9. 8. 2012 Zahraničí (6) KOMENTÁŘŮ

Představujeme zahraniční týmy Elity CO – IBK Dalen

 



Švédský Dalen bychom mohli nazvat novodobým Pixbem. Celek, za nějž v současné době válí Milan Tomašík, si poslední dobou Czech Open jednoduše podmanil. Zatímco Červeným liškám patřil pražský turnaj hlavně v letech po přelomu tisíciletí, Dalen získal svých šest medailí z CO za posledních sedm let.

IBK Dalen, Švédsko

Poslední zlato Dalenu se datuje právě k poslednímu ročníku, což znamená, že Švédi se do Prahy vydávají coby obhájci triumfu. Dalen prošel suverénně skupinou, když zaznamenal tři výhry, tu úvodní nad Vítkovicemi (4:1), s nimiž následně sehrál finále.

V nadstavbě družina s Milanem Tomašíkem v sestavě nejdříve přehrála Koovee 5:2, následně stejným skóre prohrála s Wilerem. Cesta k triumfu si pak vydláždili Švédové přes české celky, postupně porazili Mladou Boleslav, Tatran a ve zmiňovaném finále Vítkovice.

Dalen v základní části švédské nejvyšší soutěže sice skončil „až“ na pátém místě, v následném play off ale předvedl famózní jízdu až do finále. Seveřanům stačilo k postupu do superfinále v obou případech po čtyřech utkáních – ve čtvrtfinále proti Caperiotäby, v semifinále potom s Pixbem. Na triumf ale nakonec Dalen nedosáhl, nad jeho síly byla Strovreta.

Mezi největší postavy týmu patří možná nejlepší norský florbalista Ketil Kronberg. Ten si v sezóně držel velmi vysoký standard, když dokázal nasbírat celkem 40 bodů (24+16), ve vyřazovací části svoje výkony ještě vygradoval. V devíti duelech zaznamenal 23 bodů (15+8).

Ketil Kronberg na Czech Open 2008

V Praze se představí rovněž Peder Boden, který si podmanil loňský ročník Czech Open. S deseti góly se stal nejlepším střelcem a i letos se fanoušci mohou těšit na jeho ofenzivní představení. Dalším nebezpečným forvardem pro soupeře bude Christian Hjort.

Otázkou zůstává obrana týmu ,která je oproti loňsku výrazně omlazena. Defenzivě šéfuje zkušený Johan Alm, v Praze ale mužstvo nabídne hned čtyři borce ročníku 90 a mladší. Speciální zmínku si zaslouží talent Filip Stenmark, který měl šanci nakouknout na hřiště již v minulém ročníku.

České fanouškovské oko bude jistě výsledky švédského celku podrobně sledovat, zejména pak výkony české hvězdy Milana Tomašíka, kterému poslední ročník turnaje vyšel na výbornou. Se sedmi body (5+2) se stal čtvrtým nejproduktivnějším hráčem týmu. Na krk si po finále pověsil zlatou medaili a netřeba dodávat, že by letos tento akt se spoluhráči jistě rád zopakoval.

Milan Tomašík

 


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*