Jan Jelínek a Tatu Väänen.
13. 12. 2014 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Jelínek vs. Väänänen. Velké srovnání kapitánů v semifinále MS

 



Jsou kapitány svých týmů, stabilními členy obran dnešních semifinalistů. V souboji jejich celků v hale Scandinavium se čekal spíš defenzivní duel. Český lídr Jan Jelínek i jeho finský protějšek Tatu Väänänen ovšem přispěli k tomu, že branky v zápise přibývaly na účtu jejich týmu.

Jako první se o postaral Väänänen, jenž před prvním gólem nechal Tomáši Sladkému metr volného místa, a ten s díky využil benevolenci finského strážce pro ránu pod břevno. Jenže za stavu 2:1 pro český tým byl za nedovolenou vzdálenost vyloučen Jan Jelínek. Reagoval při volném úderu z rohu na domnělý dotyk Tera Tiitua a když Mika Kohonen skutečně rozehrál, byl už skoro u něj.

Švédští rozhodčí ovšem v ten moment zapřeli cit pro hru, Jelínek v ničem Kohonenovi nebránil. V následující přesilovce se pak Väänänen postavil do levého rohu za brankou Tomáše Kafky, poprvé naznačenou přihrávkou zmátl Milana Tomašíka, podruhé už poslal míček do druhého rohu a Kohonen nabil Janimu Kukkolovi k trefě.

Jelínek šel z trestné rovnou na hřiště a své zklamání prohloubil pár vteřin nato. Pokazil rozehrávku a míček nabídl na středu Tiituovi. Ten ještě přenechával do tandemu Mikovi Kailialovi, jemuž na poslední chvíli vzal gól vrátivší se Ondřej Mikeš. Kaliala se dočkal o chvíli později, kdy jej po bleskové kombinaci našel přihrávkou pod Jelínkovou holí Titu. Tady ovšem český kapitán zřejmě nemohl dělat víc.

Väänen se pak na hřišti objevil i při druhé úspěšné přesilovce Finů, Jelínek se zase marně před prázdnou brankou snažil zachytit Kukkolovu pečeť na finský postup.

Oba sledovaní hráči nasbírali výrazně plusové číslo v poměru úspěšných a neúspěšných přihrávek, ani jeden z nich ale shodně nebyl nebezpečný dopředu. Většina pasů mířila do šířky na druhého obránce, či útočníka, jenž do trojúhelníku přišel pomoci s rozehrávkou. Väänänen se při ní snažil měnit místa, nabízet se. Jelínek jako by v tomhle možná byl svázaný zodpovědností, jako kapitán hrál semifinále mistrovství světa prvně v životě.

Ve 2. třetině se přesto dostal k pěknému průniku, když se uvolnil podél mantinelu, výsledná střela (jediná přímá od obou za celý zápas!) ovšem finskou branku minula…

A jak si oba vedli v jednotlivých aspektech hry?

Činnost

Jan Jelínek

Tatu Vänäänen

Branky

0

0

Asistence

0

0

+/–

-1

-1

Střely na branku

0

0

Střely mimo

1

0

Zblokované střely soupeřem

1

1

Zblokované střely soupeře

1

1

Přesné přihrávky

40

38

Nepřesné přihrávky

3

7

Vyhrané souboje

6

2

Prohrané souboje

3

3

Získané míčky

1

7

Ztracené míčky

1

2

Trestné minuty

2

0

Faulován

0

4

Fauloval

1

1

Vyhrané buly

0

1

Prohrané buly

0

1

Střídání

26 (9 – 8 – 9)

28 (10 – 9 – 9)


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*