nekdo hraje zavodne florbal a nejde se podívat na zapas narodniho muzstva s mitry sveta

Napsat komentář

*