Pixbo Wallenstam. Czech Open 2014. Foto: Pavel Růžička Pixbo Wallenstam. Czech Open 2014. Foto: Pavel Růžička
6. 8. 2015 Czech Open (0) KOMENTÁŘŮ

Nejen Pixbo představí novou českou posilu. Czech Open přichystá premiéry

 



Kvalita na Czech Open, to už dávno není doména jen elitní mužské kategorie. Do Prahy si zvykly jezdit špičkové ženské týmy a složení startovního pole je hodně podobné mužské elitě. I elitní ženská kategorie na Czech Open bude mít 16 účastníků.

Jen 5 místenek letos patří českým extraligovým celkům, čtyři týmy dorazí ze Švédska, po dvou oddílech vyšle Švýcarsko s Finskem a posledním klubovým účastníkem bude norská Sveiva, účastník Poháru mistrů 2015, který bude hostit Mladá Boleslav. Ženskou elitu si i letos zahrají dva národní týmy a to ambiciózní tým Slovenska a česká U19.

Lákadel najdeme letos v ženské elitní kategorii několik, ať už z domácího, či zahraničního pohledu. Nejproduktivnější hráčka minulého ročníku extraligy žen Michaela Mlejnková a Jana Lacková si na turnaji připíší debut za švýcarský Red Ants, premiéra čeká také duo Hana Sládečková – Denisa Ratajová v dresu SB-Pro a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na univerzálku Elišku Krupnovou, nově hájící barvy legendárního Pixba. Nouze nebude ani o velká zahraniční jména. Do Prahy míří obránkyně Silvana Nötzli, která se po angažmá v Moře vrátila do Red Ants. Předloňské finalistky, SB-Pro, povedou na pražskou zteč dvojčata Elina a Karoliina Kujala.

ELITA ŽENY

Skupina EFA

Herbadent Praha 11 SJM
Tradiční český oddíl odešel z posledních dvou Superfinále poražen, přesto má i nadále ty nejvyšší cíle. Přišel o Elišku Krupnovou, jinak udržel kádr pohromadě, a to včetně švédské obránkyně Amandy Nordin. Trenérsky se opírá o Markétu Šteglovou s Karolínou Šatalíkovou.

HUKU (Finsko)
Finská velká neznámá tohoto turnaje. Do Prahy přijíždí v roli outsidera, avšak podceňované celky na Czech Open již několikráte ukázaly, že se s nimi musí počítat. V poslední sezoně hrál celek ve Finsku třetí nejvyšší soutěž, zajímavostí je fakt, že má v kádru několik Maďarek.

Pixbo Wallenstam IBK (Švédsko)
Dost možná nejslavnější klub na světě v létě posílila Eliška Krupnová z Herbadentu. Loňské překvapení SSL udrželo prakticky celý kádr pohromadě, ztratily ale Linn Lundström. Dlouholetá kapitánka Dalenu se po krátkém angažmá v Gothenburgu vydala do Švýcarska, kde oblékne barvy elitního Dietlikonu.

Sveiva (Norsko)
Mistrovský norský celek je přestupní stanicí pro lotyšské florbalistky, proto v jeho obraně tvrdí muziku samotná kapitánka lotyšského národního celku Gunita Karklina. Je také účastníkem letošního Poháru mistrů v Mladé Boleslavi, na účast mezi florbalovou smetánkou má nárok jako loňský vítěz EuroFloorball Cupu.

Skupina EFB

FbŠ „pipni.cz“ Bohemians
Zelenobílí se vydali netradiční cestou a k týmu angažovali finského kouče Jaye Backmana, který se tak stane vůbec prvním cizincem v pozici hlavního trenéra ženského extraligového týmu. Kádr se tým z Děkanky snaží udržet pohromadě, v sezoně chce vsadit na vlastní juniorky, které v minulé sezoně dobyly ligové zlato.

IBF Dalen (Švédsko)
Rezervní tým Dalenu hraje ve Švédsku druhou nejvyšší soutěž a částečně slouží jako farma elitního týmu. Částečně zde ovšem hrají hráčky, které ambice na SSL nemají. Právě za dalenský celek IBF hrála před svým příchodem do České republiky Amanda Nordin, již zmíněná obránkyně Herbadentu.
Pro zajímavost: IBK a IBF Dalen jsou fakticky dvěma samostatnými oddíly, nejedná se o typický „A“ a „B“ tým.

SB-Pro (Finsko)
Finské vicemistryně jsou jediným celkem z elitních soutěží, který v minulém soutěžním ročníku podlehl soupeři v klasické sérii play off, ve finském případě pak na tři vítězná utkání, a to poměrem 0:3. Celek, který vede jeden z trenérů finské reprezentace žen – Timo Suonpää, si v letní přestávce vyhlédl do sestavy Hanu Sládečkovou s Denisou Ratajovou, pro které bude turnaj vůbec prvním kontaktem s novým týmem.

Po ročním angažmá ve Vítkovicích se Mirva Laitinen vrátí do Česka jako hráčka SB-Pro. Foto: unihockey-pics.de

Po ročním angažmá ve Vítkovicích se Mirva Laitinen vrátí do Česka jako hráčka SB-Pro. Foto: unihockey-pics.de

Reprezentace Slovenska
Trenéři Jaroslav Marks s Martinem Řehákem budou pokračovat ve svém dlouholetém snažení a do Prahy přivezou hráčky ze slovenské extraligy, aby zde nasbíraly cenné mezinárodní zkušenosti. V dresu Slovenska tak záměrně neuvidíme Košturiakovou, Ferenčíkovou a spol., ale mladé naděje, které už určitě pokukují po šanci v české extralize.

Skupina EFC

1. SC Vítkovice Oxdog
Neobhájený titul spustil malou revoluci v kádru, který opustily nejen zmíněné Ratajová se Sládečkovou, ale také Laitinen, Klapitová nebo Léblová. Z posil uvidíme na Czech Open pouze Finku Riittu Lankinen; Adéla Pantělejevová nastoupí za reprezentaci juniorek a Lucie Theimerová léčí dlouhodobé zranění kolene.

Reprezentace juniorek České republiky
Juniorská reprezentace prožila poněkud bouřlivé léto, když hlavního trenéra Jiřího Uhra nahradil dosavadní asistent Lukáš Nesměrák, kterému k ruce zůstala Karin Vavrečková. Na rozdíl od realizačního týmu reprezentace Slovenska se čeští trenéři snaží postavit nejsilnější možnou sestavu. I proto by juniorky mohly být černým koněm turnaje.

IBK Dalen (Švédsko)
Elitnímu týmu Dalenu už nikdo v Praze neřekne jinak než „princezny“. Na svůj turnajový primát stále čekají a nepomohly jim ani účasti ve finále v předchozích letech. Podobně jako Pixbo, také Dalen nedoznal výraznějších změn a opět bude patřit k favoritům turnaje.

Red Ants Rychenberg (Švýcarsko)
Známý švýcarský celek má za sebou jednu z nejhorších sezon, ve které se ani nepodíval do play off. Ve Wintherthuru by na nepovedený ročník rádi co nejdříve zapomněli, a tudíž se pustili přestavby týmu. Nový trenér Simon Brechbühler přivítal v týmu Michaelu Mlejnkovou a Janu Lackovou, především ale pak Silvanu Nötzli, kterou asi, po jejím vystoupení na ženském světovém šampionátu v Brně a Ostravě, netřeba představovat. Uvidíme, jak si v podstatě úplně nový tým sedne na hřišti, ale mohl by patřit k favoritům turnaje.

Obránkyně Nötzli se po úspěšném angažmá v Moře vrátila do Red Ants. Foto: redants.ch

Obránkyně Nötzli se po úspěšném angažmá v Moře vrátila do Red Ants. Foto: redants.ch

Skupina EFD

Florbal Chodov
Letošní mistryně se připravují na Pohár mistryň a pořádně čeří přestupové vody. Přišly o Terezu Urbánkovou, před kterou je obrovská výzva v podobě SSL, kde bude nastupovat za KAIS Mora, a Annu Dvořákovou. Na druhou stranu přivedly hned tři hráčky ELITE a naposledy vylepšily brankoviště, když získaly Hanu Ranochovou z Vítkovic. Tým s nejvyššími ambicemi by mohl pořádně prohnat zahraniční favority turnaje.

RIG Umeå IBF (Švédsko)
Tradiční účastník turnaje je v podstatě juniorským týmem, který hraje druhou nejvyšší soutěž žen. Pro mladé hráčky je vítanou přestupní stanicí do elitních oddílů v SSL. Přestupu do IKSU se tak před lety dočkala bývalá kapitánka Caroline Deutgen, naposledy působící ve švýcarském Red Ants. Vzpomenout musíme také na útočnici Sjödin, která loni odehrála vynikající Pohár mistryň za Djurgardens. Naposledy se přestupu do SSL dočkala Elsa Frisk, nově hráčka Dalenu.

TJ Sokol Brno Židenice
Brněnský oddíl pokračuje ve vzestupné tendenci výkonů, v létě ale prošel obměnou: skončila například dlouholetá kapitánka a tvář týmu, Lucie Svobodová. Kouč Martin Hájek vsadil na doplnění kádru především o talentované a mladé hráčky, z Ostravy ale získal také Simonu Némethovou. Bude zajímavé sledovat, jak se nové Židenice poperou na mezinárodním poli.

Wizards Bern Burgdorf (Švýcarsko)
Tým, který vede bývalý hráč FBC Ostrava Radomír Maleček prožil nejúspěšnější sezonu ve své krátké historii a skončil na čtvrtém místě. Letos by chtěl do Superfinále a získal k tomu Katarínu Klapitovou z Vítkovic a Alžbetu Ďurikovou z Tvrdošína, které se tak stanou vůbec prvními Slovenkami, jež nastoupí v nejvyšší švýcarské ženské soutěži.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*