Tímea Patakyová (č. 9) v nominaci na MS senzačně schází. Foto: Flickr IFF. Tímea Patakyová (č. 9) v nominaci na MS senzačně schází. Foto: Flickr IFF.
6. 2. 2015 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Slovenskou reprezentaci bych za českou neměnila, říká Timea Patakyová

 



Obránkyně Timea Patakyová je jedním z největších talentů slovenského florbalu. Mluví však dokonale česky, včetně tolik obávaného „ř“, vždyť už 8 let žije ve východních Čechách. Proč nehraje v Česku extraligu? A proč dál nastupuje za Slovensko? I ji dnes večer čeká v kvalifikaci na mistrovství světa v Nitře pikantní derby.

Zlom v jejím životě nastal, když jí bylo 10 let. „Přestěhovali jsme se do Česka, když tam dostal otec práci,“ přibližuje okolnosti svého příchodu. Nechtěla by do své vlasti zpět? „Ne, to ne, na Slovensko se vrátit určitě neplánuji, jako třeba na vysokou školu,“ kroutí hlavou.

Jenže, když zavolá florbal, neváhá a jede. Do slovenské reprezentace prý měla trnitější cestu. „Myslím si, že to pro mě bylo těžší dostat se do reprezentace z Česka, tak, aby o mě věděli,“ uvažuje.

Nehraje totiž nejvyšší soutěž, dlouho byla ukrytá v nižších ligách. Nakonec měla štěstí, zakotvila v prvoligovém Hradci Králové, kam si ji vytáhli trenéři slovenského národního týmu Jaroslav Marks a Martin Řehák. První z nich jí navíc dal šanci na mezinárodní scéně. „Bylo to tak, že mě loni vzal na zkoušku do juniorek, dokonce jsem jela na mistrovství světa, za to jsem byla moc šťastná. A teď jsem tady,“ vykládá. A to přesto, že hraje jen českou 1. ligu. „Nepřipraví tě úplně ideálně, ten rozdíl je opravdu velký,“ podotýká.

Nicméně, dveře do extraligy by mohla mít do budoucna otevřené. „Musím říci, že jsem v minulosti už nabídky měla, třeba od Jičína, který teď hraje první rok extraligu. Nicméně kvůli škole jsem musela odmítnout,“ říká. „Za rok mám maturitu a poté bych si extraligu určitě ráda zahrála, když o mě bude mít zájem,“ vyhlíží do budoucna.

Pro většinu slovenských florbalistek je Česko vytouženou destinací, i když třeba česká nejvyšší soutěž mírně přešlapuje na místě. Nebylo by tak lepší zůstat na Slovensku? „Přiznám se, že slovenskou soutěž příliš nesleduji, ale myslím si, že pro Slovenky je pořád lepší odejít do Česka, ať kvůli zápasům nebo kvůli odlišnému přístupu k tréninku,“ porovnává.

Specifičnost federálního derby si nepřipouští. „Bude to nejtěžší zápas kvalifikace, přeci jen Češky jsou favoritkami. Ale když podáme výkon jako proti Norsku, tak ve vítězství věřím,“ burcuje svůj tým.

Při otázce na možnost reprezentovat Česko se rozesměje. „Určitě by to bylo parádní,“ zubí se. „Ale jsem ráda za to, kde jsem a rozhodně bych za Slovenky neměnila,“ přisvědčuje nedávno teprve 18letá Patakyová.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*