20. 2. 2015 Další soutěže (0) KOMENTÁŘŮ

Startuje play off G2 ligy! Kdo skončí už ve čtvrtfinále?

 



Seniorskou nejvyšší soutěž teprve čekají poslední zápasy základní části. To junioři už mají tuto fázi sezony za sebou a vyhlíží vyřazovací boje. Play off startuje už dnes večer a Florbal.cz se vám pokusí blíže představit jednotlivé série.

Základní část vyhráli Bohemians o skóre před Vítkovicemi, o další čtyři body zpět skončil střešovický Tatran. Záchranářské starosti naopak čekají Brno, Chodov, Liberec a Havířov.

Na které hráče budou týmy v závěrečné fázi sezony spoléhat? Jakou šanci mají podle našeho serveru na postup? Boje o titul startují už dnes v 20 hodin prvním soubojem mezi Klokany a překvapením sezony z Náchoda. A právě u této série začíná náš přehled!

FbŠ Bohemians DDM Praha 7 – Florbal Primátor Náchod
Vzájemné zápasy: 10:4, 11:2
Největší hvězdy: Radek Mandík – Ondřej Bachtík
Šance na postup podle Florbal.cz: 80 % – 20%

Historicky nejlepší sezona v seniorské extralize není jediným důvodem k radosti, který letos fanoušci Bohemians mají. Smečka mladých klokanů o skóre vyhrála základní část a její vůdce Radek Mandík navzdory svému extrémnímu vytížení mezi muži ovládl kanadské bodování.

Náchod je jedním z největších překvapení letošní sezony. Jasný kandidát na sestup zaskočil soupeře nejen bouřlivou atmosférou na svých domácích zápasech, ale i sympatickými výkony. Kanonýr Ondřej Bachtík vytáhl svůj tým na 7. místo tabulky a série s Bohemians bude pro Východočechy zaslouženou odměnou.

Jasným favoritem jsou Pražané, kteří také jednoznačně vyhráli obě vzájemná utkání této sezony. Náchod by mohl těžit z únavy největších opor Bohemians, které prakticky celou sezonu nastupovaly i v extralize mužů.

1. SC Vítkovice Oxdog – Florbal Ústí
Vzájemné zápasy: 12:4, 11:6
Největší hvězdy: Adam Delong – Mikuláš Krbec
Šance na postup podle Florbal.cz: 65 % – 35 %

Vítkovice v dlouhodobé části soutěže skončily těsně na druhém místě a i vzhledem k mohutnému posílení před sezonou neberou nic jiného než postup do finále. 1. SC navíc zatím plně nevyužilo svojí největší zbraň – Adam Delong nastupoval zejména v mužské kategorii a za juniory odehrál pouze 7 zápasů.

Další překvapení má na svědomí nováček z Ústí. V 6. místo po základní části před sezonou nedoufali ani ti největší fanoušci ústeckého florbalu. Tým se i v play off bude opírat o supertalentovaného Mikuláše Krbce a kapitána Jakuba Kolstrunka.

Vítkovice si navzdory očekávání nevybraly jako soupeře Ostravu a daly přednost náročnému cestování do Ústí. Postup Severočechů by ale i tak byl senzací a cesta k němu by musela vést právě přes stoprocentní úspěch v domácím prostředí.

Tatran Omlux Střešovice – Technology Florbal MB
Vzájemné zápasy: 4:10, 9:4
Největší hvězdy: Marek Beneš – Petr Hoffman
Šance na postup podle Florbal.cz: 55 % – 45 %

Loňského vicemistra ze Střešovic odradila vidina náročné odysey do Ostravy a vybral si jako soupeře do čtvrtfinále po základní části pátou Mladou Boleslav. Svěřence mládežnického reprezentačního trenéra Luďka Beneše tak čeká hned na počátek play off těžká práce.

Nenápadná Boleslav se proplížila dvaadvaceti koly na konečné 5. místo a její tahoun Petr Hoffman oblékl i juniorský reprezentační dres. Handicapem party z města automobilů může být fakt, že nemá v kádru ani jednoho hráče se seniorskou extraligovou zkušeností.

V Tatranu naopak funguje propojení obou kategorií skvěle, i tak lze ale od tohoto duelu očekávat letošní nejvyrovnanější čtvrtfinálovou sérii. To potvrzují i výsledky vzájemných zápasů, v nichž se každý ze soupeřů jednou radoval z tříbodového vítězství.

AC Sparta Praha – FBC ČPP Bystroň Group Ostrava
Vzájemné zápasy: 11:10, 4:6
Největší hvězdy: Matěj Pruner – Dan Kašovský
Šance na postup podle Florbal.cz: 60 % – 40 %

Po loňském výbuchu si play off G2 ligy zahraje i Sparta. Svěřenci trenéra Michaela Blažíka dokonce dlouho proháněli vedoucí trio. Nakonec na něj sice nabrali poměrně velkou ztrátu, 4. místo ale znamená, že budou čtvrtfinálovou sérii začínat doma.

Jako soupeř pro čtvrtý tým základní části zbyla Ostrava. Obhájce titulu zažívá ústup ze slávy a do play off se probojoval těsně, s náskokem pouhých dvou bodů před devátým Brnem. Velká část kádru ostravské juniorky totiž nastupuje za seniorský extraligový tým, v němž nemá mladíky kdo nahradit.

Fanoušci ofenzivního pojetí florbalu se mají na co těšit – první vzájemný duel přinesl bláznivou přestřelku. Sparta se v sezoně ukázala jako tým s možná nejnevyrovnanějšími výkony ze všech, i tak je ale v sérii mírným favoritem.

O týden později než boje o titul startuje play down. Celou sezonu beznadějně poslední Havířov a tápající Liberec v něm doplní Brno a Chodov. Zvláště pro Pražany je účast v bojích o udržení velkým zklamáním. Jeden ze spolufavoritů soutěže pod vedením legendárního Radima Cepka očekávání vůbec nenaplnil a bude bojovat o jediné nesestupové místo.

intelligence Bulldogs Brno – Florbal Torpedo Havířov
Vzájemné zápasy: 8:5, 5:8
Největší hvězdy: Dominik Krovický – Vojtěch Mžyk
Šance na vítězství v sérii podle Florbal.cz: 75 % – 25 %

Buldoci na lavičce s bývalým trenérem mužů Rudolfem Škubalem skončili těsně za pozicemi zajišťujícími účast v play off. Přispěl k tomu určitě i fakt, že očekávaný ofenzivní lídr Miroslav Kladivo odehrál pouze šest zápasů.

Havířov loni došel až do semifinále, po odchodu trojice Delong – Vilím – Šimík se ale od počátku sezony potácel na posledním místě tabulky a ani mírné zlepšení v druhé polovině základní části ho nevytáhlo výš.

Papírově silnějším týmem série jsou určitě Buldoci, Torpedo je ovšem v jednom ze vzájemných zápasů zvládlo porazit.

TJ JM FAT PIPE Chodov – FBC Liberec
Vzájemné zápasy: 2:6, 4:3 po náj.
Největší hvězdy: Daniel Muck – Lukáš Strýček
Šance na vítězství v sérii podle Florbal.cz: 80 % – 20 %

Loňský výbuch Sparty letos napodobil Chodov. Místo útoku na premiérový juniorský titul budou hoši z Jižního Města muset bojovat o G2 ligovou příslušnost pro příští rok. Asi jediným hráčem, který si za sezonu zaslouží jednoznačně pozitivní hodnocení, je brankář Daniel Muck. Posila z Bohemians věkem patřící ještě mezi dorostence vévodí tabulce úspěšnosti zákroků celé soutěže.

I Liberec se bude spoléhat na gólmana. Lukáš Strýček už letos okusil i seniorskou extraligu a v sérii proti Chodovu bude moct ukázat, že má na to se po odchodu z juniorské kategorie naplno zapojit do velkého florbalu.

Severočeši mají s Chodovem lepší vzájemné zápasy, když doma vyhráli 6:2 a z venku si odvezli bod za prohru po nájezdech. I tak je ale obrovským favoritem série tým kolem robustního kapitána Lukáše Švece.

Foto: Martina Egersdorfová


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*