Milan Tomašík a Ketil Kronberg. Večer dojde i na souboj spoluhráčů z Dalenu.
6. 12. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Existuje spravedlnost? Češi chtějí na MS odčinit ostudu medailí

 



Symbolicky stejně, jak před 2 lety tak ostudně skončila, začne večer pro reprezentaci v Göteborgu mistrovství světa. V 19.45 se výběr trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skružného postaví proti Norům. Těm, kteří předloni v nájezdech odsoudili národní tým k příšernému 7. místu na světě. Nejhorší výsledek v dějinách má nyní odčinit medaile, po nadějných výsledcích v uplynulém cyklu se před startem turnaje potichu myslí na stříbro.

Jubilejní 10. šampionát odehrají muži podle modelu, jejž si před rokem vyzkoušely ženy. Elitní osmička byla rozdělena do 2 skupin ve snaze o to, aby byly zápasy co nejvyrovnanější. Osm týmů druhého sledu se pak utká spolu o 4 místa v předkole play off, kam půjdou i celky z 3. a 4. pozic silných skupin.

Češi se v základní části utkají s Nory, v pondělí se Švýcary a v úterý s Estonci. A pozor, před duely s nimi varuje nejen předloňská zkušenost. Tým má z 9 účastí na MS pouhé 2 medaile (stříbro z roku 2004 a bronz o 6 let později), navíc se všemi zmíněnými soupeři registruje z duelů na šampionátech negativní bilanci. „Skupina je nesmírně těžká. Bilance s našimi soupeři v ní není vůbec růžová,“ upozorňuje Cepek.

S Norskem odehráli Češi na MS 6 zápasů, vyhráli pouze jeden (1-1-4), se Švýcary 2 z 8 (2-0-6) a Estonce v jediném dosavadním vzájemném střetnutí před 4 lety ve čtvrtfinále udolali s obrovským štěstím až na nájezdy. „Není možné si v žádném zápase říct, že je to jen skupina,“ zdůrazňuje Cepek. Ihned však dodává, že týmu věří, nachystán je podle něj důkladně. „Na soustředění, které bylo spíš taktické než herní, jsme se den po dni připravovali na to, co nás bude na turnaji čekat,“ přibližuje.

Jako první to budou Norové, tým okolo jednoho z nejlepších florbalistů světa Ketila Kronberga. Jeho čeští spoluhráči z Dalenu jsou z něj uneseni a teď udělal během přípravy dojem i na ostatní. „Kronberga jsem znal jen z vyprávění. Díky videorozborům získal auru poloboha,“ říká dokonce gólman Jan Barák, který by měl turnaj v české brance zahájit.

Bude jedním z 10 nováčků, tolik jich v českých barvách nejelo na závěrečný turnaj dlouhých 12 let. Obroda týmu vnesla svěží vítr nejen do herního projevu reprezentace. Ale i do ochoty věnovat národnímu výběru volný čas a úsilí. „Doufám, že jsme připraveni lépe než loni v lednu,“ vrací se Skružný k zápasu se Švédy na stejném místě, který tým odnesl debaklem 2:13. „Ten zápas vnímám jako obrat ve 2leté přípravě. Po něm jsme seděli s týmem do 2 hodin do noci na hotelu a všichni si tam uvědomili, že jsou schopni uspět jen tréninkem a prací. Viděl jsem obrat v myšlení hráčů,“ líčí.

Pochvaluje si halu, ve které se bude hrát, hotel má prý tým podle svého přání. Teď už jen ten výsledek, který celý český florbal potřebuje… „Žádný český reprezentační tým nikdy nevěnoval do přípravy tolik úsilí jako tenhle za poslední 2 roky. Když se sečtou dny hráčů, které strávili v reprezentaci za rok 2014, je to přes 40. Ať už šampionát skončí jakýmkoliv výsledkem, práce se vrátí,“ myslí si prezident unie Filip Šuman. „Celý rok 2014 byl výborný. Pokud existuje spravedlnost, prodáme to,“ je přesvědčen Skružný.

Příští neděli bude jasno, jestli měl pravdu…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*